Grela Alexandra 47 éves
képzőművészet

Bemutatkozó

1974-ben születtem. A Krakkói Képzőművészeti Akadémia festő szakán diplomáztam, majd 2012-ben ugyanott doktori fokozatot szereztem festészetből. A képzőművészettel gyakorlatilag 25 éve foglalkozom folyamatosan, a kezdetben figurális festői és grafikai megoldásokról, fokozatosan áttértem az absztrakt képalkotásra – ami a legfontosabb munkáim elsődleges jellemzője.

A hagyományos autonóm művészeti formákon kívül az illusztrálás inspirál leginkább. Belső meggyőződésem, hogy az illusztrációnak nem csak az lehet a szerepe, hogy dekoráljon, vagy szó szerint másolja a szöveget. Képes arra is, hogy önálló műként funkcionáljon. Annak „bebizonyítása”, hogy az illusztráció művészetként létezhet, számomra a legerősebb motiváció a munkámhoz.

In lustrare

A következő időszakban három olyan képciklust szeretnék megvalósítani („Kortárs antológia” / „Hajszálhasogató - Az emberi haj története” / „Fél kiló boldogság”), amelyek kapcsolódnak szöveges tartalomhoz, de mindegyikben a szenzuális (főként vizuális) befogadás az elsődleges – hangsúlyozva a látható kép jelentőségét egy adott folyamat, érzés vagy gondolat mélyebb rétegeinek megértésében, lényegének feltárásában.

Az illusztrációk pont úgy fognak készülni, mint egy autonóm műalkotás, aminek van ugyan alaptémája – ami körül vizuálisan kibontakozik –, de a művészi nyelv, a végső formai megoldás, kizárólag a művészi értékek függvényében alakul.

Az illusztrációkat hagyományos, manuális technikákkal fogom készíteni. A digitális utómunkát, csak a nyomdai előkészítés szintjén fogom alkalmazni, így minden kép eredeti műalkotásként funkcionál majd. A három sorozatban szeretném összegezni és szintetizálni a festészet, a grafika és az illusztráció terén szerzett sokéves tapasztalatomat.

Iskolák
Phd / dla, 2012. Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia Krakkó
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (4)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2004, Batuz Foundation

  Artist Residence - Nossen, Kloster Altzella (Németo.) / 1 éves
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2005, Debrecen MJV Önkormányzata

  Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány Kuratóriumának egyéni ösztöndíja
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2006, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Lengyel Köztársaság

  „Ezüst Négyszög” Kárpátok Eurorégió Nemzetközi Festészeti Triennálé - GRAND PRIX
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2019, Móra Könyvkiadó

  I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál - Fiction kategória, FŐDÍJ
Portfóliók (6)