Balla Zoltán
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

Tanulmányaimat 2004 – 2017 között, Kolozsváron, a Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Természettudományi és művészeti karán végeztem, előbb Környezettudomány BA-t, majd, Filmművészet, fotóművészet, média szakot, szintén BA és MA fokozatot.

A gyerekkorom, falusi környezetben, Magyardécsében (a Ropogós-cseresznye földjén) telt, hatalmas szabadságban, gazdag élményvilággal és a természet adta csenddel együtt nevelkedtem szerény családunk hajlékában, majd első egyetemként a környezettudományokat választotam. Azóta foglalkoztat, a látvány, a kép, az ember alkotta környezet, és az izgalmas élettörténetek. Szeretek teremteni, létrehozni új dolgokat, bármi, ami kihívást és kreativitást jelent számomra.

Tanulmányaim befejeztével, többnyire televíziós műfajban dolgozok, operatőr-vágóként, de szívesen dolgozok egyéni vagy csoportos filmes és installációs projektekben is.

Vizuális ötleteimben, hangsúlyt kapnak a terek, a karakterek, a formák, az arányok, a perspektívák, fények-árnyékok, a tónusok és a kontrasztok.  Témáim megválasztásában, leginkább a ”kisember” mint jelenség, a világhoz való viszonya, a ”problémahelyzetek forrása” áll hozzám a legközelebb, létének értelmére, világképére és individuumára fókuszálok.

Pályázatom témája

Az a célom, hogy a dokumentumfilmben, objektíven módon rávilágítsak a kényesnek látszó magyar-román viszonyi kérdésekre, ahol figyelemmel követem végig ezen, élettörténetek alapján a két nemzet egymáshoz viszonyuló állapotát. Megismerni és lerántani a leplet ezekről az előítéletekről, és így talán közelebb kerülhetek a jelenlegi valósághoz. Ezek a kérdések mindig is egy megoldatlan keresztrejtvényt jelentenek, úgy a magyar, mint a román ember számára.

Iskolák
Egyetem (ma), 2017. EMTE, Sapientia, Fotó- Filmművészet és Média szak, Kolozsvár
Jelenlegi munkahely
sc.Mediabridge.srl. (MTVA kirendeltsége, operatőr-vágó) Bukarest, Románia
Lakcím
427011 Magyardécse (Ciresoaia), Fő utca, 28.szám
Beszterce-Naszód megye, Románia
Levelezési cím
547241 Havadtő (Viforoasa), Fő utca, 277.szám
Maros megye, Románia
Ösztöndíjak (3)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2013, Dunaversitas Egyesület

  Dokumentumfilm - filmműhely, mesterkurzus, Budapest, Magyarország
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2017, Communitas Alapítvány, Kolozsvár, Románia

  Communitas - Alkotói ösztöndíj
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2017, UMBRELLA Kreatív Műhely, Budapest, Magyarország

  Erasmus+ szakmai gyakorlat, cameraman, casting, reklámfilm készítéshez.
Portfóliók (1)
 • Itthon vagy otthon

  2021.03.19 12:43:16

  PORTFÓLIÓ Balla Zoltán, operatőr, 2021 Itthon vagy otthon Életem során bárhová is sodort az élet a Kárpát-medencében, nem volt még olyan hely,...
Hírek, események
 • Kuriózum, Hungarikum, vagy csak simán Unicum?!

  2022. 04. 20.
  film- és fotóművészet
  Bukarestben magyarként élni, járni-kelni, körül-belül majdnem ugyanaz az érzés (fiiling) mintha Kolozsvár, Nagyvárad, Brassó, vagy Csíkszereda külvárosi lakónegyedi sugárútjain sétálnánk, annyi különbséggel, hogy kisebb a dugó, kevesebb a kosz, és mások a rendszámtáblák.
 • Inspiráló fotók érkeztek Erdélyből

  2022. 04. 20., 10:10:00 — 2024. 10. 31., 10:10:00
  film- és fotóművészet
  Az erdélyi székhelyű KopiaKollektíva Egyesület kortárs fotóművészeinek kiállítása nyílt meg a Zuglói Civil Házban. Piti Marcell, Kerekes Emőke, Gueth Péter különleges látásmódot tükröző képeinek hangulatát DP Morgan zenéje színesítette.
 • Itthon vagy otthon?

  2021. 12. 15.
  film- és fotóművészet
  A Bukarestben élő magyarok, magyar-román viszonyainak, létkérdéseinek, élettörténeteinek, illetve az előítéletek forrásainak körbejárása és nyomon követése.
 • VITRINA - Kortárs fotókiállítás Székelyvéckén

  2021. 10. 30., 02:36:00 — 2021. 11. 25., 02:36:00
  film- és fotóművészet
  Fontos szempontnak tartjuk, hogy ne egy hermetikusan elzárt térben rendezzük ezeket a kiállításokat, hanem kint a szabadban, egy frekventált helyen. Így mindig szem előtt „lógnak” a képek, hogy akkor is hathassanak, amikor nem tudatosan nézzük őket.