Egy általam készített kés munkafolyamatai

2023. 01. 29.
népművészet
Miskolc
Egy általam készített kés munkafolyamatai képekben...

Egy általam készített kés munkafolyamatai

Rozsdamentes acélok közül is Böhler N-678-as kutter acél a vágóhidakról ismert kutterkések alapanyagául szolgáló rozsdamentes követelménynek megfelelő ám rendkívül éltartó a benne lévő ötvözők hatása miatt. A papírra megtervezett kés pengéjének a formáját kifűrészelem az acélból.

Kialakítom az élét, a holkeres élt alkalmazom, amit a Solingen cég talált ki. Nagyon kevesen tudják elkészíteni ezt az éltípust. A szegecsek furatait még lágy állapotban kifúrom.

Az előre felhevített kemencében a Böhler által megadott hőmérsékletre hevítem a kést majd edző olajba mártom, ami hirtelen lehűti, ezzel kialakul a kívánt szemcseszerkezet, megtörtént az edzési (ausztenitesítési) folyamat.

Az olajtól megtisztított munkadarabot mivel ez még ilyenkor rendkívül rideg, feszültségtelenítem a gyártó által előírt ideig a megadott hőmérsékleten. Hőmérsékleteket hőn tartás idejét, később jóval bővebben ki fogom fejteni.

A penge véknyítása következik durva majd egyre finomabb csiszoló vásznakkal, folyamatos hűtés mellett. A végén rongy koronggal tükörfényesre polírozom.

A nyél és a penge közt lévő bakni, fém előke nálam szintén rozsdamentes acél. Két félből, szegecseléssel kerül felhelyezésre. Felkerülnek az egzota fa panelek is a nyélre, melyek között fíber lapocskák vannak. Kétkomponenses ragasztó és a szegecsek rögzítik. Ha a ragasztó megszárad a körvonala körbe vágásra kerül.

A nyél végleges formáját szintén csiszoló, szalagokkal alakítom ki egészen finom mivoltáig. Ez után a fa betétek keményfa olajjal további konzerváláson esnek át. A műveletek végéhez közeledünk, késünk lassan elkészül. A balesetek elkerülése végett még nem rendelkezik vágó éllel. Az él kialakítása egy összetett mozzanat.

11 fokos szögben összecsiszolom a két oldalt. Mikor összeér, kialakul a durva él, ami már vág, ezt én még sokszor polír papírokkal finomítom. Majd bőr szalagon borotva élesre fenem az élét. Egy kis misztikum, az öregjeink finom cigaretta hamut használtak a borotvák bőr szalagon való élezéséhez, én pasztázom a bőr szalagot, az eredmény ugyan az.

Közben elkészült a késünk, egy bőr tokot még megérdemel, arról másik cikkben írok majd.

Köszönöm, hogy érdeklődéssel olvasta.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • A tánc és gesztusa - Tánc, mint nonverbális nyelv & Mihail Chekhov Acting Technique®

  2023. 04. 28., 12:00:00 — 2023. 04. 29., 18:30:00
  színházművészet
  A kurzus a mozdulatok kifejezőerejével, kivitelezésük technikai hátterével foglalkozik a táncművészet formanyelvén keresztül valamint a Mihail Csehov technika gyakorlatain keresztül annak atmoszféra, gesztus és karakterformáló lehetőségeivel.
 • A portréfestő Gerzson - kiállítás a Kőrösi Galáriában

  2023. 04. 18., 18:00:00 — 2023. 05. 10., 18:00:00
  művészetelmélet
  A magyar piktúra történetében egyedülálló az a portrégyűjtemény, amelyet2023. április 18-tól láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában. Gerzson Pál műveit azt absztrakt formavilág jellemzi, mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét készített barátairól.
 • COLLAB - Az ARTÉR és a MET fotóművészeinek kiállítása

  2023. 04. 14., 18:00:00 — 2023. 05. 13., 18:00:00
  film- és fotóművészet
  A Budapest FotóFesztivál keretében megrendezett COLLAB című kiállítás két alkotócsoport, az Artér Művészeti Egyesület és az Elektrogáfiai Társaság fotóművészeit szólította meg a közös bemutatóra a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.