Osgyáni Gábor 43 éves
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

Osgyáni Gábor vagyok, kulturális antropológus, dokumentumfilm rendező. Diplomám megszerzése után több évig társadalomkutatóként dolgoztam, jelenleg társadalomfejlesztési projektek menedzselését végzem. 2001 óta foglalkozok dokumentumfilm készítéssel. Érdeklődéssel szemlélem a narratívák kollektív emlékezetté válásának folyamatát és a kulturális emlékezet változását . Fontosnak tartom a XX. századi magyar történelem sorsfordító kataklizmáihoz köthető események vizuális feldolgozását.  Több, fesztiválszereplésen is díjazott alkotásnak vagyok rendezője, illetve társalkotóként gyártásvezetője, producere, riportere. Az utóbbi években, a két világégés kevésbé ismert eseményeinek feltárása és filmes eszközökkel történő feldolgozása foglalkoztat. Készítettem filmet a Gyimesi-szorost védő határvadászokról, a Szovjetunióba, kényszermunkára hurcolt polgári lakosság történetéről, illetve egy nagyobb lélegzetvételű alkotást az első világháború, egykori délnyugati hadszínteréről.

Az ösztöndíj támogatással megvalósuló projektem keretében, részben ezt a munkát folytatva, az észak-olaszországi Dél-Tirolban kívánom feltárni a Nagy Háború magyar vonatozású emlékeit. A kutatási tevékenység a helyszíni terepmunka mellett levéltári kutatást, gyűjteménykezelők és magánszemélyek birtokában lévő személyes hagyatékok feldolgozását, szakirodalom elemzését foglalja magába. Az alkotói tevékenység fő produktumaként egy, a kutatási eredményeket holisztikusan bemutató, az emlékezetkultúrát interpretáló és egyben gazdagító dokumentumfilm készül.

Iskolák
Egyetem (ma), 2003. Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszék
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Osgyáni Gábor dokumentumfilmjei

    2020.07.21 07:54:51

    Portfóliom keretében a saját rendezésben készült dokumentumfilmek közül kívánok nyújtani egy válogatást. A filmek jól tükrözik érdeklődési körömet, filmes...