Falussy Lilla 48 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Az MMA ösztöndíjas időszak alatt egy dráma trilógiát szeretnék megírni a magyar középkor sorsfordító éveiről, melynek témája Luxembrugi Zsigmond, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás élete. Ezen belül is a Hunyadi család származását és Hunyadi Mátyás királlyá válásának történetét keltem életre. Különös tekintettel a trónöröklés nehézkességére, mind Zsigmond, mind Mátyás esetében. Zsigmondnak csak lányai születtek és egyik házassága sem sikerült jól, Mátyás pedig hosszú párkeresés után pont azt az Aragóniai Beatrixet vette feleségül, aki meddő volt és egész Európa tudott róla, hogy egy gyilkosság van a rovásán. Ezek után vajon lehet belőle szerető feleség és jó társ?  Vagy megismétlődik a történet és Mátyást is ő gyilkolja meg? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ a dráma trilógia.


2004-ben debütáltam drámaíróként a Debreceni Csokonai Színházban, Metadolce című színdarabommal, mely elnyerte a Komédium Színház dramaírói díját, valamint részt vett a POSZT keretében megrendezett Nyílt Fórumon.
Azóta az ország jelentős színházaiban dolgoztam dramaturgként, ahol díjakat is nyertem. A Sopsits Árpáddal közösen írtam a Bűn és Bűnhődés a rácsok mögött című produkciót, mely elnyerte a POSZT legjobb előadásának járó díjat.
Mivel doktori kutatómunkámat Rómában végeztem, kiváló ismerője vagyok az olasz színházi –és irodalmi életnek. 2007-ben részt vettem az Autori per Roma elnevezésű írói fesztiválon, ahol olasz nyelven írt egyfelvonásossal mutatkoztam be.


Színházi bemutatóim voltak a Debreceni Csokonai Színházban, (Metadolce, R: Árkosi Árpád) az RS9 Stúdiószínházban (Metadolce, Érzéki matematika,R: Csáki Rita) a szekszárdi Deutsche Bühnén (Metadolce, R: Tina Rosner) a Kaposvári Nyári Színházban (Metadolce, R: Török Tamás) és az Új Színházban (Ricse, Ricse, Beatrice, R: Bozsogi János).

Iskolák
Phd / dla, 2009. Színház -és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Új Színház
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2018, MMA

  drámaírás
Portfóliók (1)
 • Falussy Lilla portfolio

  2020.02.11 06:38:03

  Az MMA művészeti ösztöndíj keretében három dráma megírását vállaltam, a három év alatt egy történelmi trilógia fog elkészülni a magyar középkor sorsfordító...
Hírek, események
 • Karakterépítés

  2021. 08. 05.
  színházművészet
  Hogyan épül fel egy drámai karakter? A személyiség, vagy a történet építi a drámát? A modern drámánál ezek jogos kérdések, mivel mindkét út járható. Beethoven szerint a sors a jellem, ezért a szereplő jelleme maga a történet.
 • Hős a semmiből

  2021. 06. 16.
  színházművészet
  Jelenet a készülő drámából, melynek címe Hős a semmiből
 • Hunyadi János drámai karakterének megformálása

  2021. 03. 29.
  színházművészet
  Hunyadi János figurájának megformálásánál elsősorban arra koncentrálok, hogy az embert és ne pedig az ismert hadvezért, a politikust láttassam. Ezért a tépelődő, gondolkodó, fejlődő drámai hőst szeretném életre kelteni, aki nem fél az érzelmeit vállalni, melyek sokszor ellentmondóak.
 • Magyar nemesi családok és a királyi trón

  2021. 02. 08.
  színházművészet
  Számos magyar nemesi család közül épp a Hunyadiak kerültek a Magyar Királyság trónjára. Milyen előzményei lehettek ennek a történelem fordító eseménynek és hány nemesi család maradt a háttérben, panaszkodva a Hunyadiakat és a sorsot okolva azért, amiért nekik nem sikerült.
 • Jelenet a drámából

  2020. 12. 09.
  színházművészet
  Királydrámát írni kihívás a XXI. században, főleg, ha egy olyan hősről van szó, mint Luxemburgi Zsigmond, ezért szeretnék több rövid részletet közölni a műből, hogy bemutassam ennek a rendkívüli személyiségnek a sokszínűségét és összetettségét.
 • Semmiből jött hős

  2020. 10. 12.
  színházművészet
  Drámatrilógiám harmadik darabjának főhőse Hunyadi János, kinek alakját számos legenda övezi, többek között származását is homály fedi. A legenda szerint Luxemburgi Zsigmond fia, ez a mendemonda a drámatrilógia szempontjából fontos, hiszen egy olyan szál, melyet végig lehet vinni.
 • Szemelvények a műből

  2020. 07. 18.
  színházművészet
  Szeretnék néhány szemelvényt nyilvánossá tenni az elkészült műből, hogy ezt a rendkívül izgalmas történelmi korszakot közelebb hozzam a ma emberéhez. Meggyőződésem, hogy eme fontos történelmi korszakot megismerve színházi előadás és film is születhet belőle.
 • Beszámoló a drámaírás folyamatáról

  2020. 05. 26.
  színházművészet
  Kihívás a 2000-es évek második évtizedében középkori anyagból drámatrilógiát írni, több mint ötszáz év távlatából megvilágítani egy történetet. Ennek ellenére az írás rendkívül izgalmas, hiszen olyannyira sokszínű és szövevényes esemény láncolatban kell a drámai magot megtalálni.
 • Felolvasás Falussy Lilla Hollók c. drámájából

  2020. 03. 21.
  színházművészet
  Felolvasás Falussy Lilla Hollók c. drámájából. Szenvedélyes történet a magyar középkor sorsfordító éveiből. Egy szerelmi házasság mérföldkövei a nagypolitika és a magánéleti küzdelmek tükrében.
 • Felolvasószínház Falussy Lilla HOLLÓK c. színművéből

  2020. 03. 14.
  színházművészet
  Felolvasószínház Falussy Lilla HOLLÓK c. drámájából Egy férfi és egy női hangra Az esemény után beszélgetés az alkotási folyamatról
 • Élő történelemóra

  2019. 12. 12.
  színházművészet
  Koncert és színházi élmény egyben, Falussy Lilla színműve az Új Színház színpadán
 • Titokzatos történet az Ars Sacra Fesztiválon

  2019. 09. 12.
  színházművészet
  Az Ars Sacra Fesztivál keretében, szeptember 15-én a Pilátus éjszakája c. előadás kerül bemutatásra a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban, Falussy Lilla rendezésében. A főbb szerepekben: Gregor Bernadett és Jánosi Dávid.
 • Ricse, Ricse, Beatrice -- Falussy Lilla színműve

  2019. 05. 21., 11:56:00 — 2019. 05. 21., 11:56:00
  színházművészet
  Falussy Lilla Ricse, Ricse, Beatrice c. színművének bemutatása a Diósgyőri Várban a várjátékok keretein belül, 2019. július 8-án. Falussy Lilla drámaírói sokszínűségéről tanúskodik, hogy a történelmi drámától a rock musicalen át különböző műfajokban alkot.
 • Pilátus éjszakája a Római Magyar Akadémián

  2018. 12. 03.
  színházművészet
  Falussy Lilla rendezésében, Fazekas István Pilátus éjszakája c. drámája volt látható a Magyar Kultúra Napján Rómában