A húsvéti királyjárás századik évfordulója.

2021. 03. 30.
irodalom
Idén száz éve annak, hogy Habsburg IV. Károly, az utolsó magyar király megpróbált visszatérni a trónjára.

Az elveszített első világháború után Habsburg IV. Károly megpróbált visszatérni száműzetéséből a magyar trónra. Tette ezt annak tudatában, hogy teljes mértékig megbízott a távollétében a hatalmat megszerző Horthy Miklósban, aki a háború végén személyesen esküdött meg, hogy visszasegíti a trónjára, és kormányzóvá választása után sem győzte hangsúlyozni Károly iránti lojalitását és szolgálata ideiglenes voltát. Ez az ideiglenes állapot azonban állandósulni látszott: a kormányzó a nemzetközi tiltakozás lehetséges katonai következményeitől tartva egyre csak tolta a hatalomátadás időpontját, miközben a környezetében lévő és az őt hatalomba segítő nacionalista kör - Gömbös Gyula vezetésével – is állandó nyomás alatt tartotta, hogy ne engedje visszatérni az általuk idegenszívűnek és alkalmatlannak tartott királyt, aki szerintük fő felelőse volt az első világháború elvesztésének és a trianoni katasztrófának. A király és leghűbb emberei türelme elfogyott, elsősorban Lehár ezredesé. Ő ugyanis a király távollétében teljes mértékben alárendelte magát és csapatait Horthynak, támogatta kormányzóvá választását, mert abban a meggyőződésben volt, hogy ezzel is a király visszatérését segíti elő. Mindkettőjüknek csalódnia kellett. Károly kétszer próbálta meg visszafoglalni a trónját: először szép szóval, másodjára már Lehár ezredes katonai segítségével. Mindkét kísérletekudarcot vallott. A fiatal és jólelkű Károly király nem bírta a megpróbáltatásokat, és fél évvel később, 1922. április 1-jén, 35 évesen spanyolnáthában hunyt el Madeira szigetén, nyolc gyermekét hátrahagyva. 2004-ben a pápa boldoggá avatta.

Első ösztöndíjas évemben ezzel a témával foglalkoztam. Örömmel látom és hallom, hogy a vírushelyzet ellenére több kiváló kezdeményezés is útnak indult, köztük a Lehár Antal 145 emlékév, vagy a „Trónfosztott királyság” című dokumentumfilm bemutatása.

Az én célom az volt, hogy a magyar színházi világ is méltóképpen meg tudjon emlékezni erről a valóban drámai eseményről. A soproni és a szombathelyi színház komoly érdeklődést mutatott egy áprilisi bemutatóra, azonban a járványhelyzet alapvetően húzta át a számításokat, tekintve, hogy a színházak zárva tartanak, a próbák megtartása lehetetlen. Ugyanakkor ha minden kedvezően alakul járványügyileg, idén szeptemberben - a második visszatérési kísérlet évfordulójára - a darabot felolvasószínházi előadás keretein belül be fogják mutatni.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus