A Romvári kutatói munka bemutatása Pécsett

2018. 10. 02.
film- és fotóművészet
Pécsi tudományegyetem - Művészeti Kar dékáni tárgyaló
Októberben a Romvári hagyaték örökösével, Romvári János képzőművésszel közösen jelentettük be a jó hírt Pécs városának, hogy elkezdődik a szakmai hagyaték teljes feldolgozása. A kerekasztal beszélgetésen egyeztettünk a kutatási anyag jövőbeli felhasználási- és bemutatási lehetőségeiről.

A bejelentés előzményéhez szorosan hozzátartozik, hogy több mint másfél éve, 2017 márciusában egy korábbi találkozó keretében már tájékoztattuk a város kulturális életének vezetőit, és a témában kompetens pécsi döntéshozókat, a különleges szakmai hagyaték lehetséges feldolgozásáról. 

Az akkori egyöntetű pozitív reakciók mellett a hagyatékkal kapcsolatos intézményi teendők első lépéseként dr. Őri László alpolgármester úr a jelentős volumenű örökség felmérését jelölte meg, elsőszámú feladatként. Később tájékoztatást kaptunk arról is, hogy a Janus Pannonius Múzeum szakértője szintén kedvező véleményt közölt a hagyaték értékességét illetően.

Az MMA által nyújtott segítség immáron megteremti annak lehetőségét is, hogy a hagyaték tényleges tartalmáról és mennyiségéről már a kutatás korai fázisában a pécsi döntéshozók is pontosabb képet kaphassanak, s ennek ismeretében a hagyaték pécsi befogadásáról felelősségteljesen dönthessenek.

Ez pedig azt is jelentheti, hogy az örökhagyó kifejezett szándékával megegyezően a filmdíszlet- és látványterv hagyaték (szakmai archívum) letéti adományként Pécsett, Romvári József szülővárosában kerüljön elsőként bemutatásra.

A szakmai kerekasztal beszélgetés keretében - melyet jelenlétével ismételten megtisztelt többek közt, Dr. Őri László Alpolgármester, és Prof.Dr.Lakner Tamás a PTE Művészeti Karának Dékánja is - elhangzott még, hogy Pécs városa, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem együttesen, ismételten gondolja át a jövőbeli hasznosítási lehetőségeket, készítsen ütemtervet a város és az  intézmények aktuális helyzetének függvényében,hogy mielőbb megállapodás születhessen az örökség sorsáról.

Ennek alátámasztására, javaslatot tettünk egy előzetes befogadói szándéknyilatkozat kiállítására, amely a város vezetőinek az elkötelezettségét mutatná a hagyaték sorsát illetően, valamint a tervek megvalósulása esetén, Pécs kulturális élete további különleges színfolttal gazdagodhatna.

A szakmai egyeztetések előreláthatólag legközelebb, 2019 májusában folytatódhatnak a pécsi városvezetéssel.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus