Trungel Aranka
népművészet
Bemutatkozó

Anyai nagypapámtól láttam először a szalmafonást és az aratódíszét, amikor 12 éves voltam. Megbabonázott.

Az alapfonást édesapám tanította és onnantól kezdve nem volt megállás, fontam magam és barátaim örömére. Nagyon sokat köszönhetek szüleimnek és mestereimnek.

Szakmai munkásságom gerincét a szalmafonás adja, fonott és varrt technikával. Emellett a kézműves foglalkozások alkalmazásánál szerteágazó technikákat alkalmazok a hagyományos anyagok feldolgozásával, nagy hangsúlyt fektetve a néprajzi ismeretek széleskörű megismertetésére.

2008-ban megkaptam a Népművészet Ifjú mestere címet. Abban az évben csatlakoztam a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesülethez, majd elvégeztem a néprajz szakot.

Az évek során sokféle technikát elsajátítottam a szalmafonás mellett: vesszőfonás, bútorfestés, csuhéfonás, népi gyermekjáték készítés, gyékényszövés, gyöngyfűzés, tojásfestés, fazekasság. A kézműves foglalkozások alkalmával törekeszem a neves mesterektől elsajátított tudás továbbadására. Munkásságom erősíti hitemet, hogy van igény és szükség kultúránk fejlődése során fennmaradt népi értékeink, hagyományaink megőrzésére, továbbadására. Célom a néphagyomány és a szalmafonás élő értékeinek generációk közti átörökítése.

Hagyományaink megismerését az alkotás örömével fűszerezve szívesen fogadják a gyerekek. A kisiskolások kézműves oktatását szeretném segíteni gyakorlatias kézikönyvvel, amely az évkörökhöz igazodva, tananyaggal karöltve, évfolyamonként segíti az oktatókat az egy órában megoldható kézműves foglalkozások módszertanával.

Szakmai munkásságom keretében szívesen veszek részt kiállításokon, készítek megrendelésre különböző alkalmakra alkotásokat, ajándéktárgyakat. Az alkotás örömét, hagyományaink megismerését ünnepkörökhöz kapcsolódóan óvodai, iskolai, céges rendezvényeken, táborokban is szívesen népszerűsítem, gyakorlatias foglalkozásokkal, workshop, vagy szakmai előadások keretében.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Aranyszalma

    2020.08.25 11:18:38

    Anyai nagypapámtól láttam először a szalmafonást és az aratódíszét, amikor 12 éves voltam. Megbabonázott és halálát követően apu tanította meg az...