Mózes Gergely
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

A történetmondás, bármely történet hiteles közvetítése a filmművészet gazdag eszköztárát használva sem egyszerű feladat. A rendszerváltás tavaszán születtem, így Magyarország legújabbkori történelmével vagyok „egyidős”. Nézőpontom, érdeklődésem alakulását e közel három évtized határozta meg, talán ezért fordulok különös figyelemmel minden olyan történet felé, ami arról szól, mi történt abban az évszázadban, ami a „mi időnket” megelőzte.

Meggyőződésem, hogy előtörténetünk szereplőinek történelmi meghatározottságát, emberi mivoltát  megismerve, gyakorta példaértékű történeteiket felkutatva alakíthatjuk emberi arcúvá jövőnket, s válhatunk hiteles, egymásért felelős alkotóvá magunk is. Számomra a filmkészítés ad lehetőséget arra, hogy tegyek valamit a még elérhető történetek közvetítésére, sorsok felmutatására kortársaim s az utánam jövők számára.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karán és a Budapesti Metropolitan Egyetemen a filmalkotás gyakorlatát tanultam, az Utrecht University-n és az ELTE-én film- és bölcsészettudományi tanulmányokat folytattam. Filmes tanulóéveimben igyekeztem minél több részterületen jártasságot szerezni, legyen az az írás, a képfelvétel vagy a rendezés.

Jelenlegi alkotói küldetésem egy messze nem hétköznapi ember, Baránszky Tibor nagyszerű és Magyarországon alig ismert történetének mozgóképes közzé tétele. Egy olyan ember történetét szeretném megismertetni kortársaimmal, aki mint elmondta, „nem ért rá félni” amikor honfitársait kellett mentenie a pokolból. A 96 éves háborús hőssel élete utolsó interjúját készíthettem el alig két héttel halála előtt, feladatul kapva ezzel a hírmondói szerepet. Bízom benne, hogy sikerül őt a magyar történelmi emlékezet méltó részévé tennem.

Iskolák
Jelenleg: Színház és Filmművészeti Egyetem DLA
Egyetem (ma), 2019. Eötvös Loránd Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék - Mestertanár
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (4)
Hírek, események
 • Kritika a Mindhalálig című dokumentumfilmről

  2022. 12. 08.
  film- és fotóművészet
  Megjelent egy kritika a Hungarian Conservative-on a Mindhalálig című dokumentumfilmről, ami egyben tartalmas megemlékezés Baranski Tibor embermentő tevékenységéről is. embermentő tevékenységéről is.
 • Mózes Gergely Mindhalálig című filmjének első szakmai vetítése az Ars Sacra fesztiválon Egerben

  2022. 09. 04.
  film- és fotóművészet
  Az Ars Sacra fesztivál keretei között szeptember 20-án este rendezik az egri Agria moziban a Mindhalálig című dokumentumfilm szakmai bemutatóját. Az eseményen a film rendezőjével Mózes Gergellyel és az operatőrével Hejüsz Bettivel való beszélgetést Bollók Csaba filmrendező vezeti.
 • Elkészült a Mindhalálig című dokumentumfilm első plakátja

  2022. 08. 13.
  film- és fotóművészet
  Mózes Gergely Mindhalálig című filmjének első plakátját a film animátora Verhóczki Ádám készítette.
 • Elkészült Mózes Gergely Mindhalálig című történelmi dokumentumfilmje

  2022. 04. 14.
  film- és fotóművészet
  Az MMKI 2020-as ösztöndíjprogramjának támogatásával is készülő Mindhalálig című dokumentumfilm utómunkálatai véget értek, és a film végleges kópiája is leadásra került az NFI történelmi dokumentumfilmes döntőbizottságához. A film idén nyáron lesz látható először a Hír Televízió képernyőjén.
 • Megérkeztek az első képek Mózes Gergely Mindhalálig című dokumentumfilmjéből

  2021. 12. 16.
  film- és fotóművészet
  Válogatás a nyáron leforgott dokumentumfilm fikciós és animációs betéteiből.
 • Leforgott Mózes Gergely Mindhalálig című animációs dokumentumfilmje

  2021. 08. 04.
  film- és fotóművészet
  Július végén befejeződött a forgatása az animációs és fikciós elemekkel készülő dokumentumfilmnek, amely a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.
 • Mózes Gergely volt az egri Líceum Televízió vendége a Mindhalálig című dokumentumfilm kapcsán

  2021. 04. 23.
  film- és fotóművészet
  Mózes Gergely volt az egri székhelyű Líceum Televízió vendége, akit az Eszterházy Körkép című műsorban egy zoom-os interjú keretei között kérdeztek az animációs és fikciós elemekkel készülő dokumentumfilmjéről, amely a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.
 • Interjú Mózes Gergellyel az Eger Tv-ben a Mindhalálig című dokumentumfilm kapcsán

  2020. 12. 11.
  film- és fotóművészet
  Mózes Gergely volt az Eger TV vendége december 9-én este. A mi történetünk című programban az animációs és fikciós elemekkel készülő dokumentumfilmjéről kérdezték a műsor házigazdái, amely a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.
 • Mózes Gergely az NFI történelmi dokumentumfilm pályázatának nyertesei között

  2020. 10. 30.
  film- és fotóművészet
  A Nemzeti Filmintézet 12 történelmi dokumentumfilm megvalósítását támogatja idén, ezek közt van az MMA ösztöndíjasának animációs és fikciós elemekkel tervezett Mindhalálig című dokumentumfilmje.