Az Art Mozi Egyesület szerint a Külön falka 2021 legjobb magyar filmje

2022. 12. 08.
film- és fotóművészet
Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka nyerte idén a hazai művészmozikat és artfilm-forgalmazókat képviselő Art Mozi Egyesület filmdíját.

A 1990 óta működő Art Mozi Egyesület 2008-ban döntött arról, hogy filmdíjat alapít, amit minden évben az előző évben bemutatott magyar filmek közül annak ítélnek oda, amelyet az art mozik – a közönségük véleményét is közvetítve – a legjobbnak ítélnek. A döntéssel jelzést kívánnak adni az alkotóknak és a filmkészítést finanszírozóknak az art mozik közönségének véleményéről. A díj odaítélése nem a statisztikákon alapul, hanem a döntéshozók – az egyesület tagságát adó mozivezetők, filmes szakemberek – a film egyéb értékeit is figyelembe veszik.

Első alkalommal Gigor Attilának A nyomozó című filmjéért szavazták meg az art mozik a szobrot, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását. A nyomozó szerencsésen ötvözi a közönségfilm és a szerzői film erényeit, bizonyítva, hogy a két filmtípus nem szükségszerűen zárja ki egymást, s hogy lehet sikeres szerzői filmet, egyszersmind szakmailag is magas színvonalú, igényes közönségfilmet alkotni.

Az Art Mozi Egyesület Díját idén a Külön falka című, magas szakmai színvonalon megvalósított filmjéért, a társadalom peremén élők életének érzékeny, empatikus ábrázolásáért, az amatőr szereplők kivételesen hiteles alakításában történt bemutatásáért, a film humanizmusáért Kis Hajni filmrendezőnek ítélték.

„Sokat jelent ez az elismerés, különösen úgy, hogy a Külön falkát több mint egy éve mutatták be, és még a múlt héten is telt házzal vetítették” – reagált a díjra a rendező a Facebook-oldalán. „A legjobb pedig azt hallani emberektől, hogy több év terápiával ért fel nekik a film megnézése, hogy vannak, akiket átsegít nehéz élethelyzeteken. Igazából ezért éri meg mindezt csinálni.”

Külön falka főhőse a tizenkét éves, vadóc Niki (Horváth Zorka), aki a nagyszülei tiltása ellenére felveszi a kapcsolatot a börtönből frissen szabadult édesapjával (Dietz Gusztáv).

A filmről itt írtunk részletesen, Kis Hajnival készült interjúnk pedig itt olvasható.  (forrás: www.kultura.hu)

A dráma világpremierje a tavalyi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Idén három kategóriában is elismerték a Magyar Mozgókép Díj átadóján: a legjobb első film és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb nagyjátékfilmnek is megválasztották. Jelenleg a Filmio, a Cinego és a HBO Max kínálatában érhető el.

Forrás és fotó: Art Mozi Egyesület, kutlura.hu, Kis Hajni nyilvános facebook oldala

____________________________

Külön Falka trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sC17_nRaWgY

Külön Falka Facebook oldal: https://www.facebook.com/kulonfalka/

Kis Hajni instagram fiók: https://www.instagram.com/kis.hajni/?hl=hu

Kis Hajni hivatalos faceook oldal: https://www.facebook.com/hajni.kis.official

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • BARTÓK ÉS VERESS - VONÓSNÉGYESEK 2. | OSZTROSITS ÉVA SOROZATA

  2023. 05. 06., 18:00:00 — 2023. 05. 06., 19:30:00
  zeneművészet
  MŰSOR: Veress Sándor: 2. vonósnégyes Bartók Béla: 6. vonósnégyes KÖZREMŰKÖDIK: Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor - hegedű Osztrosits Éva - hegedű Kurgyis András - brácsa Devich Gergely - cselló
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • GLASSPRING 2023-ban is - „Töretlenül” - Üvegművészeti kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában

  2023. 04. 27., 11:14:00 — 2023. 05. 25., 11:14:00
  iparművészet és tervezőművészet
  A kortárs üvegművészet tavaszi tárlata, ötven üvegművész és egyetemi hallgató legújabb munkáinak bemutatója.