Dr. Kovács Emőke 43 éves
művészetelmélet

Bemutatkozó

Magyar-történelem szakon végeztem az ELTE BTK-n, majd ugyanitt doktoráltam történettudományból. Fő kutatási területem a 19.-20. századi magyar történelem, de legtöbb esetben a történeti források mellett művészeti (irodalmi, képzőművészeti, mozgókép) forrásokat dolgozok fel. Legkedvesebb kutatási területemmé a Balaton 19-20. századi históriája vált, melynek nemcsak az esemény-, kultúrtörténetét kutatom, hanem sokszor művészetelméleti alapú megközelítéseket is alkalmazok. Több kötet szerzőjeként, számos publikáció jegyzőjeként a legfontosabb küldetésem a magyar kultúra népszerűsítése, megfelelő, hiteles módon történő átadása.

Jelen ösztöndíj keretében a Balaton történetének (19-20.század) művészetelméleti megközelítését tárom fel. A Balaton definiálásakor nem elégedhetünk meg a földrajzi tájként való meghatározással. A Balaton a művészeknek menedék és ihletforrás, a vendégeknek kikapcsolódást, rekreációt, lelki és testi felüdülést nyújt, a sportolni vágyóknak a testmozgásra alkalmas tér, a tónál élőknek pedig valóban gazdasági erőforrás. A Balaton természeti és kultúrtáj egyben, jelentős történeti hagyományokkal és művészeti lenyomatokkal. A hároméves kutatási időszakban szeretném részletesen áttekinteni, hogy miképpen változott a Balaton-képe, megítélése, jelentése, jelentősége elsősorban a művészeti formációkban – pl. irodalmi művek, festmények, fotók, filmek, szobrok –, valamint ezek a transzformációk hogyan függnek össze a tó történeti korszakaival. 

A Balaton történetében koncentrálódik Magyarország története, a Balatont megörökítő alkotásokban megmutatkozik nemzetünk sorstörténete is. Ebből az újszerű megközelítésből szeretném megvizsgálni a Balaton művészetelméleti vonatkozásait a 19. század elejétől napjainkig.

Iskolák
Phd / dla, 2009. ELTE BTK
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • A Balaton mint művészi ihletforrás és szimbólum a két háború közti időszakban

  2021. 10. 11.
  művészetelmélet
  Megjelent a Korszakok, sorsok, törekvések (Fejezetek a huszadik századi Magyarország oktatási, kulturális és társadalmi életéből) című tanulmánykötet, melyben napvilágot látott Kovács Emőke a Balaton mint művészi ihletforrás és szimbólum a két háború közti időszakban című tanulmánya.
 • A Balaton Madonnái

  2021. 09. 30.
  művészetelmélet
  A két háború közti időszakban tervek született egy nagyobb méretű Balaton felett őrködő Madonna szoborról. A Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorában Kovács Emőke a Balaton vidékének Mária ábrázolásairól beszélt.
 • Szakrális helyszínek a Balaton vidékén

  2021. 09. 30.
  művészetelmélet
  A Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorában Kovács Emőke Koppány vezér történelmi emléknyomairól és a hozzá kapcsolódó művészeti és köztéri alkotásokról beszélt.
 • A Balaton krónikása

  2021. 09. 30.
  művészetelmélet
  Interjú a Balaton-kutatásról
 • Kovács Emőke a Művészeti Akadémia Ösztöndíjasa lett

  2021. 09. 30.
  művészetelmélet
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának száz új nyertesét. A kaposvári származású Kovács Emőke történész is a sikeres pályázók között van.
 • Interjú Kovács Emőkével a Balaton-kutatásról és nemrégiben elnyert ösztöndíjáról

  2021. 09. 30.
  művészetelmélet
  „Ha hetekig nem látom a Balatont, elvonási tüneteim vannak” – Dr. Kovács Emőke Balaton-történész a tó jelenéről és jövőjéről
 • A Balaton kultúrtörténete Trianon után

  2021. 09. 30.
  művészetelmélet
  Filmek, irodalmi alkotás, művésztelep - Folytatásos cikksorozat jelent meg a Trianon után született Balatonról szóló művészeti alkotásokról és kulturális életről