ECHO II: Traditions In Transition művészeti rezidenciaprogram

2021. 11. 10.
képzőművészet
Smolyan, Bulgária
Október hónapban az ECHO II - Traditions in Transition nevet viselő művészeti rezidenciaprogram - sorozat záró művésztelepén, a bulgáriai Smolyan városában egy hónapot töltöttem el a program magyarországi részvevőjeként.

Október hónapban az ECHO II - Traditions in Transition nevet viselő művészeti rezidenciaprogram - sorozat záró művésztelepén, a bulgáriai Smolyan városában egy hónapot töltöttem el, a program magyarországi részvevőjeként.
AZ ECHO II: Traditions In Transition ("Hagyományok átalakulóban", 2020 szeptember- 2022 június) egy európai kulturális projekt. E projekt keretén belül Észak-Macedónia, Bulgária, Görögország és Magyarország területén élő  és alkotó művészeket hívtak meg a szervezők, akik festészet, szobrászat, tervezőgrafika, divattervezés, kézművesség és falfestmény területén dolgoznak. A művészeti rezidenciaprogramban résztvevő alkotóknak a következő öt hely és helyi tradíciók nyújtottak inspirációt munkájukhoz:
Prespa-tó (Észak-Macedónia),Sofia (Bulgaria), Spetses szigetek (Görögország), Győr szeszgyár (Magyarország), Smolyan város (Bulgária).
"
A helyi hagyományokat dinamikus és fejlődő folyamatokként foghatóak fel. Ezek alakítják  a helyi közösségek életét alakítják, és maguk is formálódnak a helyi közösségek élete által.  Ez azt jelenti, hogy a hagyományokat a kulturális identitás alkotóelemeiként ismerjük el, de nem tekintjük őket olyan „tárgynak”, amelyeknek változatlannak kell maradniuk, és múzeumi raktározással  kell védeni őket. Ennek fényében kritikus álláspontot képviselünk az innovációt és a kreativitást korlátozó, kialakult, de eredménytelen perspektívák felé, és reméljük, hogy az ECHO II egy lehetőség a művészek számára a helyi hagyományok kiemelése és megújítása kortárs művészeti alkotás révén. Ehhez hozzájárul hat a helyi közösségek önreflexiója, ezáltal saját hagyományaik újragondolása és újjáélesztése az európai kulturális örökség keretein belül."

Az egyhónapos alkotói periódus zárókiállítása sajnos a frissen érvénybe lépett korlátozások miatt elmaradt. A tervek szerint tavasszal kerül majd megrendezésre Smolyan városban és Sofiában.

A program zárórendezvénye a Kosovó fővárosába megrendezett Balkan Beyond Borders rövidfilmfesztivál keretén belül  valósult meg. A négynapos rendezvény során a rezidenciaprogramon résztvevő művészek műveiből válogatott digitális reprodukció- kiállítás nyílt a prishtinai egyetem művészeti karán. Ezt követően zárt körű, szakmai jellegű kerekasztal beszélgetés zajlott, a művészeti rezidencia programok alatt a művészeket ért benyomások, alkotási metódusok és egyéb tapasztalatok megosztására.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus