Divatbemutató az Élő Népművészet - XVII. Országos Népművészeti Kiállítás alkalmából

2021. 06. 26., 17:00:00 — 2021. 06. 26., 18:00:00
népművészet
Budapest, Corvin tér 1-3.
Divatbemutatónkon bemutatjuk, hogy 2021-ben, az Országos Népművészeti Kiállításban elhelyezett alkotások hogyan válhatnak az ünnepnapi és a mindennapi öltözetünk részévé. A kifutón látható darabok alkotói Gránátalma-, Arany-, Ezüst- és Bronz oklevéllel illetve Folktrend díjjal jutalmazott alkotók.

Minden ONK kiállításnak van meglepetése, egyedisége, jellegzetessége, mert mindig az elmúlt 5 év legkiemelkedőbb, leginnovatívabb alkotásait láthatjuk a tárlaton. Vannak olyan műfajok, melyek hirtelen előre törnek, és vannak, amik eltűnőfélben vannak. Ez sokszor a mesterek élethelyzetéből, a piaci igényekből adódik, a divat változásának, illetve a képzések eredményének függvényében is alakul.

Az idei pályázaton meglepően sok a viselet, hagyományos és mai modern egyaránt, valamint a viseletkiegészítő. Ennek egyik oka, hogy divat lett az ETNO, és ez szerencsére a hazai mesterekre is ihletően hatott. Másrészt a sok képzés, divatbemutató, pályázat, a közös, mesterségeket összekötő, alkotó alkalmak is mind ösztönzőek voltak.

A divatbemutatóra azoknak az alkotóknak a munkáiból válogattunk, akik a legkiválóbb, legújszerűbb munkákkal szerepelnek a tárlaton.

Andrásfalvy Bertalan gondolata, hogy nálunk azért nem tudott kialakulni egy egységes, nemzeti divat stílus, mert mi ezen a területen is nagyon gazdagok vagyunk. A Kárpát-medencében szinte minden település megkülönböztette önmagát viseletében. Ez a gazdagság mutatkozik meg a kiállításon és a divatbemutatón is. Szerencsére van miből meríteni, mindig van olyan forrás, amit fel lehet fedezni, újra gondolni.

A kiállításon és a divatbemutatón is sokféle, sokszínű alkotásokat látunk: hétköznapit és ünneplőt, nemezelt, szövött és hímzett munkákat egyaránt. Ebből a sokféleségből mindenki ki tudja választani a magának leginkább tetszőt, egyéniségének, korának, színvilágának, ízlésének legmegfelelőbbet. Mert ami ezt a stílust megkülönbözteti a divattól, az az, hogy az egyediségnek, a személyiségnek ad teret, lehetőséget.

A bőrműves, nemezelt és gyöngyből készült, viseletkiegészítőként bemutatott darabok mind magas szintű mesterségbeli tudásról tanúskodnak, emellett jól variálhatók akár egy divatos, mai ruhával is.  A sokféleség, színesség ad erre gazdag lehetőséget.

Divatbemutatónk üzenete, hogy öltözékünkkel is összeköthető a múlt, a jelen és a jövő: a bemutatott ruhák és kiegészítők a hagyományos kultúra forrásából táplálkoznak, ugyanakkor a mai trendeknek megfelelően nőiesek és elegánsak, ráadásul természetes anyagból készülnek.

Reméljük, hogy a divatbemutatót és a kiállítást megtekintve Önök is kedvet kapnak ahhoz, hogy ruhatárukat bővítsék egy-egy egyedi, különleges darabbal!

Beszprémy Katalin

a kiállítás főkurátora

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus