Absztrakt vs Konkrét

2022. 11. 10., 18:00:00 — 2022. 12. 21., 00:00:00
képzőművészet
Nádor Galéria, 1051 Budapest, József Nádor tér 8.
Belvárosi művészek absztrakt és konkrét művei tekinthetők meg a Nádor Galériában

A Belvárosi Művészek Társasága felkérte a BMT tagjait az Absztrakt vs Konkrét című novemberi kiállításon való részvételre. A gazdag  és témájában nagyon változatos anyag nagy közönség előtt került bemutatásra.

Kovács Péter Balázs, Munkácsy díjas festőművész, a BMT elnökének a kiállításra való felkérése kezdeményezte a csoportos kiállítás létrejöttét és egyben tükrözte a későbbi eredményt:  A kortárs vizuális művészetekben állandóan jelen van az elvont, elméleti, gondolkodtató absztrakt megjelenítési forma. Igazából nem törődik a valósággal a természeti formákkal, szabadon szárnyal mindenféle gátlás nélkül. Azért itt is megtalálhatjuk a szerkezet, a kompozíció, a geometria lényegét az arányok, egyensúlyok szabályát, harmóniáját ill. diszharmóniáját. A természetben létező alakzatot, konkrétumot nem ábrázol, a művész fantáziája, gesztusa, formavilága, technikai felkészültsége irányítja. Fontos a színek, a vonalak, motívumok, a formák játéka önálló léte, egymásra hatása. Keresi a végtelen lehetőségek egyik megoldását. Elutasítja a tradicionális figurális hozzáállást. A művészeti világban szinte állandó egymásmellettiség és/vagy ellentét van az absztrakt és a konkrét figuratív ábrázolás között. A egyszerűbbnek tűnő absztrakt megjelenítés olykor trendibbnek, irányadóbbnak, korszerűbbnek tűnhet. Igaz, ennek a kifejezési módnak művészi szabadsága kötetlenebb, szabadabb.

A tradicionálisabb tényleges, kézzelfogható világot a konkrétabb ábrázolást sok művész műveli mesteri fokon. A hagyományos ábrázolás utáni vonzalom egyfajta alázat, tisztelet a klasszikus művészeti hagyományos valóság iránt. Sokak számára fontos az érthetőség, az érzékelhetőség és annak könnyebbsége. A tényleges ábrázolásnak is természetesen fokozatai vannak, a fotórealizmustól a kitalált alkati-egyéni megoldásokig. Az átmenet végtelen. Két művészeti világ és probléma megoldás, a szakmai, az emberi alkat akár egy művész munkásságán belül is változást, ellentmondást okozhat. Ez egy belső harc, küzdelem, hogy végül melyik mód kerekedik felül, ill. kompromisszum is lehetséges. Az egymásrahatások igen nagyok, mégis dönteni kell. Néha sajnos az izlés és a divat diktatúrája is közrejátszik a művészi magatartásban.”

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.