Hajdú Attila
irodalom
Bemutatkozó

Hajdú Attila vagyok, 1985-ben születtem Szentesen. Egyetemi tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem és ógörög-latin szakán végeztem.

2017 óta tudományos segédmunkatársaként dolgozom az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció elnevezésű Kutatócsoportban, óraadónként ógörög és latin szövegolvasásokat vezetek, római művészetet oktatok az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszéken. Jelenleg disszertációmon dolgozom. Doktori dolgozatomban a klasszika-filológiai és művészettörténeti kutatások és módszerek ötvözésével új olvasatot szeretnék kínálni a műtárgyakkal foglalkozó szövegekhez.

Az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjában ógörög nyelvű költői és prózai műtárgyleírások magyar fordítására vállalkozom: a Görög Anthologia ekphrasztikus költeményeinek, a szofista Kallisztratosz eleven szoborleírásainak és Porphüriosz istenszobrokhoz fűzött allegorikus magyarázatának magyarra ültetését tervezem. A szövegek kiválasztásánál azt tartottam szem előtt, hogy a szövegek segítsenek megvilágítani a görög-római antikvitás adott korszakának vizualitás kultúráját, művészethez való viszonyulását, valamint a vizuális esztétikai percepció eltérő stratégiáit. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Szegedi Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
MTA SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Támogatott Kutatócsoport
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (3)