Móré Levente
építőművészet
Bemutatkozó

Esztétika és történelem szakos bölcsészként számos dolog foglalkoztat, de érdeklődésem homlokterében mégis a kortárs építészet múlthoz való kötődése, a művészeti ágakkal való kölcsönhatása, valamint az építészet társadalmi jelentősége áll. Jelenleg fő feladatomként tekintek a Károli Gáspár Református Egyetem számára folytatott kutatásaimra, amelyek során a kortárs hazai szakrális építészetre fókuszálok. Az utóbbi időben alkalmam nyílt néhány tervpályázat megvalósításában is részt venni, ami elindított közelmúltunk tervpályázatainak vizsgálata felé.

Az építészeti pályázatok koruk fejlettségének és korszellemének reprezentációja mellett a technikai és vizuális fejlődést is szolgálják: a pályaművek egymással való összevetésének lehetősége nem csupán a döntéshozók számára lényeges, de ez biztosíthatja, hogy többet érthessenek meg utódaink a mi gondolkodásunkból. Kiválóan reprezentálja mindezt az a törekvés is, ahogyan a 19. századi tervrajzokat manapság megőrizni igyekszünk. Az építészeti tervpályázatok anyagai korunk szellemi és technikai tanújaként a magyar kulturális emlékezet immanens részei, a pályaművek pedig a mindenkori építészeti gondolkodás és tervezési módszertan kiemelt lenyomatai. A pályázati dokumentumok különösen beszédesek az építészeti áramlatok fejlődésének szempontjából is, ezért ezek megőrzése, gyűjtése – úgy vélem – kiemelt fontosságú feladat.

Mindennek ellenére a korábbi pályázatok anyagainak archiválása, illetve az aktuális, de kisebb léptékű állami, valamint a magánpályázatok anyagainak gyűjtése a mai napig nem megoldott, erre az elmúlt évtizedekben nem került sor. Célom tehát elkezdeni ezt a hatalmas munkát a Magyar Építész Kamara megalakulása (1996) óta kiírt, a Kamara által kezelt pályázatok egy részének feldolgozásával.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió 2022

  2022.08.15 04:05:01

  Portfóliómban szerepeltettem azon kiadványok listáját amelyeket szerkesztettem vagy részt vettem a szerkesztésében, a szakmailag releváns publikációkat,...
Hírek, események
 • A 4D Tájépítész iroda laudációja az Év Tájépítésze-díjátadón

  2023. 08. 18.
  építőművészet
  Szerencsém volt részt venni az Év Tájépítésze-Díj átadóján, ahol a 4D Tájépítész Irodát laudálhattam.
 • REZIDUUM - Látványelemmé tett természet, természetté emelt építészet

  2023. 08. 18.
  építőművészet
  A Velencei építészeti Biennále magyar pavilonjának idei kiállításán a Néprajzi Múzeumot mutetják be, amelyben én is részt vehettem.
 • Tisztelgés – ház a kőfejtőben

  2023. 04. 14.
  építőművészet
  A frissen megjelent Metszet folyóiratban lehetőségem volt egy kaliforniai villán keresztül megismerni az érett modernizmus mai lanyomatait.
 • Budapest múltja és jövője - interjú

  2023. 04. 04.
  építőművészet
  A napokban volt alkalmam interjút készíteni Alföldi György tanár úrral, a BME dékánjával, urbanistával Budapest kialakulásáról és lehetőségeiről.
 • Történetiség és kortárs építészet – megújuló épülettömb Budapest szívében

  2022. 11. 09.
  építőművészet
  Hogyan lehet egy vegyes korú és rendeltetésű háztömböt egyetlen egységgé gyúrni?
 • Buda új központja: A II. kerületi Akadémia park rendezési és beépítési tervpályázata

  2022. 09. 23.
  építőművészet
  Buda egyik kertvárosi része, a Rózsadomb nyugati kapuja új városközpontként születhet újjá. Az új központ kialakításának legjobb módját tervpályázat útján kereste az önkormányzat.