A frissen megjelent "Kortárs magyar kerámia, üveg, textil design 2000-2019." c. könyvben láthatóak munkáim

2020. 01. 31.
iparművészet és tervezőművészet
Soltész Melinda üvegtervező-művész munkái is helyet kaptak a most megjelent, száz fiatal tervezőművész munkáit válogatásként bemutató, "Kortárs magyar kerámia, üveg, textil design" című könyvben, melynek szerzője Dr. Slézia József

Kortárs magyar üveg, kerámia, textil design c. könyv

szerzője: Dr. Slézia József

A 21. századi magyar designt bemutató sorozat következő darabjaként megjelenő, Dr. Slézia József által szerkesztett, a Magyar Design Kulturális Alapítvány által kiadott, az MMA által támogatott Kortárs magyar textil, kerámia, üveg design c. kötetben közel száz alkotó munkái és rövid, ugyanakkor nagyon gondolatébresztő autentikus szakmai hitvallása kapott helyet.
   Az összeállításnál alapvető szempont volt, hogy olyan tervezők szerepeljenek, akik a 2000 és 2019 közötti időszakban alkotói módon vettek részt a területek design orientációjú vagy részben ahhoz köthető művelésében. A könyvben található több száz jó minőségű kép nagyon sokszínűen és gazdagon jeleníti meg a vizsgált területeken érzékelhető trendeket, tervezői habitusokat.
   A kötet bevezetőjében Slézia József nagyon összefogottan elemzi és mutatja be az egyes alkotói szférák legfontosabb közös jellemzőit és specifikus sajátosságait, amelyek lehetővé teszik a területek helyi és nemzetközi gazdasági, kulturális kontextusban történő beágyazását és megértését.
   A könyv alapvető forrásként szolgálhat a kortárs magyar design szcéna megismerésében, további designkutatásokat inspirálhat, egyben a korábbi kötetekhez hasonlóan jegyzetként használható a design és művészeti egyetemeken.  

A tartalomból:

" Szerencsés vagyok, hiszen sokrétű és sokívű tapasztalatot szereztem a különböző anyagokról, előbb ötvösként, később a zománcon és a kerámián át az üvegig. Ez a tapasztalatszerzés tervezőként elengedhetetlen.

Manapság az egész világ ontja magából a különböző design tárgyakat: legyen szó geg-designról, funkcionális designról, vagy akár slow-designról. Felelősség úgy nyúlni az üveghez, hogy gondolatom "üvegbe öntésével" valami hosszú ideig fennmaradó érték jöjjön létre.  Olyan, amely tárgykultúránkat gazdagítja, jól funkcionál és magas esztétikai értékkel, üzenettel rendelkezik.

Az üveg egyedülálló tulajdonsága, hogy transzcendens értékeket is képes megmutatni, ez főleg autonóm üvegmunkáimnál érhető tetten.

Társművészként inspiráló és örömteli számomra építészekkel és belsőépítészekkel együtt dolgozni. Tervezői attitűdöm: a tárgyalkotást megelőző gondolkodás és tervezés számomra egyfajta meditáció. Egy olyan gondolatszelekció, mely végén az "esszencia" egyetlen tárggyá sűrűsödik össze."

(Soltész Melinda gondolatai a tervezési folyamatról, 120. oldal)

A könyv megjelenésének két könyvbemutató ad reflektorfényt: az MMA Iparművészeti- és Tervezőművészeti Tagozat akadémikusainak 2020. januárjában mutatta be a szerző új könyvét. Egy őszre tervezett konferencián, melyet az Iparművészeti Múzeummal közösen rendeznek meg, szintén méltatják majd a könyvet.

A könyv beszerezhető a következő linken:   https://www.libri.hu/konyv/kortars-magyar-keramia-uveg-textil-design-2000-2019.html

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus