Osgyáni Gábor 45 éves
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

Osgyáni Gábor vagyok, kulturális antropológus, dokumentumfilm rendező. Diplomám megszerzése után több évig társadalomkutatóként dolgoztam, jelenleg társadalomfejlesztési projektek menedzselését végzem. 2001 óta foglalkozok dokumentumfilm készítéssel. Érdeklődéssel szemlélem a narratívák kollektív emlékezetté válásának folyamatát és a kulturális emlékezet változását . Fontosnak tartom a XX. századi magyar történelem sorsfordító kataklizmáihoz köthető események vizuális feldolgozását.  Több, fesztiválszereplésen is díjazott alkotásnak vagyok rendezője, illetve társalkotóként gyártásvezetője, producere, riportere. Az utóbbi években, a két világégés kevésbé ismert eseményeinek feltárása és filmes eszközökkel történő feldolgozása foglalkoztat. Készítettem filmet a Gyimesi-szorost védő határvadászokról, a Szovjetunióba, kényszermunkára hurcolt polgári lakosság történetéről, illetve egy nagyobb lélegzetvételű alkotást az első világháború, egykori délnyugati hadszínteréről.

Az ösztöndíj támogatással megvalósuló projektem keretében, részben ezt a munkát folytatva, az észak-olaszországi Dél-Tirolban kívánom feltárni a Nagy Háború magyar vonatozású emlékeit. A kutatási tevékenység a helyszíni terepmunka mellett levéltári kutatást, gyűjteménykezelők és magánszemélyek birtokában lévő személyes hagyatékok feldolgozását, szakirodalom elemzését foglalja magába. Az alkotói tevékenység fő produktumaként egy, a kutatási eredményeket holisztikusan bemutató, az emlékezetkultúrát interpretáló és egyben gazdagító dokumentumfilm készül.

Iskolák
Egyetem (ma), 2003. Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszék
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Osgyáni Gábor dokumentumfilmjei

  2020.07.21 07:54:51

  Portfóliom keretében a saját rendezésben készült dokumentumfilmek közül kívánok nyújtani egy válogatást. A filmek jól tükrözik érdeklődési körömet, filmes...
Hírek, események
 • Osgyáni Gábor a díjazottak között a XXI. Lakiteleki Filmszemlén

  2022. 11. 18.
  film- és fotóművészet
  Két különdíjjal is jutalmazta a zsűri Osgyáni Gábor Be nem gyógyult sebek c. dokumentumfilmjét a XXI. Lakiteleki Filmszemlén.
 • Elfeledett hőseink nyomában – A Nagy Háború emlékei

  2022. 06. 30.
  film- és fotóművészet
  Az első világháború magyar emlékeit feltáró kutatómunka zajlik a dél-tiroli hegyek között, melyről ismeretterjesztő film készül.
 • Új ismeretterjesztő film készül az első világháborúról

  2022. 04. 14.
  film- és fotóművészet
  Új ismeretterjesztő film készül az első világháborúról a Kunt Ernő Képíró Műhely Egyesület gyártásában.
 • Osgyáni Gábor nyerte a XX. Lakitelki Filmszemle egyik különdíját.

  2021. 11. 19.
  film- és fotóművészet
  A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasának, Osgyáni Gábornak dokumentumfilmje különdíjat nyert a XX. Lakitelki Filmszemlén.
 • Portré a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasáról, Osgyáni Gábor filmrendezőről.

  2021. 06. 21.
  film- és fotóművészet
  Osgyáni Gáborról, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasáról készített rövid portrét a Nógrád Megyei Hírlap.
 • Hegyek, katonák, sírkövek - Interjú Osgyáni Gáborral,az MMA ösztöndíjasával

  2021. 04. 15.
  film- és fotóművészet
  A Trend FM rádió Kultúrpart műsora készített interjút Osgyáni Gáborral, az MMA ösztöndíjasával, az ösztöndíjprogram keretében végzett tevékenységéről és a kapcsolódó, jövőbeni filmtervéről.
 • A megbékélés hegyei

  2020. 11. 04.
  film- és fotóművészet
  Osgyáni Gábor, az MMA ösztöndíjasa tartott előadást legújabb filmtervéről, amely az I. világháború magyar vonatkozású történéseit és emlékezetkultúráját mutatja be az olaszországi dél-tiroli helyszíneken.