20 éves a dokk.hu

2020. 02. 05.
irodalom
dokk.hu
20 éve, 2000-ben, rövid lelki, irodalmi és technikai készülődés után elindítottuk Lackfi Jánossal az ország első tehetséggondozó-oldalát.

20 éve, 2000-ben, rövid lelki, irodalmi és technikai készülődés után elindítottuk Lackfi Jánossal az ország első tehetséggondozó-oldalát. De európai kitekintéssel is egyedülálló kezdeményezés volt az (nem vagyok benne biztos, hogy akár ma is van hasonló oldal az interneten). Hidat akartunk nyitni az amatőr és a profi irodalom között (mindkét szó és árnyalatai ellen van némi kifogásom). Megtanítani, elmagyarázni a szakma szépségeit, és lehetőségeinkhez mérten gyakorlati tanácsokkal segíteni a tehetséges alkotókat, hogy ne kövessék el a leggyakoribb hibákat, amelyeket mi is elkövettünk egyébként és természetesen.

Kegyetlen munka volt, mindig az, ha rendszeresen és békésen igazat kell mondani. Talán a legnépszerűbb szolgáltatásunk az árulkodó nevű "Gyors és gyilkos" fórumunk volt, amelyben akkor még -- és talán most már újra -- szokatlan gyorsasággal és őszinteséggel, napi rendszerességgel válaszoltunk a dokk.hu adatbázisába feltöltött versekre, azokat szakmailag, nyelvileg elemezve, és feltárva addig talán túlzottan is féltve őrzött írástechnikai titkokat.

A dokk.hu tehetségei közül ma már sokan az irodalmi krém elismert tagjai, nem sorolom fel a neveket, nem mindenki büszke rá, hogy onnan indult. De nem csak szerzők, hanem szerkesztők gyakorlatoztatása is folyt az oldalon. Sajnos ma már eltűnt az a sorozat az internetről, amely BOLDOGOK-E A SZERKI LEGÉNYEK címmel beszélgetéssorozatban mutatta be a pályakezdő irodalmárokat. A költőket bemutató sorozatunk címe KÖLTŐK A KÖZÉRT-ben volt, értelemszerűen itt elsősorban a költőket mutattuk be, a publikálásnak még éppen, hogy nekikezdő szerzőkkel és egy-egy befutottabb pályatársukkal beszélgettünk. Sajnos már ezek a videóanyagok sem elérhetőek.

Több törekvésünk is túl korai volt, talán a legígéretesebb a magánmecenatúrát beindítani hivatott költő-támogatás. Mobiltelefonos applikációval lehetett az oldalra regisztrálni, és a naponta megkapott egy-egy vers alapján emelt díjas SMS-sel támogatni a szerzőket. Technikailag már akkoriban sem volt semmi akadálya az ilyen jellegű szolgáltatásnak és reklámozásnak. De a felhasználók akkori, alacsony száma mellett ez az üzem csak 1-2 évig működhetett.

Természetesen a dokk.hu körül kialakult baráti közösség is, szerelmek fonódtak, ellenségek gyepálták egymást — mint minden közösségben. De 20 év távlatából már biztosan ki merem jelenteni, hogy valami forradalmian új dolgot kezdtünk el, és még a mai napig nyomait látom működésünknek és az általunk lekódolt és kigondolt kommunikációs stratégiáknak az azóta elszaporodott irodalmi platformokon.

Szóval 20 éves a dokk. És ugyan már az alapítók nem végeznek munkát az oldalon, jó érzés tudni, hogy a dokk.hu még mindig él, és versekben, szakmai vitákban őrzi a digitális átmenet szöveglenyomatait.


A fentiekről Lackfi János egy hosszabb interjúban részleteiben is mesél:
https://www.youtube.com/watch?v=BdNNICm3yR8

 • 4. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzusok

  2022. 08. 25., 09:00:00 — 2022. 08. 30., 21:00:00
  zeneművészet
  Az NMICMF örömmel jelenti be a 2022-es online és hibrid mesterkurzusokat, amelyek világhírű tanári karral, fellépési lehetőségekkel és nagyvonalú ösztöndíjakkal várják a kiválasztott hallgatókat.
 • FFP alkotótábor fiatal filmeseknek

  2022. 08. 21., 00:00:00 — 2022. 08. 30., 00:00:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek. A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Alsóbogáton szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoportot Zurbó Dorottya rendező vezeti.
 • Kalotaszegi Népművészeti Tábor

  2022. 06. 15.
  népművészet
  Első alkalommal rendezik meg Mérán a Kalotaszegi Népművészeti Tábort!
 • MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁL - BALCZÓ

  2022. 06. 11., 22:44:00 — 2022. 06. 11., 22:44:00
  film- és fotóművészet
  "Több animáció valós történetet dolgoz fel. B. Nagy Ervin rajzfilmje azt meséli el, hogyan ismerkedett meg a későbbi háromszoros olimpiai bajnok Balczó András az öttusa sportjaival."
 • Haydneum Egyházzenei Fesztivál - A Capella du Mont és a Savaria Barokk Zenekar koncertje

  2022. 06. 11., 20:00:00 — 2022. 06. 11., 21:30:00
  zeneművészet
  Válogatás a Bodajki Segítő Szűzanya-Kegyhely egyházzenei gyűjteményéből