Áruló - Október 15-én láthatták először a bemutató vendégei Vidovszky György legújabb ifjúsági előadását a Kolibri Pincében.

2022. 12. 11.
színházművészet
Kolibri Színház
A lány veszélyben van, egyszerre bujkál befolyásos anyja és egy titokzatos aktivista elől. Senkiben sem bízhat, úgy érzi, minden lépését figyelik, követik, ezért úgy dönt, a saját kezébe veszi az irányítást. Társa az akcióban egy pizzafutár, aki – a nézőkkel együtt – próbál segíteni a lánynak.

Az előadásról:

A lány veszélyben van, egyszerre bujkál befolyásos anyja és egy titokzatos aktivista elől. Senkiben sem bízhat, úgy érzi, minden lépését figyelik, követik, ezért úgy dönt, a saját kezébe veszi az irányítást: mindent technikai lehetőséget bevet, hogy szemmel tartsa üldözőit. Társa az akcióban egy egyszerű pizzafutár, aki – a nézőkkel együtt – próbál segíteni a lánynak. A tét nem kicsi: biztonság vagy szabadság, kontroll vagy veszélyekkel teli jövő. Hős legyen a lány vagy áruló?

A PlayOn! nemzetközi együttműködésben készült előadás a maga nemében egyedi vállalkozás: a fordulatokkal tarkított eseménysort a nézők egy telefonos applikáció segítségével alakítják, befolyásolják, így a nézők valóban résztvevőknek érezhetik magukat, nem csak passzív szemlélődőnek. A döntés a kezükben van.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a University of York (UK) és a Teatr Ludowy (Lengyelország) koprodukciója.

A színdarabot Esther Richardson és Cecilie Lundsholt eredeti műve alapján, Rupp Anikó fordításának felhasználásával Eck Attila és Vidovszky György írta. A látvány- és jelmeztervező Pajor Patrícia és Herman Anett, a zeneszerző Monori András, a szoftver fejlesztő Ben Kirman (UK). A web design Gidró Nándor munkája, a videófelvételeket Bárdi Gergő és Albert Kinga, a klipeket Krausz Attila és az Ab Ovo Stúdió készítette, a technikai kivitelezésért Farkas István felel.

Szereplők: Nyirkó Kriszta, Tisza Bea, Krausz Gábor és Nizsai Dániel

Turbuly Lilla kritikája a színház.net-en jelent meg:

"Nizsai Dániel szép ívet leíró játékkal hozza a kezdetben kívülállóként kimaradni akaró, majd a bevonódást és végül a döntés felelősségét is vállaló futárt. Tisza Bea a megfigyelőprogramot kidolgozó cég vezetőjeként és anyaként ellentmondásos karaktert alakít, ahogy Krausz Gábor szabadságpártiságát hangoztató aktivistájáról is nehéz eldönteni, mennyire hihetünk neki. Végül azonban mindkét karakterről elhihető, hogy meggyőződéssel képviselik a saját álláspontjukat – így már nem ellen- vagy rokonszenveink alapján kell döntenünk, hanem az általuk képviselt elveket mérlegelhetjük. Nyirkó Krisztina energikus, kamaszindulatokkal teli karaktere pedig lendületben tartja a játékot."

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus