Falussy Lilla
színházművészet
Bemutatkozó

Az MMA ösztöndíjas időszak alatt egy dráma trilógiát szeretnék megírni a magyar középkor sorsfordító éveiről, melynek témája Luxembrugi Zsigmond, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás élete. Ezen belül is a Hunyadi család származását és Hunyadi Mátyás királlyá válásának történetét keltem életre. Különös tekintettel a trónöröklés nehézkességére, mind Zsigmond, mind Mátyás esetében. Zsigmondnak csak lányai születtek és egyik házassága sem sikerült jól, Mátyás pedig hosszú párkeresés után pont azt az Aragóniai Beatrixet vette feleségül, aki meddő volt és egész Európa tudott róla, hogy egy gyilkosság van a rovásán. Ezek után vajon lehet belőle szerető feleség és jó társ?  Vagy megismétlődik a történet és Mátyást is ő gyilkolja meg? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ a dráma trilógia.


2004-ben debütáltam drámaíróként a Debreceni Csokonai Színházban, Metadolce című színdarabommal, mely elnyerte a Komédium Színház dramaírói díját, valamint részt vett a POSZT keretében megrendezett Nyílt Fórumon.
Azóta az ország jelentős színházaiban dolgoztam dramaturgként, ahol díjakat is nyertem. A Sopsits Árpáddal közösen írtam a Bűn és Bűnhődés a rácsok mögött című produkciót, mely elnyerte a POSZT legjobb előadásának járó díjat.
Mivel doktori kutatómunkámat Rómában végeztem, kiváló ismerője vagyok az olasz színházi –és irodalmi életnek. 2007-ben részt vettem az Autori per Roma elnevezésű írói fesztiválon, ahol olasz nyelven írt egyfelvonásossal mutatkoztam be.


Színházi bemutatóim voltak a Debreceni Csokonai Színházban, (Metadolce, R: Árkosi Árpád) az RS9 Stúdiószínházban (Metadolce, Érzéki matematika,R: Csáki Rita) a szekszárdi Deutsche Bühnén (Metadolce, R: Tina Rosner) a Kaposvári Nyári Színházban (Metadolce, R: Török Tamás) és az Új Színházban (Ricse, Ricse, Beatrice, R: Bozsogi János).

Iskolák
Phd / dla, 2009. Színház -és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Új Színház
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2018, MMA

  drámaírás
Portfóliók (1)
 • Falussy Lilla portfolio

  2018.10.15 05:08:59

  Az MMA művészeti ösztöndíj keretében három dráma megírását vállaltam, a három év alatt egy történelmi trilógia fog elkészülni a magyar középkor sorsfordító...
Hírek, események
 • Ricse, Ricse, Beatrice -- Falussy Lilla színműve

  2019. 05. 21., 11:56:00 — 2019. 05. 21., 11:56:00
  színházművészet
  Falussy Lilla Ricse, Ricse, Beatrice c. színművének bemutatása a Diósgyőri Várban a várjátékok keretein belül, 2019. július 8-án. Falussy Lilla drámaírói sokszínűségéről tanúskodik, hogy a történelmi drámától a rock musicalen át különböző műfajokban alkot.