Dr. Schreck Ákos 43 éves
építőművészet

Bemutatkozó

Dr. Schreck Ákos a Minusplus társtulajdonosa, vezető tervezője.

1976-ban született Pécsett. Fiatalkorának két meghatározó periódusa a szüleivel Líbiában eltöltött időszak, és a mohácsi gimnáziumi és kollégiumi évek. 1996-ban kezdi a BME Építészmérnöki Karát. 1999-től egy évet Toulouseban tölt Erasmus hallgatóként. 2002-ben diplomázik, tervével elnyeri a Graphisoft diplomadíját. Az egyetem után közvetlenül, saját útjukat járva Alexa Zsolttal és Rabb Donáttal megalakítják a Minusplus-t. Ezzel párhuzamosan egy megnyert tervpályázat után, a való élet diploma-munkájaként Karácsony Tamással közösen tervezik meg a csornai Speciális Általános Iskolát.

A DLA képzést 2004-től 2009-ig abszolválja. Ebben az időszakban a Középülettervezési Tanszék konzulense. Egy nagyobb csapattal a Kormányzati negyed első díjas tervpályázata után 2008-ban elnyerik a Holcim Awards Europe fenntarthatósági pályázat fődíját. A 2010 utáni időszakban zajlik a Prezi tervezése, amiért 2015-ben megkapják Budapesti Építész Kamara Nívódíját. DLA fokozatát 2018-ban szerzi meg. Nem befejezett tervezés című értekezése – munkájával oda-vissza ható módon – irodaterekkel, adaptív struktúrákkal és a tervezés átalakulásával foglalkozik.

Az ösztöndíj keretében végzett kutatása arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen a 21. század magyar irodaháza.

A téma feldolgozása három fő egységen keresztül történik. Első a Közösség és identitás, ami a használót, történeteit és folyamatait tartja szem előtt. Második a Reziliencia – adaptivitás – rugalmasság, ami a hosszútávú gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. A struktúrák használati időtávjának kitolásával, az átalakulás lehetőségével a fenntarthatóságot, a jövőtudatosságot helyezi a középpontba. Harmadik a Lokalitás ami a helyszínt, – Magyarországot – a helyi építészetet és kultúrát vizsgálja.

Iskolák
Phd / dla, 2018. BME Építőművészeti Doktori Iskola
Jelenlegi munkahely
Minusplus Generáltervező Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)