A HORTOBÁGYI DEPORTÁLÁSOK EMLÉKHELYE tervpályázat - megvétel

2022. 04. 14.
építőművészet
Budapest
A hortobágyi deportálások emlékhelye elnevezésű tervpályázaton megvételt nyert a minusplus terve

A kormány még 2019-ben döntött arról, hogy a Hortobágyon látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás épüljön. Ezt a kormány azzal indokolta, hogy a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek kiemelt helyszínén, a hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása és nevelése céljából látogatóközpontot és kiállítást kell létrehozni. A legfontosabb cél bemutatni a hortobágyi zárt táborokat, a Budapestet és a vidéki nagyvárosokat érintő kitelepítések történetét. A fejlesztés kiemelt célja az is, hogy a hortobágyi táborvilágba hurcolások története, – amely ma kevéssé ismert a köztudatban – minél szélesebb körben ismertté váljon.

A pályázaton a tervünk megvételt nyert.

Bevezető gondolatok a tervhez

Hogyan ragadhatunk meg valamit, amit mi nem éltünk meg. Nem is szeretnénk megélni, és igazából elképzelni sem tudjuk mit jelenthetett. Kirángatnak éjszaka az ágyunkból, családostól, vonatra tesznek és a pusztában egy juhakolban találjuk magunkat. Nem értünk semmit és értelmetlenül ellenséges emberek zaklatnak minden pillanatban.

Megpróbálhatjuk szolgai módon épületbe és kiállításba foglalni ezt, de talán többet is tehetünk. Építészként létrehozhatunk helyzeteket, olyan tereket és kapcsolatokat teremthetünk, amik segítségével elősegíthetjük a történések mélyebb megértését és a kiállítás támogatásául ezzel is támpontot adhatunk abban, hogy mi az, amit sohasem szabad elfelejtenünk. Mik azok az események, amikkel és amelyek következményeivel szembe kell néznünk a múltunkból és minden erőnkkel azon lenni, hogy a jelenünkben és a jövőnkben okosabban, fellelősebben és elsősorban emberségesebben viseljük a szűkebb és tágabb értelemben vett dolgainkat.

építészet, belsőépítészet:
Dr Alexa Zsolt, Rabb Donát, Dr Schreck Ákos
Bernard Bea, Katatics Kinga, Kis Balázs, Lázár Dorka, Marót Panka

gépészet:
Hrustinsky Tamás

tűzvédelem:
Fenyvesi Zsolt

költségbecslés:
Brezánszky Zsolt

látványterv:
Oravecz Péter

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.
 • Beethoven-est

  2023. 04. 13., 18:00:00 — 2023. 04. 13., 19:00:00
  zeneművészet
  A koncerten elhangzó művek Beethoven három különböző arcát igyekszik bemutatni, meghatározó korszakainak hegedűre és zongorára írt művein keresztül. Beethoven hegedű- és zongoraszonátái a klasszikus zene leghíresebb kompozíciói közé tartoznak.