Csatka/Vecsés/Vác/Csíksomlyó

2019. 05. 30.
film- és fotóművészet
Vecsés
Terepmunkán készült fényképek utómunkája / szakirodalom feldolgozása

A korábban megvalósult terepmunka feldolgozásával folytattam ösztöndíjas munkámat; a csatkai, vecsési, és váci búcsúk fényképeinek utómunkájával, retusálásával, redszerezésével foglalkoztam. Körvonalaztam, milyen irányban haladnék tovább, milyen technikai kivitelezést választok a jövőben, ami összefogja vizuálisan a három év munkáját. A vecsési falusi búcsún készült képeimen például nyüzsgő vidámparkot látunk, ilyenkor körhinták és céllövölde várja a vecsésieket a Fő út melletti Epres parkban. Vattacukrot és népi
bölcsességekkel ellátott mézeskalácsokat kínáló árusok lepik el ilyenkor a parkot. Vác déli szélén található a Hétkápolna, közel a Duna-parthoz, ide vezetett egy másik utam. Egy váci
asztalosmester és családja gyógyult meg súlyos betegségéből, és ennek hatására indult meg a búcsújárás az itt emelt templomhoz. A kegyhely fő búcsúját Mária nevenapján tartják. A búcsú idejében a nagy kirakodóvásárt a város egy másik pontján tartják meg, az ún. lengyel piacon, ahogy a helyiek ezt a területet nevezik. Mindkét helyre ellátogattam képeket készíteni. A csatkai útról már egy korábbi hír/esemény keretében beszámoltam. 

A korábbi fényképek feldolgozásán és a vásárfiákról készített újabb tárgyfotók elkészítésén túl megkeztem az búcsúk elméleti hátterének kutatását, az ehhez fűződő szakirodalom olvasását. A legátfogóbb irodalom, Bálint Sándor - Barna Gábor Búcsújáró Magyarok - A magyarországi búcsújárás története és néprajza c. kötete; mely fotóprojektem elméleti vázát és vezérfonalát adja. Ez az irodalom részletesen számol be a búcsúk világáról, a búcsújárás történetét alaposan taglalja, ezenkívül a búcsújárás néprajzával is foglalkozik, szót ejt a zarándoklatok azon funkcióiról is, amik nem kimondottan köthetőek a vallási élethez, hanem profán jellegűek. Így hangsúlyossá válik a búcsújárás számos indítéka, a lelki megtisztuláson túl a világjárás, a turizmus, az ismerkedés lehetősége; ami mind fontossá teszi a hazai búcsúkat az egyén és a közösség életében. További átfogó leltárt kapunk a legfontosabb búcsújáró helyek történelmi hátteréről, földrajzáról, helyi szokásokról Barna Gábor Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon c. kötetéből is. Szintén a korábban említett szerző tollából, Bálint Sándor Sacra Hungaria c. könyvéből izgalmas tanulmányokat olvashatunk a katolikus népéletről.  

A közeljövőben megvalósuló újabb terepmunkámhoz pedig a következő művek a segítségeim: Székely László - A csíki székelyek vallási néprajza - Csíki áhitat, P. Papp Asztrik OFM. A csíksomlyói pünkösdi búcsú, P. Márk József OFM Csíksomlyói Mozaik, Bíró János Antal OFM 500 éves a csíksomlyói kegyszobor - Válogatás Antal atya emlékezéseiből.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus