Márton László attila 48 éves
iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozó

Művészettel közel 40 éve foglalkozom. Az indulást a közvetlen alkotómunka jelentette, később a rajzolás, majd a szobrászat és festészet. Ezen keresztül jutottam el a belsőépítészeti és az építészeti tervezésig. A gyakorlati munka mellett egyre több közösségi és elméleti munkát végeztem. Könyvek, kiadványok, honlapok, kiállítások rendezése során jutottam el az elméleti kutatómunkához.
Ma az alkotói munkámra hatással vannak elméleti kutatásaim, a kutató munkámat pedig nagyban segíti a gyakorlati tapasztalatom. Fontos számomra, hogy az egyes művészeti területeket ne különállóan, hanem összefüggéseikben szemléljem. 
Az általam életre hívott rendezvények, kiállítások valamint a kutatómunkám célja a jelen folyamatainak megértése, azok hasznosítási lehetőségeinek feltárása, elemzése, illetve az eredmények gyakorlati alkalmazása.

Az MMA Művészeti Ösztöndíj Program pályázatom munkatervében felvázolt kutatás elsődleges célja, hogy jól áttekinthető és tényekkel alátámasztott képet alakítsak ki a magyar iparművészet jelenlegi állapotáról olyan módon, hogy azt ne csak önmagában vizsgáljam, hanem a társművészeti területekkel – a népművészettel, az építészettel, a képzőművészettel és a designnal – való kapcsolódási pontjait, és az együttműködés formáit is feltárjam, vagyis témámat egy szélesebb összefüggésrendszerbe beágyazva szemléljem.

A tematika kiterjed az iparművész munkájának, a készítés folyamatának és technikáinak, valamint a kész alkotások értékesítési csatornáinak és megoldásainak vizsgálatára. Fontos része a tanulás és tanítás módszereinek, az alap-, közép- és felsőfokú művészeti oktatás helyzetének feltérképezése, illetve a szakmai háttér, a szervezetek és a megjelenési média felületek bemutatása is

Iskolák
Egyetem (ma), 1995. Magyar Iparművészeti Főiskola
Jelenlegi munkahely
TérMűves
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2003, Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

  A víz hatása a tárgy- és térformálásra - Vízi játékok tervezése gyerekeknek
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  1994, Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj

  Számítógépes bútortervezéstől a bútorok bemintázásáig
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • 4in1 belsőépítészet és iparművészet

  2019. 09. 19., 10:00:00 — 2019. 09. 19., 19:00:00
  építőművészet iparművészet és tervezőművészet képzőművészet
  Belsőépítészeti szakmai minikonferencia, "Az év belsőépítésze 2017-18" díj átadó ünnepség, a BELSŐ TEREK MESTEREI, 20 éves „Az év belsőépítésze” díj és Iparművészet a belsőépítészetben című kiállítások megnyitója. Együtt. Egy nap. A Pesti Vigadóban.
 • A KERESZT – 13. Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia

  2019. 09. 17., 09:00:00 — 2019. 09. 17., 18:00:00
  építőművészet iparművészet és tervezőművészet
  13. alkalommal kerül megrendezésre az Ars Sacra fesztivál keretében a Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia (SZÉK) a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
 • Budapest Design Map 2019

  2019. 07. 17.
  iparművészet és tervezőművészet
  Az idén hetedik alkalommal jelent meg a Budapest Design Map
 • Határtalan Design - 14. madeinhungary + 07.MeeD

  2019. 05. 31., 00:00:00 — 2019. 06. 23., 23:59:00
  Május végén nyílik a cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból rendezett dizájn kiállítás a Bálnában.
 • Megjelent a Makers of Budapest című könyv

  2019. 04. 27.
  iparművészet és tervezőművészet
  A Bomo Art kiadásában megjelent a Makers of Budapest című könyv, a budapesti kézművesek műhelyeit és boltjait bemutató kiadvány
 • Helyzetjelentés - Az iparművészet ma - című kérdőíves kutatásról

  2019. 02. 06.
  iparművészet és tervezőművészet művészetelmélet
  "A magyar iparművészet időszerű kérdései" című kutatómunkámhoz kapcsolódó kérdőívet eddig már több mint háromzáz alkotóművész kitöltötte