A télen és tavasszal készült Szobraim! 2020-04-22, 19:14:34

2020. 04. 22.
képzőművészet
Kerekegyháza Ágostondűlő tanya 18. a tanyámon
Tél és tavasz szobrai! A télen sem állt meg az élet, igaz nem olyan intenzitással folyt a monumentális szobrászat tekintetében, mint tavasztól őszig, de születtek szobrok!

A képzőművészeti programom "Az Ember és a Kő" folyamatosan halad, mind a kitűzött célok, mint konkrét vállalások tekintetében (szobrok), mind szellemi értelemben.  Szermélyes üdvtörténeti boldogulásom szempontjából elengedhetetlen, hogy a pályám befussam, amire rendelve vagyok.

A könnyebb megértés szempontjából tartozom egy fontos megjegyzéssel. Friss szobrász szakos hallgatóként döbbentem rá, hogy komoly előképzettség nélkül nem fogom tudni elvégezni a szakot, ekkor a napnál világosabb lett számomra, hogy vérre megy a játék. Úgy döntöttem megimádkozom a dolgot, mert azt tudtam, hogy én magam ehhez a feladathoz kevés leszek, ezért közvetlenül fordultam segítségért a Teremtő Istenhez! Természetesen a saját áldozatomat az "életemet"- nem konkrétan vértanuként, de az is benne lehet - felajánlottam, hogy működhessen a kegyelem. Ezek után minden kapu kinyílt előttem, nem csak az, amit nem láttam, az is amit nem is sejtettem, hogy létezik! Mondhatnám, innen már könnyű dolga van az embernek, hát nem itt kezdődik a neheze. Az egész életemet úgy kellett berendeznem, hogy végrehajthassam a rám bízott küldetést, idáig nagyon hosszú út vezetett, rengeteg útvesztővel. Számos útvesztőből kimásztam, nem tudom mennyi lesz még, ha tényleg fontos, amit véghez akarok vinni, akkor sok kell legyen. A télen is dolgoztam és folyamatosan gondolkodom, most éppen olyan technikai lehetőségeket keresek, amelyek segítségével létre tudom hozni a rámbízott szobrokat, teherautó erős daruval, vagy terep targonca, ami legalább 8-10tonnát emel, nem kis dolgok és meglehetősen drágák, a tavasz folyamán megerősítettem a traktorom homlokrakodóját, hogy 3-4 tonnás köveket tudjak állítani, és 2,5 tonnás kő tömböket tudjak hozni vinni a munkaterületemen. Ezek a megoldások, egyenlőre kisegítenek rövid távon, de meg kell oldanom a fentebb felvetett technikai kérdéseket.

Már a télen is készítettem nagyméretű kőszobrot, most tavasszal pedig egy monumentálisat, a képi dokumentációt feltöltöm a hírek események közé. Vásároltam 23,15 tonna andezitet Recskről, éppen tegnap érkezett meg, ebből a kő mennyiségből és még az ősszel vásárolt 23,5 tonna kőből fogok dolgozni legalább egy évig. A legnagyobb tömb úgy 10 tonna körül van. Szépen haladok a szoborparkkal itthon a tanyán, bőven teljesítem a 2-3 szobor/harmadévi tervet. Az utóbbi 1,5 évben 20 darab nagy illetve monumentális szobor készült el.

A harmadéves beszámoló idejére egy darab nagy és egy darab monumentális szobor készült el,a dokumentációban mind kettő megtekinthető. Kisplasztika méretben készítettem még szobrokat.

Az egyik szobor pontosan Húsvétkor készült, így a címe is eldőlt a "Feltámadás kapuja", itt most nagyon pontosan kell fogalmazni, még akkor is, ha túl erősnek hangzik a cím, mert teljesen világosnak kell lennie, honnan kapom az erőt és a kegyelmet az alkotáshoz. A másik szobornak még nincsen végleges címe, de lehetne Fényember, Feltámadott ...

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus