Állítható magasságú és dönthető felületű munkaasztal

2021. 12. 14.
iparművészet és tervezőművészet
A számítógépes munkahelyeken egyre gyakrabban felmerül az igény az üléssel töltött idő csökkentésére. Az ülő- és álló munkavégzést támogató asztalok megfelelnek ennek a célkitűzésnek, a dönthető asztallap pedig ideális pozíciót biztosít a kreatív tevékenységekhez, például szabadkézi rajzoláshoz.

Az ülő- és álló munkavégzést támogató, állítható magasságú munkaasztalok szinte kivétel nélkül megtalálhatók a neves irodabútor gyártók kínálatában. Ezekben az asztalokban jellemzően – a mechanikát és az elektronikai vezérlést tartalmazó – készen kapható műszaki megoldásokat alkalmaznak, ezért a termékek megjelenésükben is nagyon hasonlítanak egymásra. Érdekes műszaki kihívást és esztétikai lehetőségeket jelent az állítható magasság mellett a dönthetőség megvalósítása. A jellemzően kreatív szakemberek által használt, a kézi rajzolást megkönnyítő döntött asztalfelület megvalósítása egy újszerű mechanikai megoldással valósítható meg. 

Az általam tervezett munkaasztal fő elemei:

 • négy darab léptetőmotoros lineáris egység, amelyek teleszkópként mozgatják az asztal négy sarkát;
 • speciális zsanérral ellátott osztott asztalfelület, amelynek felső része fixen rögzítve mindig vízszintes helyzetben van, az első része pedig az első két teleszkóp által meghatározott szögben áll;
 • az osztott asztalfelület kontrollált és szimmetrikus mozgatásáért felelős vezérlő elektronika.

A vázszerkezet vizuálisan domináló, függőleges elemei 70 x 70 mm-es alumínium zártszelvényből készülnek. Ez a legkisebb keresztmetszet, ami lehetővé teszi az asztal mozgatásához szükséges méretű léptetőmotorok elhelyezését. A motorok mind a négy lábban legalul helyezkednek el, a motorokhoz tengelykapcsolóval vannak rögzítve a golyósorsók, amelyek a teleszkópokat mozgatják. Az asztalfelület két szegmense egy speciális kialakítású csőtengellyel van egymáshoz rögzítve, amely maximum 25 fokos dőlést tesz lehetővé. Ez az illesztés bármely szögállás estén vizuális folytonosságot biztosít a két asztalfelület között, méretének köszönhetően jól illeszkedik a teleszkópok függőleges hengereihez.

Beállítási lehetőségek, testreszabhatóság

A munkaasztal beállítási lehetőségeit az ergonómiai követelményspecifikáció alapján alakítottam ki. A magasságállítási tartomány 70-120 cm között van, amely lehető teszi a jelentősen eltérő testméretű felhasználók számára a komfortos használatot mind ülő, mind álló munkavégzés esetén. Az osztott asztalfelület első szegmense 25 fokos szögben dönthető, ez ideális pozíciót biztosít a manuális, kreatív tevékenységekhez, például szabadkézi rajzoláshoz.

Az asztal fém lábazatát porfestéssel tervezem felületkezelni. A tetszőleges RAL színben elérhető színezés a felhasználónak a testreszabhatóság lehetőségét biztosítja, a bútort így könnyen illesztheti a meglévő enteriőrhöz. Az asztallap nagy teherbírású nyír rétegelt lemezből készül, a sokféle mintázatban és színben elérhető Resopal műanyag borítással vagy furnérozott kivitelben.
 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus