A Véletlenül írtam egy könyvet családi film zöldlámpát kapott

2022. 12. 15.
film- és fotóművészet
Budapest
A Véletlenül írtam egy könyvet című családi film holland-magyar koprodukcióban készül. Lakos Nóra második nagyjátékfilmje 2023 első felében kezd forogni.

Többszörösen díjnyertes holland regényből készül Lakos Nóra következő filmje. A Véletlenül írtam egy könyvet című családi, ifjúsági film az írás csodáját jeleníti meg, egyedi vizuális elemekkel, egy 12 éves kislány személyes történetén keresztül. A történet rávilágít arra, hogyan tud átsegíteni az írás a legnehezebb időszakokon is. A forgatókönyv alapjául szolgáló Annet Huizing-regény egy nemzetközi sikerkönyv, mely több mint tíz országban jelent meg és számos irodalmi díjat nyert.

 

A filmterv megvalósulását producerként Sümeghy Claudia, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel közös gyártócégük, a JUNO11 Pictures égisze alatt segíti már a fejlesztési szakasztól kezdve. A Véletlenül írtam egy könyvet címmel készülő filmet producerként jegyzi még Lakos Nóra, koproducere a BIND, mely a holland filmszakma egyik kiemelkedő produkciós vállalkozása, vezetője Joram Willink Emmy-díjas producer.

 

A film forgatása 2023 első felében kezdődik, a Nemzeti Filmintézet 800 millió forint támogatást szavazott meg magyar-holland koprodukcióban készülő családi film gyártására.

 

Véletlenül írtam egy könyvet főszereplője, még csak 12 éves, de már tudja, hogy író szeretne lenni, méghozzá híres író. Ebben a szomszédjában élő, épp alkotói válságban szenvedő írónő segít neki, némi kertészkedésért cserébe. Miközben a főhős írni tanul, felfedezi családja történetét, jobban megismeri önmagát és feldolgozza anyukája elvesztésének traumáját, míg azon veszi észre magát, hogy az életéből egy kalandokkal teli, izgalmas könyv született.

 

A forgatókönyv első magyar alkotásként kapott meghívást a világ egyik legnevesebb ifjúsági filmes workshopjára, a holland Cinekid Scrip LAB-be, majd koprodukciós eseményére is, ahol megnyerte a legjobb filmtervnek járó projektfejlesztési fődíjat az Eurimages-tól.

 

Lakos Nóra, a film forgatókönyvírója és rendezője, a Színház -és Filmművészeti Egyetemen végzett, majd a londoni és brüsszeli filmegyetemen is tanult rendezést. Rövidfilmjei (Edina, Egy napra visszamennék, Otthon), dokumentumfilmje (Magyar bajusz) és első nagyjátékfilmje (HAB) számos nemzetközi filmfesztiválon versenyzett és nyert díjakat. Lakos Nóra évek óta foglalkozik a fiatal generációnak szóló filmekkel. 2018-ban megalapította a Cinemira - Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, ahol a világ legkiemelkedőbb, fiatal közönségnek szóló filmjeit mutatják be. 2014-ben megalapította a Gyerekfilm Akadémiát, amelynek keretein belül a legfiatalabb generációnak (8-18 évesek) tart filmes workshopokat, gyárt rövid- és animációs filmeket, online sorozatokat.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.