Egy vándorlás epilógja – gondolatok Gyenyisz Macujev zongorakoncertje kapcsán

2021. 12. 13.
zeneművészet
Budapest
A zongorairodalom különlegességeit tárta a közönség elé Gyenyisz Macujev november 4-én, a Müpában tartott koncertjén. A világhírű zongorista két klasszikus szonáta után a romantika költészet ihlette műveiből válogatott - Szöllősi Mátyás beszámolója Gyenyisz Macujev budapesti koncertjéről a Fidelión.

"...Macujev tehetsége és sokoldalúsága régóta nyilvánvaló. Ennek igazolásához nem feltétlenül szükséges koncerttermeket látogatni, annyiféle platformon lehetséges zenét hallgatni, mégis – főleg ebben a mostani, lassan két éve tartó speciális helyzetben – újra és újra rádöbbenhetünk: mennyire más egy ilyen találkozás, milyen elengedhetetlen a személyes jelenlét ahhoz, hogy a zenehallgatás ne csak a világból való kilépés legyen, hanem egyúttal egy másik világba való átjutás, és az abban való alapos elmélyülés is. Macujev koncertjei számomra minden esetben tartogatnak ilyen átlépést. Atmoszférateremtő képessége egyedülálló. Még akkor is meggyőz és magával ragad, ha nem minden tetszik egyértelműen abból, amit létrehoz. Saját hagyományaihoz híven olyan komplex és sokrétű anyagot állított össze erre az alkalomra is, amely a legtöbbeknek – legyen az illető előadóművész vagy zenehallgató – elegendő lehet akár két estére, miközben mégsem mondhatjuk azt, hogy Macujev csak azzal tarol, hogy lehetetlennek tűnő vállalkozásokkal vonja magára a figyelmet. A legmegdöbbentőbb benne az, hogy képes átlátni, összefűzni, egyben tartani egy olyan hatalmas anyagot, mint amilyen ez a mostani is; úgy interpretálni, hogy keményen megdolgoztat ugyan, de még véletlenül sem válik terhessé, sokká. Ebben, úgy érzem, nagy szerepe van annak, hogy Macujev egyre inkább tolódik az olyan művek, kompozíciók irányába, mint például az est nyitányaként megszólaltatott Esz-dúr szonáta Joseph Haydntől, amiben nemcsak a grandiózusságot, az erőt képes megmutatni a zongorista, hanem a finom líraiság, a humor kerül előtérbe, és ahol a játéknak is igen fontos szerepe van – gondolok itt most a gyermeki lélek önfeledt tevékenységére. (...)

A teljes szöveg itt olvasható: https://fidelio.hu/klasszikus/egy-vandorlas-epilogja-gondolatok-gyenyisz-macujev-zongorakoncertje-kapcsan-166900.html

fotó: Posztós János / MüPa

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus