Ecsetvonások az üdvösségért – a Miskolc melletti község művészi keresztútját Megyeri-Horváth Gábor festette

2020. 04. 19.
iparművészet és tervezőművészet képzőművészet
Hernádkak
"Mind a 14 stáció fájdalmas, drámai pillanat, s mindet végigélte Krisztus…” – mondja Megyeri-Horváth Gábor festőművész, aki a képekbe belefestette lelkét, saját életének drámáját is. A képeket 2020. március 7-én avatták fel.

“Egy passiót megfesteni nagyon mély és felemelő érzés. Olyan volt a szentelés, mint mikor az édesanya 9 hónap után megszüli gyermekét, ugyanis ez a 14 stáció is 9 hónapig készült – a legfontosabb, hogy ,,egészségesek” legyenek a képek. Igyekeztem nem egy szabványos stációt festeni, hanem a saját világomban megalkotni a jeleneteket.” 

A Békéscsabán élő művész katolikus vallású. Jelenleg egy evangélikus gimnáziumban tanít. Már húsz évvel ezelőtt, pályája kezdetén  – amikor még a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt – festett a békéscsabai padovai Szent Antal templomba egy Szent Rita, egy Szent Filoména és egy Szent Család képet. “Nagyon szerettem volna templomfestészettel, oltárképfestéssel foglalkozni, de ez elmaradt, valahogy nem nyílt lehetőség alkotni egyházi témában. Amikor a lányom született – lassan már 11 éve –, elkezdtem magamnak egy stációsorozatot. Talán akkor még nem voltam ehhez elég érett, így abba is maradt. Ám nagy örömömre most ismét feldolgozhattam a témát.” 

“A megrendelők a Képzőművészeti Főiskolán először egy régi osztálytársamat keresték fel a megbízással, aki nem tudta vállalni, és engem ajánlott. Természetesen a megbízókkal és az atyával folyamatosan egyeztettünk. Készítettem vázlatokat, s az első festményeket el is vittem megmutatni. A keresztút-ábrázolásnak 2000 éves hagyománya van, s művészettörténettanárként is tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg féle és minőségű stáció létezik a világon. Viszont amikor ezeket elkezdtem festeni, arra törekedtem, hogy ne legyek senkinek a hatása alatt, hanem a saját magam stációit fessem meg. A klasszikusabb barokk irányt követtem, illetve a caravaggiói fényhatásokat igyekeztem alkalmazni, ez áll hozzám a legközelebb. Majdnem mindegyik stációval megküszködtem: szerintem így van az ember életében is, hogy minden életszakasznak megvan a maga nehézsége és szépsége, én is mindegyiken végigmentem.” 

“Hál’ Istennek nagyon sok művészbarátom is eljött meglátogatni, és győzködtek, mi az az irány, amit folytatni kell, és mi az, amit el kellene vetni – így formálódtak a képek.”

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.
 • Beethoven-est

  2023. 04. 13., 18:00:00 — 2023. 04. 13., 19:00:00
  zeneművészet
  A koncerten elhangzó művek Beethoven három különböző arcát igyekszik bemutatni, meghatározó korszakainak hegedűre és zongorára írt művein keresztül. Beethoven hegedű- és zongoraszonátái a klasszikus zene leghíresebb kompozíciói közé tartoznak.