Mózes Gergely
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

A történetmondás, bármely történet hiteles közvetítése a filmművészet gazdag eszköztárát használva sem egyszerű feladat. A rendszerváltás tavaszán születtem, így Magyarország legújabbkori történelmével vagyok „egyidős”. Nézőpontom, érdeklődésem alakulását e közel három évtized határozta meg, talán ezért fordulok különös figyelemmel minden olyan történet felé, ami arról szól, mi történt abban az évszázadban, ami a „mi időnket” megelőzte.

Meggyőződésem, hogy előtörténetünk szereplőinek történelmi meghatározottságát, emberi mivoltát  megismerve, gyakorta példaértékű történeteiket felkutatva alakíthatjuk emberi arcúvá jövőnket, s válhatunk hiteles, egymásért felelős alkotóvá magunk is. Számomra a filmkészítés ad lehetőséget arra, hogy tegyek valamit a még elérhető történetek közvetítésére, sorsok felmutatására kortársaim s az utánam jövők számára.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karán és a Budapesti Metropolitan Egyetemen a filmalkotás gyakorlatát tanultam, az Utrecht University-n és az ELTE-én film- és bölcsészettudományi tanulmányokat folytattam. Filmes tanulóéveimben igyekeztem minél több részterületen jártasságot szerezni, legyen az az írás, a képfelvétel vagy a rendezés.

Jelenlegi alkotói küldetésem egy messze nem hétköznapi ember, Baránszky Tibor nagyszerű és Magyarországon alig ismert történetének mozgóképes közzé tétele. Egy olyan ember történetét szeretném megismertetni kortársaimmal, aki mint elmondta, „nem ért rá félni” amikor honfitársait kellett mentenie a pokolból. A 96 éves háborús hőssel élete utolsó interjúját készíthettem el alig két héttel halála előtt, feladatul kapva ezzel a hírmondói szerepet. Bízom benne, hogy sikerül őt a magyar történelmi emlékezet méltó részévé tennem.

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Eötvös Loránd Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék - Mestertanár
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (4)