A kafarnaumi dombormű-töredékek

2019. 04. 25.
film- és fotóművészet iparművészet és tervezőművészet képzőművészet
Izrael
A 7 szent növény ábrázolása

A IV.századi kafarnaumi "fehér" zsinagógát az 1900-as évek elején kezdték feltárni. Ekkor derült ki az, hogy a IV. századi épület egy korábbi, Jézus idejéből való zsinagóga falaira épült. Itt tanított Jézus. A zsinagóga körüli ásatások során került elő az a lakóház is, amely a hagyomány szerint Szent Péter családjának lakhelye volt. 

A régi Izrael egész életét vallási-lelki ideák határozták meg. A képtilalom korlátok közé szorította a művészek munkáját. A római korszakban felébredt a zsidóságban a törekvés, hogy a zsinagógaépítészetben felvegyék a versenyt a pogány világgal, annak ellenére, hogy művészi motívumkészletüket a vallási előírások meghatározták.

A zsinagógák díszítése figurális és ornamentális motívumokkal történt. A kafarnaumi zsinagóga falán körbefutó frízeken a legkülönbözőbb szimbólumokkal találkozunk: rozetták és füzérek között a hétágú lámpatartó, a vízmerítő edény, a sátoros ünnep csokra, a tóratekercs. A frízeken díszítőelemként megjelenik a pentagramm és a hexagramm is.

A díszítmények közül művészi kvalitásukban kiemelkednek Izrael 7 szent növényét – árpa, búza/tönköly, szőlő, olajfa/olajbogyó, füge, datolya, gránátalma – ábrázoló dombormű-töredékek.

A hír nyitóképe a homlokzatról való kő, amely az első zsoltárra emlékeztet: ,,Boldog az az ember, aki az Úr törvényében leli örömét. Olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely megtermi gyümölcsét a maga idejében, és levelei nem száradnak el.'' (Zsoltárok 1,1-3.) A törvény házából, az örök rend szilárd alapjából nő ki az élet fája. S az ember maga is, aki a törvényből él, olyan, mint az a fa, amelyet az első zsoltár magasztal.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.
 • Beethoven-est

  2023. 04. 13., 18:00:00 — 2023. 04. 13., 19:00:00
  zeneművészet
  A koncerten elhangzó művek Beethoven három különböző arcát igyekszik bemutatni, meghatározó korszakainak hegedűre és zongorára írt művein keresztül. Beethoven hegedű- és zongoraszonátái a klasszikus zene leghíresebb kompozíciói közé tartoznak.