„Csak azokat a napokat vesztettük el igazán, amelyekre nem emlékszünk” - 110 éve jelent meg Kaffka Margit Színek és évek című regénye

2022. 11. 30.
irodalom
Az évforduló alkalmából esszé jelent meg Kortárs Online-on.

110 éve jelent meg Kaffka Margit Színek és évek című regénye, mely a magyar irodalom egyik megkerülhetetlen alkotásává vált. Az alkalomból ösztöndíjasunknak, Kosztrabszky Rékának esszéje jelent meg a Kortárs Online-on a mű fogadtatásáról, poétikai jellemzőiről és jelentőségéről.

Részlet az írásból:

"A Színek és évek olyan, számos értelmezési irányra nyitott, leggyakrabban elemzett Kaffka-mű, melyre a mai napig az írónő legjobban sikerült alkotásaként hivatkoznak, ami a korabeli kritikai viszonyulás továbböröklődéséről tanúskodik. Az elmúlt évtizedek során ráadásul olyan új elméletek és megközelítési módok váltak használatossá az irodalomtudományban, amelyek révén nemcsak a regény újabb értelmezési rétegei, hanem olyan hatástörténeti vonatkozásai is feltárulhatnak, melyek még inkább kiemelik a mű jelentőségét. Kaffka alkotásának vizsgálata ugyanis nemcsak a feminista szempontú olvasatok, hanem például a regény elbeszéléspoétikája vagy a századeleji női irodalomhoz való viszonyát előtérbe helyező elemzések számára is termékeny alapot nyújt.

Ugyanakkor még mindig olyan értelmezési potenciálok rejlenek a műben, melyek kiaknázása a magyar irodalomtörténet tágabb összefüggésrendszerében való elhelyezését segítené elő. Ennek az alapját az írónő számára mintát nyújtó irodalmi elődök, illetve az ő írásművészetének hatását mutató „utódok” meghatározásával foglalkozó elemzéseken keresztül lehetne leginkább megteremteni. Hiszen Kaffka első műve például a narrációs technikák tekintetében az egyetlen személy én-elbeszéléséből álló regények (mint a már említett Iszony és Az őz), valamint az emlékezés nehézségeit tematizáló későbbi alkotások (Iskola a határon, Az atléta halála) egyik előképének is tekinthető, melynek érdemes lenne a későbbiek során még nagyobb figyelmet szentelni. A Színek és évek ugyanis éppen az írói megoldások sokfélesége és kidolgozottsága okán érdemelte ki kortörténeti regény helyett a szépirodalmi mű minősítést."

Az írás elérhetősége:
https://www.kortarsonline.hu/aktual/szinek-es-evek.html

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus