A zene három természete – készülő könyvem első fejezete olvasható a honlapomon

2022. 11. 18.
zeneművészet
A zene három természete címmel könyv írásába kezdtem, melyben a középkor első harmadában még magától értetődően elfogadott trichotóm gondolkodást vetítem ki a teljes zenetörténetre és bizonyítom, hogy a zene trichotóm szemlélete indokolt és minden korban működőképes.

Az első fejezet, a kérdés antropológiai alapvetése a blogban olvasható: http://sandor-laszlo.hu/uj-cikkem-a-blogban/

A madár legszebb hangja az éneke; az ember legszebb hangja ugyancsak az éneke. Ahogy a beszéd is, az ének is kommunikáció és mint ilyen, az ember legmagasabb hőfokon izzó kommunikációja, az egyes ember benső világát a leghűségesebben kifejező, de egyszersmind az egyéni lét határain a lehető legmesszebbre túlmutatni képes közlési mód. Miközben a nyugati kultúra többszólamú énekmódjai a maguk semmilyen más kultúráéra nem hasonlító egyediségükben már-már csodaszámba mennek, addig a legnagyobb mértékben igaz az is, hogy az emberi ének és különösen a földrajzi helytől és korszaktól függetlenül mindenütt és mindenkor jelen lévő rituális ének az emberi kommunikáció lehető legtermészetesebb módja. Természetes, mégis csoda. Az ember előbb tud énekelni, mint beszélni, a pici gyermek az énekében old fel minden feszültséget, dolgoz fel minden új tudásanyagot, mellyel nyíló értelme folyton-folyvást találkozik és – nem utolsósorban – az énekével kísért játékai során ismeri meg önmagát. Amikor az 1950-es években valamikor Pierre Boulez kimondja, hogy a zene létmód, nem termék, produktum, kivetítés, hanem az emberi létezés egyik módja, akkor itt nem az a kérdés, hogy Bouleznek igaza van-e, hanem, hogy ezt a majdhogynem antropológiai közhelyet miért kell kimondani (tudjuk jól, hogy ki kellett mondani és azt is tudjuk, hogy ez a kijelentés még ma is sokakat meglep; ennek okát firtatni azonban nem a jelen tanulmány feladata).

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.