Mészáros Zsolt Máté 28 éves
zeneművészet

Bemutatkozó

1992-ben születtem, Miskolcon. 2018-ban szereztem meg kitüntetéses orgonaművész diplomámat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2020-ban felvételtelt nyertem az egyetem Doktori Iskolájába. 20 éves korom óta rendszeresen lépek fel szólistaként, orgonakísérőként és continuo-játékosként, emellett harmóniumművészként is aktívan tevékenykedem. Zenekari művészként rendszeresen működöm közre az ország legrangosabb együtteseinek hangversenyein. Európa számos országában adtam hangversenyeket, 2020-ban pedig a tengerentúlon is bemutatkozom majd. 2012-ben a Filharmónia pécsi közönségversenyén első helyezést értem el. 2018-ban bejutottam a Miami International Organ Competition középdöntőjébe. Előadó-művészeti tevékenységem elismeréseként három alkalommal nyertem el a Fischer Annie ösztöndíjat. 2020-ban elnyertem a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját. 2014-től a Kőbányai Szent László templom orgonaművésze, emellett 2018-tól a Budapest-Herminamezői Szentlélek Plébánia orgonaművésze, a templom megújuló orgonájának szakértője vagyok.

Magyar emberként kiemelten fontos küldetésemnek érzem a magyar zenekultúra ápolását, népszerűsítését és széleskörű megismertetését, ezért műsoraimon rendszeresen szerepelnek a klasszikussá vált magyar repertoár és kortárs orgonairodalom alkotásai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált/komponál műveket számomra. Ezeknek a bemutatására és népszerűsítésére 2018 óta rendszeresen megvalósuló magyar orgonazenei témájú hangverseny-sorozataim keretében szívesen vállalkozom.

Az MMA művészeti három éves ösztöndíjának keretében Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművéből készítek új urtext összkiadást a rendelkezésre álló korabeli források alapján, melyet egy hangversenysorozat keretében fogok majd bemutatni a mester összes orgona- és harmóniumművének koncetszerű előadásával, elsősorban korabeli hangszereken.

Iskolák
Egyetem (ma), 2018. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2017, MANK

  Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2018, MANK

  Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj megosztott ösztöndíja
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2019, MANK

  Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj megosztott ösztöndíja
Portfóliók (1)
 • Mészáros Zsolt Máté - Portfólió (2020)

  2020.08.24 10:37:41

  Mészáros Zsolt Máté orgonaművész művészeti tevékenységét bemutató reprezentatív dokumentáció, amely a következőket tartalmazza: ❶ Fontosabb orgonahangversenyek...