Soós Réka 35 éves
népművészet

Bemutatkozó

„Egy asszonynak vala három leánya./Szerelmes virág, szerelmes virág./Nincsen annál szebb kincs, /Kinek szüve bánatba nincsen, nincsen, nincs." (Lengyelfalva, Udvarhely megye. Vikár Béla gyűjtötte 1903-ban)

Az autentikus magyar népzene szeretetében élek gyermekkorom óta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének tanári mesterszakán 2013-ban diplomáztam. Vallom, hogy a népdaléneklésnek erős közösségformáló ereje van. Célom, hogy segítsem az embereket abban, hogy organikusan az életük része legyen a dalolás.

Több zenei formációnak vagyok a tagja. 2009 óta énekelek és hegedülök az énekelt verseket előadó Sebő-együttesben. A moldvai csángó népzenét játszó Zurgó együttesnek 2013 óta vagyok az énekese. A színpadi koncertezés mellett táncházakat és gyermektáncházakat (Zurgó Dió) is tartunk. A főként autentikus furulya és citera muzsikára épülő Násfa együttesben a magyar népzene letisztult, feldolgozásoktól mentes, kamarazenei hangzását mutatjuk be. A dél-alföldi tekerőmuzsikát játszó Tallabille együttes állandó énekes közreműködője vagyok.

Az Óbudai Népzenei Iskola óvodai gyermektáncház programjában, a Kismuzsika Programban foglalkozásvezetőként veszek részt.A szentendrei hagyomány éltető óvónőkből álló, idén harminc éves Filibili népdalkörnek hatodik éve vagyok szakmai vezetője.A Dunántúli Bourdon Zenei Táborokban a Bakony és a Balaton-felvidék népdalait tanítom 2014 óta .A keszthelyi Család Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint az ürömi József Nádor Általános és Művészeti Iskola (ÖKO Iskola) népi ének tanára vagyok.

Pályázati témám a Vikár Béla által gyűjtött népdalkincs áttekintése és felélesztése. A fonográffal és gyorsírással rögzített anyagból több tematikus koncert anyagát tervezem létrehozni. Emellett, budapesti énekesként, a revival népdaléneklésben a tájszólások minél hitelebb alkalmazásával foglalkozom. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2013. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2011, Docler cégcsoport

  Junior Príma díj Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Zurgó együttes koncert és táncház

  2023. 09. 15., 19:00:00 — 2023. 09. 15., 23:48:00
  népművészet
  A moldvai csángó népzenét játszó Zurgó együttes fellépése a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon.