Almárium

2022. 07. 30., 22:38:00 — 2022. 10. 08., 22:38:00
képzőművészet
Mank galéria
Horváth Lóczi Judit önálló kiállítása

Horváth Lóczi Judit legújabb műtárgyegyüttesével olyan alapvető emberi értékekre hívja fel a figyelmet, melyek napjainkban egyre inkább eltűnni látszanak - mégsem tudunk nélkülük minőségi, és értelmes életet élni. Az értékmentés, és értékőrzés hívószavak mentén a kiállítás koncepcióját az almárium szimbolikus funkciójához kapcsolta. Az almárium ugyanis egy olyan népi bútor, melyben egykor a család a legfőbb értékeit, identitását meghatározó kincseit - könyv, ruhanemű, pénz, edények, ételek - tartotta.

A hagyományos, értékalapú kultúra gerincét képező erények: a tisztesség, az elfogadás, vagy az alázat most geometrikus struktúrákba foglalt kompozíciókon jelennek meg, melyek hordozóját sok esetben már nem használt, régi tárgyak alkotják.

Horváth Lóczi Judit kiállításának középpontjában az emberi tisztességbe vetett töretlen hit, valamint a morális iránytűként működő erős, és hiteles értékrend áll. Saját almáriumának legfőbb pilléreit az alázat, a hála és a türelem jelentik. Ez a három kiemelt fogalom geometrikus formák szimbolikájában hangsúlyosan, és visszatérő módon jelenik meg a kiállítótérben. Mivel az ismétlés a tudás elmélyítésének leghatékonyabb gyakorlata, ezért a tárlat fő üzenete a három kiemelt alapvető emberi érték nyomatékosítása, vizuális kihangosítása. 

Horváth Lóczi Judit “Almárium” kiállítása egy olyan hely, ahová vissza lehet húzódni a világ külső zajai elől, ahol lehetőséget kapunk belső hangunk meghallásához. A bemutatott művek által pedig olyan igazodási pontokra találhatunk, melyek ráirányítják fókuszunkat azokra a dolgokra, melyekre valóban érdemes odafigyelni magunk, és a körülöttünk élők érdekében is.

A tárlat nem titkolt célja, hogy a vizuálisan bevésődő élményanyag a befogatók tettein keresztül, a galéria falain túl a mindennapokban is, tettek formáiban tovább hassanak. Ebben pedig a látogatók számára segítséget nyújt egy interaktív installáció, egy meditatív elmélyülést szolgáló térrész, valamint a szakrális műtárgyak formavilágát megidéző kortárs szárnyasoltárok jelenléte is.

A bemutatott műtárgyak a kiállítás ideje alatt megvásárolhatóak a MANK Galériában. 

A “Mindennapi szükségleteink: Türelem, Alázat, Hála” (Everyday needs - Patience, Humility, Gratitude),  című sorozat értékesítéséből befolyó összeggel a művész a Világszép Alapítvány tevékenységét támogatja, ahol állami gondozásban felnövő gyermekek jólétéért és jóllétéért dolgoznak fáradhatatlanul.

Horváth Lóczi Judit Almárium című kiállítása megtekinthető augusztus 30. és október 8. között a MANK Galériában, hétfőtől péntekig 9-17h, szombaton 10-17h között.

2000 Szentendre, Bogdányi út 51.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.