Demeter Zsuzsa 45 éves
irodalom
Bemutatkozó

Székelyudvarhelyen születtem 1977-ben.  A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar–finn szakán végeztem 2001–ben. Doktori tanulmányaimat a Babes–Bolyai Tudományegyetem Hungarológiai Doktori Iskolájában végeztem 2002–2006 között, Disszertációmat 2011-ben védtem meg (2014-ben jelent meg könyvalakban Költői tradíció és könyvkiadás. Gyöngyösi István példája címmel). A kolozsvári Helikon szépirodalmi folyóirat kritikarovatának szerkesztője vagyok 2007-től. Második kötetem, egy Kinde Annamáriáról szóló kismonográfia (Szandra May a hóhullásban. Kinde Annamária költészete), a Lector Kiadónál jelent meg Marosvásárhelyen 2017-ben. 2018 tavaszán jelent meg Sigmond István-monográfiám a Magyar Művészet Akadémia gondozásában.

Az erdélyi magyar irodalomtörténetben Forrás-nemzedékek néven jegyzett alkotói generációkról, azaz az 1960–1989 közötti időszak Erdélyének irodalmi életéről meglehetősen rendszertelenül jelentek meg monografikus munkák az elmúlt két évtizedben. A Helikon elődjeként is ismert Utunk folyóirat ötven éve összekapcsolódik a Forrás-nemzedékekkel. Helikon-szerkesztőként, kritikusként az Utunk szellemi holdudvarához tartozó szerzői életpályák érdekelnek, jelen esetben a Zokogó majom írójáé, Bálint Tiboré.

Iskolák
Phd / dla, 2011. Babeș–Bolyai Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
Helikon kulturális folyóirat
Lakcím
407055 Kisbács, Sas (Vulturului) utca 11/F/7.
Kolozs megye megye, Románia
Levelezési cím
407055 Kisbács, Sas (Vulturului) utca 11/F/7.
Kolozs megye megye, Románia
Ösztöndíjak (4)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2009, NKA

  Schöpflin Aladár Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2014, NKA

  Schöplfin Aladár Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2016, NKA

  Schöpflin Aladár Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2008, Communitas Alapítvány

  Alkotói ösztöndíj
Portfóliók (3)
 • Demeter Zsuzsa: Sigmond István

  2020.02.19 07:36:18

  Az erdélyi második Forrás-nemzedékhez tartozó Sigmond István (1936–2014) ironikus, groteszk, abszurd látásmódú, kafkai nyomokat követő regényei, elbeszélései...
 • Demeter Zsuzsa: Szandra May a hóhullásban

  2020.02.19 07:40:02

  Demeter Zsuzsa könyve Kinde Annamária költészetének, ennek a tragikusan félbe maradt, lezárt életműnek a vizsgálatára vállalkozik. Az értelmezés módszertanát...
 • Kinde Annamária: Összes művei

  2020.02.19 07:39:50

  A Holnap Kulturális Egyesület kiadásban 2019 februárjában megjelent Kinde Annamária Összes műveinek első, a költő összegyűjtött verseit tartalmazó kötete....
Hírek, események
 • Lencsevégen az erdélyi kritika

  2021. 06. 23.
  irodalom
  Június 23-án délután hét órától az erdélyi kritikát vették lencsevégre a Székelyföld havilap kezdeményezésére erdélyi kritikusok: az erdélyi folyóiratok kritikarovatainak szerkesztői online kerekasztal-beszélgetés formájában járták körül a kortárs erdélyi irodalomkritika kurrens kérdéseit.
 • Egy év kihagyás után újra megrendezték a X. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet

  2021. 06. 04.
  irodalom
  A június elején megtartott Ünnepi Könyvhéten átadták az Erdélyi Magyar Írók Ligájának díjait - a Méhes György Nagydíjat Egyed Emese kapta idén, akiről Demeter Zsuzsa mondott laudációt.
 • Fél nyolc, jönnek a moziból

  2021. 05. 17.
  irodalom
  A Helikon Hátsó ablak-rovatában Demeter Zsuzsa jegyzete olvasható
 • Kolozsvárok, Házsongárdok nyomában

  2021. 05. 03.
  irodalom
  Codau Annamária és Radnai Szabolcs Dániel kritikái a májusi Alföldben és a májusi Jelenkorban a Korpa Tamás szerkesztette Kolozsvár-dialógusok kötetről.
 • A hét szerzője: Gál Andrea

  2021. 04. 21.
  irodalom
  Az Erdélyi Magyar Írók Ligája folytatja A hét szerzője című sorozatát, amelynek soron következő meghívottja Gál Andrea író, szerkesztő, tanár volt. A hét szerzőjével Demeter Zsuzsa irodalomtörténész, kritikus, a Helikon főszerkesztő-helyettese beszélgetett.
 • "Ha nem vettünk részt a trójai háborúban, ne akarjunk Homérosz kritikusai lenni" - Demeter Zsuzsa tanulmánya a márciusi Székelyföldben

  2021. 03. 08.
  irodalom
  Fiatal irodalom a rendszerváltás után volt a témája a 2020-as Szárhegyi Írótábornak - a márciusi Székelyföld folyóiratban most a táborban elhangzott előadások szerkesztett változatait olvashatjuk.
 • Anyám az ablakban

  2021. 02. 27.
  irodalom
  Demeter Zsuzsa álom- és emléknaplója a Helikon Hátsó ablak rovatában.
 • A Hét szerzője: Borsodi László

  2021. 02. 08.
  irodalom
  Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2021-ben is folytatja A hét szerzője című sorozatát, amelynek január 27–28-i meghívottja Borsodi L. László költő, a Székelyföld kulturális havilap egykori főszerkesztője. A hét szerzőjével Demeter Zsuzsa irodalomtörténész beszélgetett
 • Hó hull emlékeimre, kedvesem

  2021. 02. 08.
  irodalom
  A Helikon Hátsó ablak rovatában Demeter Zsuzsa jegyzete olvasható
 • A szokatlanság kihívásai - a Magyar Tudomány Napja Erdélyben konferencia előadásai

  2020. 11. 21.
  irodalom
  Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2020-ban online térben ünnepelte a Magyar Tudomány Napját Erdélyben. A Nyelvészet-, irodalom-, néprajz- és színháztudományi szekció előadásai ezúttal A szokatlanság kihívásai témakörhöz kapcsolódtak.
 • Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás után - Demeter Zsuzsa szárhegyi előadása a Bukaresti Rádióban

  2020. 11. 01.
  irodalom
  A Bukaresti Rádióban elhangzottak a Szárhegyi Írótábor előadásai - október 30-án Demeter Zsuzsa szerkesztő, kritikus a Helikon Serény Múmia nevű betétlapjáról tartott előadását hallgathatták meg a rádió hallgatói.
 • A hét szerzője: Egyed Emese

  2020. 10. 23.
  irodalom
  Az Erdélyi Magyar Írók Ligája online sorozatot indít A hét szerzője címmel. A világhálóra felkerülő beszélgetésekben az E-MIL tagjainak írói műhelyébe pillanthatnak be az érdeklődők. A sorozat első részében Egyed Emesével beszélget Demeter Zsuzsa.
 • Kolozsvár-dialógusok. Tanulmányok

  2020. 10. 18.
  irodalom
  A Lector Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége közös gondozásában megjelent a Kolozsvár-dialógusok. Tanulmányok című kötet. Az Utunk folyóirat és a Házsongárd viszonyáról Marad a térkép bennem címmel Demeter Zsuzsa tanulmánya olvasható a kötetben.
 • Az ember helyének aggályos keresője. Kinde Annamária poétikája - Kabdebó Lóránt tanulmánya Kinde Annamária költészetéről az októberi Székelyföld folyóiratban

  2020. 10. 15.
  irodalom
  "Azt hiszem, ketten biztosak vagyunk abban, hogy a 2014. január 5-én meghalt költő, Kinde Annamária zseni volt: Demeter Zsuzsa, aki az első monográfiát írta róla, majd köteteinek sorát gyűjteményes kötetbe foglalta (...), és én."
 • Száz liba egy sorban - a Helikon Hátsó ablak-rovatában Demeter Zsuzsa jegyzete olvasható

  2020. 10. 07.
  irodalom
  Mikor érdemes átnyújtani a gyereknek a Varázsfuvolát, kérdezi Selmeczi György, a Gondolat érkezése előtt, hadd működjön az orfeuszi csoda, vagy csak amikor a kamasz már „mindent tud, és Sarastro seregébe vágyik”? A mi gyerekeinknek másabb Varázsfuvola adatik, de más a világ is, amit kínálni tudunk.
 • Fiatal irodalom a XII. Gyergyószárhegyi Írótáborban

  2020. 09. 25., 08:42:00 — 2020. 09. 27., 08:42:00
  irodalom
  Fiatal irodalom Erdélyben a rendszerváltás utáni években tematikával idén szeptember 25-26. között rendezték meg a XII. Gyergyószárhegyi Írótábort - a rendszerváltás után induló folyóiratok közül Demeter Zsuzsa a Serény Múmiáról tartott előadást.
 • Történetekben is továbbélő Kriterion

  2020. 09. 14.
  irodalom
  Ötvenéves a Kriterion Könyvkiadó - az egykori Kriterion-szerkesztőkkel Bartha Katalin Ágnes irodalomtörténész készített interjúsorozatot, a könyvet Demeter Zsuzsa méltatja.
 • Arisztotelészről, a Valamiről és a Semmiről - Demeter Zsuzsa Hátsó Ablak-jegyzete a helikon.ro-n

  2020. 08. 25.
  irodalom
  Bálint Tibor (...) heti rendszerességgel szállította a jegyzeteket az Utunkba (s nem csak), s egy egyszerű hírből is az emberi lét nagy problémáit feszegető témát tudott kerekíteni (az egyik kedvencem, amelyben arról értekezik, miért nem virágzik az űrben az orchidea.)
 • Neve is van - Kondor Vilmos új könyvéről

  2020. 06. 25.
  irodalom
  Rendhagyó számmal zárta a karantén időszakát a kolozsvári Helikon szerkesztősége - a magyar krimit bemutató lapszámban olvasható Demeter Zsuzsa Kondor-kritikája.
 • "Én nem így képzeltem a rendet" - kritika Kuszálik Péter könyvéről

  2020. 05. 27.
  irodalom
  Nem tudom, a gyanútlan olvasó miként olvassa Kuszálik könyvét, mint ahogy azt sem, milyen a jó kritika, vagy hogy beszélhetünk-e etikus kritikáról. Azt viszont tudom, hogy mindamellett, hogy Kuszálik Péternek sok mindenben igaza van, „én nem így képzeltem el a rendet.”
 • Konyhakés a szerkesztőségben – a Helikon krimiszámának beharangozójaként a helikon.ro-n megjelent Demeter Zsuzsa jegyzete

  2020. 05. 25.
  irodalom
  Leadom a júniusi második szám korrektúráját. Befejezem a mosogatást. Merő véletlen, hogy karantén végére épp egy kül- és belcsínben egyaránt rendhagyó krimiszámmal rukkol elő a Helikon szerkesztősége. Ahogy az is, hogy minap, a szerkesztőséget bezárva, egy konyhakést felejtettem a kisasztalon.
 • Interjúkban túlélő történelem - Erős Kinga kötetéről

  2020. 05. 25.
  irodalom
  Erős Kinga Szavakban lobog. Írók az 1956-os forradalomban című, 2019-ben megjelent kötetéről Demeter Zsuzsa írt a Helikon májusi második számában.
 • Jambustalan emlékeim - a Helikon Hátsó ablak rovatában Demeter Zsuzsa jegyzete

  2020. 05. 08.
  irodalom
  Az elmúlt nyolc hétben a csend szabadságunk fokmérője. Befele menekülünk, a kifele vezető utak zárva. A nagylányom a könyveken keresztül lógott meg ebből a világból s előlünk is, mi meg… jambustalan emlékeinkbe: pár pillanatig a forró homokdűnékbe, a hideg, csillagos éjszakába.
 • Egy megoldás nélküli rejtély története - Kazuo Ishiguro Árva korunkban című regényéről Demeter Zsuzsa írt a Helikon folyóirat márciusi számába

  2020. 04. 19.
  irodalom
  Bevallom, László Noéminak egy négy évvel ezelőtt a Helikon hasábjain megjelent fülszövege tett Ishiguro-rajongóvá. Azóta lázas Ishiguro-olvasó vagyok, s a Nobel-bizottságnak hála 2017-től a magyar könyvkiadók az Ishiguro-életmű régebbi darabjait is megjelentetik.
 • Foglalkozása: Robinson - a Helikon Hátsó ablak rovatában Demeter Zsuzsa karanténnaplója

  2020. 03. 26.
  irodalom
  Helikont korrektúrázom, remélve, ez a lap még eljut az olvasókhoz. Két nap alatt sikerül is elolvasnom a 24 oldalt. Én vagyok minden lapszám első olvasója. Nem nagy dicsőség, tudom, de ebben a Robinson-létmódban ez is több a semminél.
 • A történetek megtalálják medrüket - Demeter Zsuzsa kritikája Kabdebó Lóránt könyvéről a márciusi Forrásban

  2020. 03. 26.
  irodalom
  Kabdebó Lóránt úgy tud az irodalomról, s azon belül – többek között és elsősorban – Szabó Lőrinc költészetéről tanulmányokat írni, hogy a lenyűgöző szakmai tudás mellett az irodalomhoz/Szabó Lőrinchez való „szegődéséről” is vall.
 • "Mindig arra van Kolozsvár, amerre hazavisz a vonat"

  2020. 02. 19.
  irodalom
  A februári Székelyföldben Vida Gábor 2019-ben újra kiadott, Ahol az ő lelke című regényéről Demeter Zsuzsa kritikája olvasható.
 • Harmincéves a kolozsvári Helikon

  2020. 01. 10.
  irodalom
  Szilágyi István készülő regényének részletével indít a kolozsvári Helikon januári, jubileumi lapszáma. Egykori és jelenlegi szerkesztők, a Helikon Kemény Zsigmond-díjasai írásai mellett Sigmond István és Mózes Attila leveleiből is közölnek a lapban.
 • Az olvasó véleménye

  2019. 12. 17.
  irodalom
  Kik és hogyan írtak kritikát az egykori Utunkba? A '89-es rendszerváltás hogyan formálta át az olvasók médiafogyasztását? A Helikon Hátsó ablak rovatának decemberi jegyzetét Demeter Zsuzsa írta.
 • Elkelne egy térkép

  2019. 11. 07.
  irodalom
  Új, online rovatot indított a Helikon, Hátsó ablak címmel. Novemberben az első jegyzetet Demeter Zsuzsa írta Bálint Tiborról
 • Torz és ideális - beszélgetés Kabdebó Lóránttal

  2019. 09. 25.
  irodalom
  „Ha széttekintettek a világban, bennük is élt a csalódottság tudata. De Bartha Dénes professzor Bartók-termi előadásain létszemléletem alapoximoronját megtanultam: torz és ideális. Ahová születtünk: a torz materiális jelenléte. De ebből „ohajtva sejtjük” kötődésünket, az ideális létköltészetet.”
 • MMA-monográfia és erdélyi magyar folyóiratok az E-MIL Írótáborában

  2019. 09. 05., 07:33:00 — 2019. 09. 08., 07:33:00
  irodalom
  Az Erdélyi Magyar Írók Ligája idei tábora Serényen, Kelettől Nyugatig címen futott, a központi vonala egyfajta visszatekintés az elmúlt pár évtized erdélyi magyar folyóirataira és mellékleteikre, az ötletekre és motivációkra.
 • Feldolgozatlan történetek az Örök utcából

  2019. 08. 19., 12:27:00 — 2019. 08. 25., 12:27:00
  irodalom
  A Kolozsvári Magyar Napok keretein belül a Bulgakov Kávézó teraszán Csender Levente József Attila-díjas íróval beszélgetett Demeter Zsuzsa az Örök utca című kötetéről, erdélyiségről, Kelet-európaiságról és az otthonosság kérdéséről.
 • Otthonos idegenség – a Látó 3. írótáborában bemutatták a Kinde Annamária Összes művei első kötetét

  2019. 08. 08., 12:03:00 — 2019. 08. 11., 12:03:00
  irodalom
  A Látó harmadik írótábora 2019-ben a magyar irodalom „nyelvjárásait", a magyarországi és az erdélyi irodalmi nyelv különbségeit és azonosságait, az idegenséget, a fordítást és a fordíthatóság tapasztalatát járta körül műhelybeszélgetésein.
 • A Shakespeare-környéki focisták és az Utunk – Vallasek Márta műfordítóval, az Utunk egykori munkatársával Demeter Zsuzsa beszélgetett

  2019. 07. 23.
  irodalom
  Generációk Robin Hood-olvasatát határozta meg a 80-as évek Romániájában Robin Hood, a zöld erdők fia - kevesen tudják azonban, a Iacob Dezideriu által művészien illusztrált könyv nem egyszerű fordítás - Vallasek Márta kifejezetten a balladaformában fennmaradt történeteket értelmezte újra.
 • “Néha az visz közelebb a valósághoz, ha nem az igazat írjuk” - Demeter Zsuzsa beszélgetése Száraz Miklós Györggyel a Helikon májusi számában

  2019. 07. 23.
  irodalom
  – Hacsak nem krimiről vagy tankönyvről beszélünk, a megfejtés érdektelen. A mű nem a megfejtés, hanem az anyag. Meg ami történt írás közben velünk. Meg ami zajlik az olvasóban, amikor olvas vagy elgondolkodik az olvasottak hatására valamin, ami látszólag talán nem is oda tartozik."
 • Bemutatták Demeter Zsuzsa Sigmond István-monográfiáját Kolozsváron

  2019. 07. 23., 21:32:00 — 2019. 07. 23., 21:32:00
  irodalom
  Sigmond István (1936-2014) prózájáról 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia Közelképek írókról sorozatában megjelent monográfiája kapcsán Demeter Zsuzsa irodalomkritikussal, a Helikon szerkesztőjével Egyed Emese beszélgetett július 9-én, kedden 18 órától a Kolozsvár Társaság székhelyén.
 • Kolozsvár-dialógusok 2.0 – Házsongárd-légió

  2019. 05. 22., 10:05:00 — 2019. 05. 23., 10:05:00
  irodalom
  A Házsongárd-sírkert irodalmi emlékezetét és jelenét kutató irodalomtörténeti tanácskozást és költészeti minifesztivált szervezett a Fiatal Írók Szövetsége , az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara „Házsongárd-légió” – Kolozsvár-dialógusok 2.0 címmel.
 • Esszék a Száz év kalandról a májusi Székelyföldben

  2019. 05. 13.
  irodalom
  Kántor Lajos és Láng Gusztáv irodalomtörténetéről a májusi Székelyföld folyóiratban több tanulmány is olvasható, többek között Demeter Zsuzsa Különvélemény című esszéje (a tanulmányok előadásként elhangzottak a Szárhegyi Írótáborban 2018 szeptemberében).
 • Kinde Annamária összes verseinek kettős bemutatója

  2019. 05. 11., 13:11:00 — 2019. 05. 13., 13:11:00
  irodalom
  Nagyváradon és Kolozsváron is bemutatták Kinde Annamária Összes műveinek első kötetét.
 • Bálint Tibor és Lászlóffy Aladár barátságáról

  2019. 04. 25.
  irodalom
  A Helikon folyóirat áprilisi második száma Lászlóffy Aladár irodalmi örökségét idézi. Széles Klára, Szakolczay Lajos, Kabdebó Lóránt tanulmányai mellett a lap szerkesztői idézik fel egykori kollégájuk irodalmi hagyatékát. Demeter Zsuzsa kisesszéje Lászlóffy Aladár és Bálint Tibor barátságáról szól.
 • Megjelentek Kinde Annamária összegyűjtött versei

  2019. 04. 03., 10:46:00 — 2019. 04. 03., 10:46:00
  irodalom
  Demeter Zsuzsa sajtó alá rendezésében megjelentek Kinde Annamária összegyűjtött versei
 • Demeter Zsuzsa a hónap alkotója az Irodalmi Jelen februári összeállításában

  2019. 03. 15., 10:27:00 — 2019. 03. 15., 10:27:00
  irodalom
  Az Irodalmi Jelen a februári hónapban Demeter Zsuzsát választotta a hónap alkotójának. Laik Eszter nagyinterjúja mellett Egyed Emese, Hegedűs Imre János és Laik Eszter közöl kritikát a szerző Kinde Annamária- és Sigmond István-monográfiájáról.
 • Lélek fekszik a boncasztalon - Hegedűs Imre János kritikája Demeter Zsuzsa Kinde-monográfiájáról

  2019. 03. 15.
  irodalom
  Az Irodalmi Jelen A hónap alkotója sorozatának Demeter Zsuzsa volt a februári vendége. Kinde-monográfiájáról Hegedűs Imre János közöl kritikát.
 • Életmű a méltó helyén - Laik Eszter kritikája Demeter Zsuzsa Sigmond-monográfiájáról

  2019. 03. 15.
  irodalom
  Az Irodalmi Jelen regénypázatát 2006-ban a Varjúszerenáddal megnyerő Sigmond Istvánról Demeter Zsuzsa jelentetett meg monográfiát az MMA Közelképek írókról sorozatában. Laik Eszter értő kritikája az Irodalmi Jelen A hónap alkotója rovatában olvasható.
 • Ő, te, én. Szandra Mayt megtalálni – Egyed Emese kritikája Demeter Zsuzsa Kinde-monográfiájáról

  2019. 03. 15.
  irodalom
  Ő, te, én. Szandra Mayt megtalálni címmel Egyed Emese írja a kritikát az Irodalmi Jelen A hónap alkotója rovatában.
 • Életműbőség és kutatóhiány – Laik Eszter beszélgetése Demeter Zsuzsával

  2019. 03. 15.
  irodalom
  Laik Eszter nagyinterjúja Demeter Zsuzsával az Irodalmi Jelen A hónap alkotója rovatában.
 • Hány lába van egy ekelónak? Demeter Zsuzsa beszélgetése Márkus Béla irodalomtörténésszel

  2019. 03. 10.
  irodalom
  A Helikon márciusi első számában Márkus Béla irodalomtörténésszel a lap szerkesztője, Demeter Zsuzsa beszélget.
 • Zsidó Ferenc beszélgetése Demeter Zsuzsával

  2019. 01. 11.
  irodalom
  Demeter Zsuzsa kritikus/irodalomtörténésszel az eirodalom (eirodalom.ro) szerkesztője, Zsidó Ferenc beszélgetett az erdélyi kritikaírás múltjáról, a 2018-ban megjelent Sigmond István-monográfiáról.
 • „Mindnyájunknak egyszemélyes volt a nemzedéktudata” - Gálfalvi Györggyel Demeter Zsuzsa beszélgetett

  2018. 12. 25.
  irodalom
  A második Forrás-nemzedékről Gálfalvi Györgyöt faggatja Demeter Zsuzsa a Helikon karácsonyi számában.
 • Irodalmi Napok Kárpátalján

  2018. 11. 28., 12:31:00 — 2018. 11. 30., 12:31:00
  irodalom
  Második alkalommal is megszervezték a Kárpátaljai Irodalmi Napokat Beregszászon
 • Száz év kaland Szárhegyen

  2018. 09. 21., 00:00:00 — 2018. 09. 21., 00:00:00
  irodalom
  Kántor Lajos és Láng Gusztáv Száz év kaland című, a második Kántor–Lángként is aposztrofált könyve képezte a 11. Szárhegyi Írótábor témáját.
 • A Forrás-nemzedék Erdély-történetei

  2018. 09. 06., 11:01:00 — 2018. 09. 09., 11:01:00
  irodalom
  Erdély-történetek címmel szervezte meg szeptember 6–9. között 17. írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája a Kovászna megyei Árkoson.