Ittzés Gergely 50 éves
zeneművészet
Bemutatkozó

Ittzés Gergely vagyok, a győri Széchenyi Egyetem egyetemi tanára. Fuvolaművészként és -tanárként bejártam Európa számos országát és más földrészeket is. Rendszeresem utazom Kínába és az Egyesült Államokba; itt felléptem tk. a Carnegie Hallban, és több mint 30 egyetemen tartottam kurzust és előadásokat, 2017 folyamán pedig, egy szemeszter erejéig a Boston University vendégprofesszora voltam Fulbright ösztöndíjasként.

A Zeneakadémián 1993-ban végeztem, majd a nemzetközi Prágai Mozart Akadémia és a kanadai Banff Centre ösztöndíjasa voltam. Ezután szinte azonnal főiskolai és középiskolai szinten kezdtem oktatni. 2009-ben doktoráltam a LFZE Doktori Iskolájában, de a Liszt-díj alapján már 2007-ben habilitálhattam.

Zeneszerzők sora komponált számomra. 20-nál több CD-m jelent meg. Sok közreadásom, átiratom és saját kompozícióm nyomtatásban is elérhető. A hagyományos repertoár ápolása mellett hangszerem új hangzáslehetőségeit is kutatom, elsősorban a többszólamú fuvolajátékot. Matuz István nyomdokain járva készítettem el Kettősfogástáblázatomat, majd ennek DVD-Rom-szoftver változatát, a Flouble-t. Az improvizáció is fontos részét képezi munkámnak. www.ittzesgergely.hu

Fuvolaexpedíció – Kutatói-alkotói tevékenység a fuvolaművészet és -oktatás szolgálatában c. pályázatommal nyertem el az MMA alkotói ösztöndíját. Ennek keretében Flautológia c. módszertanom idei megjelentetésén és a hozzátartozó videóanyagok internetes elkészítésén túl két zenei esszé közreadására is készülök, és doktori disszertációmat is át kívánom dolgozni. Terveim középpontjában pedig a The Flute Expedition című, kis pedagógiai művekből álló sorozat megkomponálása és kiadása áll, amely a kortárs kísérleti fuvolajátékra készít fel. 2019 februárjában egy hármas koncerttel tervezem összefoglalni eddigi alkotómunkám ITT(z)ÉS MOST címmel.

Iskolák
Phd / dla, .
Jelenlegi munkahely
Széchenyi Egyetem Művészeti Kar
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • ITT(z)ÉS MOST

  2019. 01. 22.
  képzőművészet zeneművészet
  ITT(z)ÉS MOST – Hármasugrás fuvolára Ittzés Gergely retrospektív triplakoncertje a FUGÁban
 • Az ICMA döntőjében Ittzés Gergely hétlemezes sorozata

  2019. 01. 22.
  zeneművészet
  Az ICMA döntőjében Ittzés Gergely hétlemezes sorozata
 • Ittzés Gergely esszéi a Parlandoban

  2019. 01. 22.
  zeneművészet
  Ittzés Gergely két új esszéje olvasható a Parlando internetes oldalán