Jónás Tamás 46 éves
irodalom
Bemutatkozó

(WIKIPÉDIA ALAPJÁN)
Nehéz gyermekkora volt. 4 éves koráig Csernelyben élt, majd intézetbe került testvéreivel együtt. 6 éves volt, amikor visszakerült szüleihez, majd Szombathelyre költöztek. Eleinte tévészerelő vagy pincér szeretett volna lenni. Végül gimnáziumba íratták. 16 éves kora óta jelennek meg versei. A dokk.hu mindenki által írható internetes irodalmi portál alapító szerkesztője. Több kötet szerkesztője. Az Amaro Drom és a Rádió Cmunkatársa volt. 22 évesen adta ki Cigányidők címmel írt önéletrajzi regényét, melyben a kora gyermekkora történéseit próbálja feldolgozni.
Felsőfokú tanulmányait a győri Széchenyi István Műszaki Főiskolán, az ELTE magyar szakán és A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán végezte, diplomát nem szerzett. Programozóként is dolgozik, játékprogramként a Demokrácia internetes játék fűződik a nevéhez, melyben a játékosok országot, foglalkozást választhatnak és közösen segíthetik az állam fellendülését. 2002-ben Esterházy Péter adományozta Herder-ösztöndíjjal egy évet Bécsben töltött. A Szépírók Társasága szakmai és érdekvédelmi szövetség tagja.

x

Az MMA ösztöndíjának időtartama alatt a cigányság sajnos eddig hiányzó eposzának megírására vállalkoztam. Mint minden népnek az ilyen archaikus, a kultúra összeségét szintetizáló, jól előadható történet fontos összetartó lehet. Már az anyelvi tény érdekes, hogy magyar nyelven írom meg a történetet -- a munka azonnal fordítóért kiált. Nyilván először valamelyik cigány dialektus jön szóba, de mivel a cigányságnak ma már több anyaországa van, azok nyelvei is feltétlenül szóba kell, hogy kerüljenek.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Jónás Tamás "Apuapuapu" című könyvének cseh bemutatója

  2019. 05. 09., 00:00:00 — 2019. 05. 12., 23:59:00
  irodalom
  Magyar könyv a Prágai Nemzetközi Könyvvásáron.
 • Kazai Ági a 2019-es Magyar Kultúra Napja alkalmából megzenésítette Jónás Tamás egyik versét

  2019. 01. 28.
  irodalom zeneművészet
  Kazai Ági LOOPSZERDA c. sorozatának harmadik darabjaként a magyar kultúra napja alkalmából Jónás Tamás Popdal c. versével kísérletezik, amelynek a Szakadás címet adta. Kazai Ági - vocals, TC Helicon Voice Live Touch 2
 • Lucanapi HESS, Madár!

  2018. 11. 30., 11:19:00 — 2018. 11. 30., 11:19:00
  irodalom zeneművészet
  Jónás Tamás felolvasóestje. Kereken 9 hónap után, a 45. születésnapi nagykoncert után újra a Patyolatban, most intimebb, inkább a versekre, felolvasásra fókuszáló est a megszokottan jó hangulatú, komfortos, időközben technikailag is felújított színházteremben.