Az Üres Tér kiállításon rögzített videó újból elérhető

2020. 12. 29.
képzőművészet
online
A vírushelyzet a képzőművészeti közeget is megváltoztatta. Reakcióként karanténkiállítások és a szituációra reflektáló munkák sora jelent meg. Nyilvánvaló, hogy a vizualitás különböző formáit használó művészek is megfogalmazzák gondolataikat a témában. A második hullám úja aktuálissá tette a témát.

Egy karanténkiállítás margójára, második hullám

Az „Üres tér” kiállítás is a rendkívüli helyzet különböző megközelítéseit villantotta fel. A létrejött projektek, installációk javarészt a helyszínen készültek.

Az ősszel kialakult helyzet, ami a korlátozások második hullámával idézte vissza a tavaszi szituációt, újból aktuálissá tette a kiállítás munkáit.

Az ott bemutatott „Peepshow” című munkám egy sajátos része vált újból elérhetővé.

A helyszínen, és a szeptemberi időszakban, interaktív módon látható anyag egy hónapon át újból megtekinthető. A felvételek a kiállítás megnyitója idején zajló performance rögzített részét tartalmazzák. Az installáció zárt fülkéjében töltött időszak alatt zajló események folyamatos felvétele a kapcsolódó külső történéseket nem rögzíti.

Pécsi Galéria a karantén hónapjai alatt üresen állt. ... Mígnem kitaláltunk egy módszert: meghívunk hetente egy-egy művészt, hogy a rendelkezésre álló térben és a rendelkezésre álló alapanyagok, eszközök felhasználásával hozzon létre a galériában egy-egy installációt. Így az alkotók egymástól elszigetelve, a járványügyi előírások maximális betartásával, de mégis dolgozhatnak, és épülhet egy új kiállítás, annak a reményében, hogy amikor majd nyitni lehet a kiállításokat, a Pécsi Galériában majd egy új kiállítás legyen látogatható. Persze az élet – no meg a vírus – újra átírta a forgatókönyvet, előbb lehetett nyitni, mint augusztus 15, nem kellett távolságot tartani, etc.

 De a kiállítás alapötlete nem változott, a kiállítás installációi 10 művész – Burkus Judit, Doboviczki Attila, Ecsedi Zsolt, Fekete Dénes, Freund Éva, Ficzek Ferenc, Hizsnyik Dénes, Kovács Balázs, Miklya Gábor, Szabó Klarissza Médea – közreműködésével az augusztus 14-i megnyitóig folyamatosan épülnek. Az augusztus 14-én nyíló kiállítás installációi pedig épp úgy reflektálnak az elmúlt karantén-időszak sok szempontból szimbolikus üres tereire, mint a Galéria térbeli adottságaira. „

https://fb.watch/2H3OlRO6Vy/

https://www.pecsigaleria.hu/programok/ures-ter-posztkaranten-tarlat

https://youtu.be/7o4zytInBxs

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus