A Pécsi Székesegyházi Énekiskola jubileumi jelvényének és emlékérmének leírása

2022. 12. 01.
művészetelmélet
Pécs
Az Énekiskola 1938. évi jubileumi ünnepségeire készült jelvénye ismert volt a numizmatika iránt érdeklődők körében, azonban létezik egy azonos tartalmú, nagy méretű érem is, amelyről nem készült leírás. A két tárgy keletkezési körülményeinek nyomába eredtem a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban.

Tulajdonképpen a véletlennek köszönhető a közelmúltban megjelent rövid írás. A Pécsi Dénár című lap főszerkesztőjével beszélgetve szóba került az Énekiskola jubileumi jelvénye, majd annak kapcsán a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa által őrzött emlékérem. A nem túl gyakran felbukkanó jelvényt Raýman János 30 évvel ezelőtt bemutatta, de az érmet a tapasztalt pécsi gyűjtők sem ismerték. A szerkesztő kérése csupán az érem egyszerű leírása volt, ennél azonban végül érdekesebb eredmény született.

A korábban vizsgált vonatkozó levéltári anyagokban az emlékérem gyártását megemlítik ugyan, de részletekkel egyik dokumetnum sem szolgált. A megoldást a Pécsi Székesegyházi Uradalom pénzügyi kimutatásainak vizsgálata hozta. Még az itt található különféle könyvek is keverik a jelvény és érem fogalmakat, így érthető az egyéb források bizonytalan szóhasználata. Az 1938. évi elszámolásból nem csak számadatokat nyertünk: előkerült Boldogfai Farkas Sándor szobrász és éremművész kéziratos árajánlata és számlája, ami lehetővé tette a jelvény korábbi leírásának lényeges kiegészítését. Az éremről ezek a források is hallgatnak, a Székesegyházi Uradalom kizárólag jelvényeket rendelt a jubileumra. Így alaposan vélelmezhető, hogy a szóban forgó érem egyedi darab; vagy nagy méretű minta, vagy a rendeléshez csatolt ajándék a megrendelő számára.

A Pécsi Dénár ISSN-számmal nem rendelkező, de hosszú ideje rendszeresen megjelenő "amatőr" folyóirat: mindeddig 22 évfolyamának 257 számával szolgálta a baranyai éremgyűjtők ismeretszerzését. A célcsoport érintettsége miatt az írás elhelyezést ezen a fórumon éreztem a leghasznosabbnak.

A tárgyleíró és forrásközlő tanulmány a Pécsi Dénár weboldalán olvasható, ill. a lapszám letölthető.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.