Mészáros Zsolt Máté 31 éves
zeneművészet

Bemutatkozó

1992-ben születtem, Miskolcon. 2018-ban szereztem meg kitüntetéses orgonaművész diplomámat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2020-ban felvételtelt nyertem az egyetem Doktori Iskolájába. 20 éves korom óta rendszeresen lépek fel szólistaként, orgonakísérőként és continuo-játékosként, emellett harmóniumművészként is aktívan tevékenykedem. Zenekari művészként rendszeresen működöm közre az ország legrangosabb együtteseinek hangversenyein. Európa számos országában adtam hangversenyeket, 2020-ban pedig a tengerentúlon is bemutatkozom majd. 2012-ben a Filharmónia pécsi közönségversenyén első helyezést értem el. 2018-ban bejutottam a Miami International Organ Competition középdöntőjébe. Előadó-művészeti tevékenységem elismeréseként három alkalommal nyertem el a Fischer Annie ösztöndíjat. 2020-ban elnyertem a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját. 2014-től a Kőbányai Szent László templom orgonaművésze, emellett 2018-tól a Budapest-Herminamezői Szentlélek Plébánia orgonaművésze, a templom megújuló orgonájának szakértője vagyok.

Magyar emberként kiemelten fontos küldetésemnek érzem a magyar zenekultúra ápolását, népszerűsítését és széleskörű megismertetését, ezért műsoraimon rendszeresen szerepelnek a klasszikussá vált magyar repertoár és kortárs orgonairodalom alkotásai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált/komponál műveket számomra. Ezeknek a bemutatására és népszerűsítésére 2018 óta rendszeresen megvalósuló magyar orgonazenei témájú hangverseny-sorozataim keretében szívesen vállalkozom.

Az MMA művészeti három éves ösztöndíjának keretében Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművéből készítek új urtext összkiadást a rendelkezésre álló korabeli források alapján, melyet egy hangversenysorozat keretében fogok majd bemutatni a mester összes orgona- és harmóniumművének koncetszerű előadásával, elsősorban korabeli hangszereken.

Iskolák
Egyetem (ma), 2018. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2017, MANK

  Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2018, MANK

  Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj megosztott ösztöndíja
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2019, MANK

  Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíj megosztott ösztöndíja
Portfóliók (1)
 • Mészáros Zsolt Máté - Portfólió (2020)

  2020.08.24 10:37:41

  Mészáros Zsolt Máté orgonaművész művészeti tevékenységét bemutató reprezentatív dokumentáció, amely a következőket tartalmazza: ❶ Fontosabb orgonahangversenyek...
Hírek, események
 • Zene az elmúlásról // Cikk a Magyar Nemzetben

  2023. 03. 30.
  zeneművészet
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész Liszt koncertjeinek sorában kiemelkedő helyet foglal el az április 1-i esemény, amikor Húsvét alkalmából a szerző túlvilággal, transzcendenssel, elmúlással kapcsolatos műveire fókuszál, amelyek az életmű kiemelkedő, meghatározó darabjai.
 • Lisztet követve, az ő szellemében – Találkozás Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel // Portréinterjú a Mértékadóban

  2023. 03. 25.
  zeneművészet
  A 975 éves budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban ültünk le beszélgetni. Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, zeneszerző, Liszt-kutató a templom zeneigazgatója nemrég ünnepelte harmincadik születésnapját. Hivatásáról és hivataláról, Lisztről és misszióiról kérdeztem.
 • Húsvét alkalmából rendhagyó koncerttel készül Mészáros Zsolt Máté orgonaművész // Klasszik Rádió 92.1 interjú

  2023. 03. 09.
  zeneművészet
  A Junior Prima Díjas orgonaművész Liszt-koncertjeinek sorában kiemelkedő helyet foglal el a jövő szombati esemény, amikor Húsvét alkalmából a szerző túlvilággal, transzcendenssel, elmúlással kapcsolatos műveire fókuszál, amelyek az életmű kiemelkedő, meghatározó darabjai.
 • Ritkaságokkal folytatódik a Liszt összes orgonaműve sorozat

  2022. 11. 26.
  zeneművészet
  November 26-án igazi ritkaságokkal folytatódik Mészáros Zsolt Máté Liszt összes orgonaműve című sorozata a Belvárosi Főplébánia-templomban, Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában.
 • Liszt 211 - A Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét bemutató koncertsorozat ünnepi nyitóeseménye - Duna TV / Almárium

  2022. 10. 22.
  zeneművészet
  A Duna TV Almárium című műsorának vendége voltam, ahol a Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét bemutató koncertsorozatomról beszélgettünk.
 • A Liszt-kutató orgonaművész új, kilenc részből álló sorozatot indít Liszt Ferenc születésnapján

  2022. 10. 22.
  zeneművészet
  Az M5 televízió Libretto című műsorának vendége voltam, ahol október 22-én induló Liszt koncertsorozatomról beszélgettünk.
 • Liszt 211 - KarcFM interjú

  2022. 10. 22.
  zeneművészet
  Liszt ellenőrzött, kijavított kottái, és az orgonára írott művei egy koncertsorozatban a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom falai között, ahol maga Liszt Ferenc is olykor játszott. Többek között ezekről lesz szó szombat délelőtt 10 és 12 között a Hangok, színek, ízekben.
 • Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét bemutató koncertsorozat indul

  2022. 10. 22.
  zeneművészet
  A Liszt 211 című hangversennyel veszi kezdetét október 22-én Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató koncertsorozata, amelyen az orgonista kilenc előadásra bontva bemutatja Liszt Ferenc összes, orgonára és harmóniumra írt művét.
 • Hallgassa vissza Mészáros Zsolt Máté Mátyás-templomban adott orgonahangversenyét!

  2022. 08. 17.
  zeneművészet
  Az OrgonaPont sorozat nyitóeseménye az Orgonák Éjszakája 2022-ben augusztus 6-án került megrendezésre. Az országos esemény egyik kiemelt koncertjét közvetítette a Bartók Rádió élőben a budavári Mátyás-templomból.
 • Mészáros Zsolt Máté orgonaművész lett a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatának III. helyezettje

  2022. 08. 17.
  zeneművészet
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész harmadik helyetést ért el Filharmónia Magyarország ORGONAMŰÍRÁS - ORGONÁK ÉJSZAKÁJA 2022 című pályázatán Koncertnyitány az Orgonák Éjszakájára - Hommage à Kodály Zoltán című orgonaművével.
 • Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató - TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek portréfilm

  2022. 08. 17.
  zeneművészet
  A TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek fiatal példaképei közé választották Mészáros Zsolt Máté orgonaművészt. Portréfilmje megtekinhető a YouTube-on.
 • Philadelphiában népszerűsíti a magyar zenekultúrát Mészáros Zsolt Máté orgonaművész

  2022. 04. 14.
  zeneművészet
  A Philadelphiai First Presbyterian Churchben ad hangversenyt Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész 2022. május 15-én 19:00-kor. Koncertje műsorában saját átiratai mellett fontos szerepet kapnak a kortárs magyar zeneművek is.
 • Kiadásra kerültek Mészáros Zsolt Máté orgonaművész orgonaátiratai

  2022. 04. 14.
  zeneművészet
  A Partitúra Zeneműkiadó gondozásában megjelent Mészáros Zsolt Máté orgonaművész négy orgonaátira és rövid karácsonyi orgonaművei.
 • Liszt Ferenc: Consolations, S. 172 - IV. Adagio

  2022. 04. 14.
  zeneművészet
  Desz-dúr adagio Liszt Ferenc Vigasztalások (Hat költői gondolat), S. 172 című ciklusából Mészáros Zsolt Máté orgonaművész előadásában. Elhangzott a TimOrgelFest 2020 Nemzetközi Orgonafesztivál keretében a Temesvári Milleniumi templom Wegenstein Lipót orgonáján 2020. október 18-án.
 • Mitől olyan különleges zeneszerző Liszt?

  2021. 12. 15.
  zeneművészet
  Észrevettem, hogy egyes Liszt-kottákban néhány részlet valahogy nem „stimmel”, valószínűleg nem felel meg Liszt eredeti elképzeléseinek – mondta a Tudás.hu-nak Mészáros Zsolt Máté. A Junior Príma-díjas orgonaművésszel a különleges Liszt- emlékkoncertről és egy új kottakiadásról is beszélgettünk.
 • Liszt-életérzés Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel

  2021. 12. 15.
  zeneművészet
  Különleges koncertet ad Liszt Ferenc születésnapján Mészáros Zsolt Máté orgonaművész Kautzky Armand színművész közreműködésével, mely a Liszt210: Bor, vers és zene címet viseli.
 • Liszt Ferenc nyomdokán – Beszélgetés Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel

  2021. 12. 15.
  zeneművészet
  Mészáros Zsolt Máté Junior Príma díjas orgonaművész, Liszt-kutató [...] Szeptembertől a budapesti Belvárosi plébániatemplom zeneigazgatója, kórusának karvezetője, így mindennap ugyanazon a csigalépcsőn megy fel a karzatra, amelyen annak idején Liszt Ferenc.
 • Online ősbemutató az 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus tiszteletére

  2021. 08. 14.
  zeneművészet
  Új orgonaművet komponált Virágh András Gábor zeneszerző az Eukarisztikus Világkongresszus himnuszának dallamára, amelyet Mészáros Zsolt Máté orgonaművésznek ajánlott. Ősbemutatójára online került sor, a művész YouTube-csatornáján.
 • Mészáros Zsolt Máté lett Budapest egyik első számú templomának zeneigazgatója

  2021. 08. 14.
  zeneművészet
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművészt és Liszt-kutatót nevezték ki a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatói pozíciójára.
 • A tehetség és a szenvedély határán: a Liszt Ferenc emlékév legizgalmasabb programjai

  2021. 08. 14.
  zeneművészet
  Képzőművészeti, filmes és színpadra állított alkotások, kompozíciók egyaránt nagyságáról tanúskodnak, míg a nevét viselő zeneakadémia a szellemiségét őrzi. A Liszt Ferenc emlékévében számos, a mesterre emlékező kulturális programmal készülnek a zeneművészet képviselői.
 • Pjotr Iljics Csajkovszkij-Mészáros Zsolt Máté: A hattyúk tava szvit, Op. 20a (részletek)

  2021. 04. 24.
  zeneművészet
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész Csajkovszkij Hattyúk tava szvitjéből készült saját átiratát játssza a Zeneakadémia Nagytermének rekonstruált Voit & Söhne orgonáján. A hangverseny az Orosz Zenei Fesztivál keretében valósult meg 2020. október 1-én.
 • Liszt Ferenc-Mészáros Zsolt Máté: Bevezető a Szent Szaniszló oratóriumból

  2021. 04. 24.
  zeneművészet
  A befejezetlen Szent Szaniszló oratórium Liszt Ferenc egyik utolsó műve. A zeneszerző 1869-ben kezdett hozzá  a lengyel szent mártíromságának emléket állító mű megkomponálásához és kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen élete végéig dolgozott rajta. Megközelítőleg a felével készült el.
 • Liszt Ferenc nyomában – interjú Mészáros Zsolt Máté orgonaművésszel

  2021. 04. 24.
  zeneművészet
  "Mészáros Zsolt Máté fiatal kora ellenére háromszoros Fischer Annie- és Magyar Művészeti Akadémia-ösztöndíjas. Azon feltörekvő tehetségek sorát erősíti, akiket ha művészetükről kérdezünk, lenyűgöző lelkesedéssel kezdenek mesélni, és ebbe legalább olyan könnyű belefeledkezni, mint produkcióikba."
 • A Papageno 2020 legikeresebb fiatal zeneművészei közé választotta Mészáros Zsolt Máté orgonaművészet

  2020. 12. 22.
  zeneművészet
  "Fiatal zeneművészeink idén is számos okot adtak arra, hogy büszkén tekintsünk a jövőbe: nívós versenyeken értek el kimagasló sikereket, felhívva ezzel a világ figyelmét hazánk kifogyhatatlan zenei kincseire és felbecsülhetetlen értékű hagyományaira."
 • Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas bemutatkozó filmje eléhető a YouTube-on

  2020. 12. 20.
  zeneművészet
  Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas bemuatkozó filmje magyar nyelven, angol felirattal
 • "Arra törekszem, hogy kívül maradjak az előadó-művészeti trendeken"

  2020. 12. 20.
  zeneművészet
  "Mészáros Zsolt Máté Magyarország egyik legfoglalkoztatottabb orgonaművésze. A koncertek mellett orgonaátiratokat készít, illetve kutatómunkát is végez. A fiatal művésszel az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima díj kapcsán beszélgettünk, melyet zeneművészet kategóriában nyert el."
 • Orgonahangverseny Liszt Ferenc születésnapján

  2020. 10. 22., 23:34:00 — 2020. 10. 22., 23:34:00
  zeneművészet
  Liszt Ferenc zeneszerző 209. születésnapján különleges orgonahangversennyel várjuk az orgonazenét kedvelő látogatókat a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. Mészáros Zsolt Máté MMA ösztöndíjas orgonaművész, a fital szólaltatja meg a templom Rieger orgonáját