Carmina Burana

2019. 04. 24.
színházművészet zeneművészet
Kaposvár Németh Antal Színművészeti és Kulturális Központ
Carmina Burana a Kaposvári Egyetem IV. évfolyamos színművész hallgatóinak előadásában

Carl Orff világhírű zenéjére komponált Carmina Burana című kórusművet a Kaposvári Egyetem IV: évfolyamos színművész hallgatóinak vizsgaelőadásában lehet megtekinteni. 

A közel két éve repertoáron lévő előadás ezen alkalommal az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2019. Gálaelőadásaként volt látható a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának szervezésében. 

A Carmina Burana színpadra alkalmazásával egyrészt szeretnék tehetséges  színművészhallgatóknak lehetőséget adni, hogy komplex képességeiket egy összetettebb feladat kapcsán is kibontakoztathassák . Továbbá egy olyan kivételes formában megmutatni ezt a közismert kórusművet, melyben a szereplők nemcsak egyoldalúan, de tanulmányaik esszenciáját  kamatoztathatják és a nézők elé tárhatják. Mozgásban,hangszeres  zenében, éneklésben, kifejezésmódban, színpadi jelenlétben. Valamint szeretném szélesebb nyilvánosság elé tárni az élőben elhangzó kórusműveket és zenei motívumokat, mindezt a színművész hallgatók személyes interpretációjában.

Célom, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólíthassam , akik kevésbé jártasak a kortárs előadóművészetben , kevésbé tájékozottak a színpadi megfogalmazási módokban, de nyitottak és kíváncsiak a zenei és színpadi nyelvezetre és azok sajátosságaira is. Ennek iránymutató jellegét egy egyéni hangvételű és személyes ízlésvilágon keresztül próbálom megjeleníteni, melyhez eszközként egy közkedvelt zenei művet hívok segítségül.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.