Bátori Éva operaénekes és Berecz Mihály zongoraművész hangversenye

2020. 11. 17., 19:30:00 — 2020. 11. 17., 21:00:00
zeneművészet
Vigadó
Bartók-est Műsor: BARTÓK: Op. 15 Három etűd, op. 18 Op. 16 Szabadban Falun

BÁTORI ÉVA énekművészi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Wiener Staatsoper stúdiójában végezte. Nemzetközi bemutatkozása keretében elsőször Mozart operák szerepeiben állt színpadra. Ebben az időszakban a MDR német televízió teljes da Ponte ciklust rögzített közreműködésével. Pályáját Kölnben folytatta, ahol az olasz repertoárral bővült szerepköre a Pillangókisasszonytól Aidáig. Párhuzamosan debütált az Egyesült Államokban, Toscaként, amerikai vendégszerepléseit pedig egy csodálatos koncert koronázta a New yorki Avery Fischer Hallban. Többször járt Japánban. A kínai Pekingi Operát a bécsi Staatsoper Figaro házassága című Mozart-produkcióval nyitották meg, amelyben a Grófné szerepét énekelte óriási sikerrel. Több fesztiválnak is visszatérő vendégeként szerepelt, mint például a Bregenzi Ünnepi Játékokon. Hazatérve Magyarországra, Richard Strauss operái és a szláv repertoár várta. Legendás előadásoknak volt szereplője, úgy mint a Vidnyánszky Jenufája, Marton Évával, vagy Kovalik Balázs Elektrája. Az elmúlt években az operairodalom kuriózumaiban volt elsősorban látható például Prokofjev: Tüzes angyal vagy Reimann: Lear című operájában. Gyönyörű koncertek fűződnek nevéhez, mint Liszt: Szent Erzsébet legendája Kocsis Zoltánnal, vagy Richard Strauss: Négy utolsó ének a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Szívügye a kortárs magyar zeneirodalom interpretálása, az elsők között nevezik meg e repertoár hiteles előadójaként. A dalirodalom avatott előadójaként visszatérő vendége a Magyar Rádió Márvány termének és más hangversenytermeknek is. Elsősorban a későromantika és a XX.század dalainak interpretátoraként szokott koncertpódiumra állni.

BERECZ MIHÁLY 1997-ben Budapesten született. Hét évesen hegedül, két évvel később kezdett zongorázni Major Edit tanárnőnél. Jelenleg a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, Kőrösiné Belák Erzsébet növendéke. Számos rangos zongoraverseny díjazottja.

2015. áprilisában a Békéscsabai Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen első helyezett lett valamint megnyerte a verseny nagydíját és különdíját is. Olyan zenei nagyságok követik fejlődését, mint Kocsis Zoltán, Wagner Rita vagy Vásáry Tamás. 2013. május 30-án mutatkozott be Művészetek Palotájában, ahol Kocsis Zoltán vezényletével szólaltatta meg Ravel G-dúr zongoraversenyét. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Záborszky Kálmán, Ménesi Gergely vagy Gál Tamás. Vendége volt többek között a Zuglói Filharmóniának, a Kassai Állami Hangversenyzenekarnak, a Concerto Budapestnek, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának és a Nemzeti Filharmonikusoknak is. Fellépett a Zeneakadémia Nagytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Magyar Állami Operaházban, a Pozsonyi Állami Filharmónia Nagytermében, valamint a Berliner Konzerthausban, ahol egy rangos nemzetközi fesztivál keretében szólaltatta meg Liszt Ferenc Magyar fantáziáját. Meghívott vendége volt az Operaházban megrendezett Faust-bálnak is, ahol szólókoncertet adott. Tudását Némethy Attila, Csalog Gábor, Kelemen Barnabás, Kemenes András, Malcolm Bilson, Ian Fountain, Hamish Milne, Wojciech Switala és Michail Markov mesterkurzusain bővítette. Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed. Több zenekritikus is elismerően nyilatkozott kifinomult, stílus- és kottahű, ugyanakkor felszabadult, energikus interpretációiról.

Szervező: MMA Zeneművészeti Tagozat

REGISZTRÁCIÓ OKTÓBER 16-ÁTÓL!

https://vigado.hu/hu/programok-2014/-/program/10184/batori-eva-operaenekes-es-berecz-mihaly-zongoramuvesz-hangversenye

 • Ittzés Gergely online mesterkurzusa a Tianjin Juilliard School szervezésében

  2020. 12. 11., 16:00:00 — 2020. 12. 11., 18:00:00
  zeneművészet
  Világszerte látható Ittzés Gergely online mesterkurzusa, melyet munkahelye, a Tianjin Juilliard School első ízben hirdet meg.
 • Hajnalvárás előadás - 95 éves eredeti Dienes - Bárdos mű újra látható színpadon

  2020. 12. 10., 19:00:00 — 2020. 12. 10., 22:00:00
  színházművészet zeneművészet
  Tánctörténeti kuriózum - a Mesterek és tanítványai estén a Nemzeti Táncszínházban Pálosi István betanításában újra színpadra kerül Dienes Valéria Hajnalvárás című koreográfiájának kibővített változata.
 • Ittzés Gergely a pekingi "Művészetek palotájában" lép fel

  2020. 12. 04., 19:30:00 — 2020. 12. 04., 20:30:00
  zeneművészet
  Ittzés Gergely és a Tianjin Juilliard School három további tanára működik közre a világhírű kínai baritonista, Shenyang Beethoven-kamaraestjén Peking legfontosabb koncerttermében
 • Betlehemes interjú

  2020. 12. 04., 15:30:00 — 2020. 12. 04., 16:00:00
  színházművészet
  A Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában szólalt meg Horváth Márk a Leszállt az ég dicső királya című betlehemes játéka kapcsán.
 • Először került Pro Architectura díj a Muravidékre

  2020. 12. 04.
  Amióta 1992-től minden évben átadják a Pro Architectura díjakat, idén először fordult elő, hogy egy muravidéki épület, pontosabban annak alkotói is a díjazottak között vannak.