Elkészült a Missa "Da Pacem" Gloria és Graduale tétele

2020. 04. 20.
zeneművészet
Budapest
Újabb két tétellel gyarapodott a nagyszabású oratórium.

Egy évvel ezelőtt eldöndöttem, hogy egy nagy oratorikus művet szeretnék alkotni, mégpedig egy votiv misét BÉKE szándékra. Akkor nem is gondoltam, hogy mennyire nagyon aktuális lesz ennek a műnek a megírása, csak azt tudtam, éreztem, hogy valami felborult a világban, nem vagyunk összhangban magunkkal, egymással, a természettel, a Teremtőnkkel. A béke: rendből jövő nyugalom, Isten legnagyobb földi ajándéka. Ami most a világban történik az belül, magunkban is történik. Ez az a helyzet, ami alól senki nem lehet kivétel, nincs most olyan ember a földkerekségen, akit nem érint a járvány pusztítása akárcsak a bezártság okán egészségileg, anyagilag, a kapcsolatokban, a szellemi és lelki egészséget illetően. Azok a hangok, akik azt mondják, hogy ez csupán biológia és egy szerencsétlen véletlen, azok nagyot tévednek és nem értik, hogy maga a béke szenvedett csorbát világunkban, ezért pontosan azt kell helyreállítani. Országok között, a szomszédok között, a családban magunk között, az Istent pedig félni és a tiszta dolgokra vágyakozni. Úgyhogy a nagyböjti időszakban Istent dicsőítő Gloriát írni több volt, mint terápia, amikor épp mindenhol veszélyhelyzetet hiredettek. A Graduale szövegéből kiemelném: "Az igaz lelkek az Úr kezében vannak, a halál kínja nem éri őket".  Illetve "Az oktalanok szemében úgy látszanak ők, mintha halottak lennének, pedig ők már a békében vannak". Ez nagyon fontos gondolat a történések elfogadásához beleértve a gyászt is, és a teljes szemléletváltáshoz, amiben szükséges a saját életünkben. Hiszen minden ember életében akad olyan terület, ahol a kényszerhelyzet pozitív változást szülhet, ha felismertük a szükségességét. Ha nem - ilyet nem is merek gondolni - akkor ezek fölösleges áldozatok, veszteségek lennének...

És akkor arról, hogy hol is tart a folyamat:

Egy sokrétű és monumentális Gloriával, valamint egy a műfaján belül kevéssé szokványos zenei megoldásokat felmutató Gradualéval folytatódott a munka. Így - az Introitussal és Kyriével együtt - a "Békemise" komponálásának első harmada befejeződött. Az eddig lejegyzésre került négy misetétel már érzékletesen előrevetíti az egész nagyoratórium atmoszféráját és léptékét.

Az újonnan elkészült tételekben került először teljes kihasználásra a darab rendkívül széles előadói apparátusa, a határozott hangütésű, mégis eszköztárát tekintve tartalékos Introitus és a helyenként szinte kamarajellegű Kyrie után. A hosszabb szöveganyagot felölelő és változatos karaktereket megkívánó Gloria egyes szakaszaiban a tenor és szoprán szóló lép előtérbe, más formai felületeken a kórus dominál, bizonyos pillanatokban pedig a zenekari anyagba rejtve szólalnak meg a szöveg jelentésrétegeit kidomborító harmóniák, zenei gesztusok. A Graduale lényegesen rövidebb, mégis, mivel egészen megdöbbentő szövege és mondanivalója a mise témáját, a békét, új megvilágításba helyezi, csekély hossza ellenére dramaturgiai sarokpontként fog funkcionálni a mű nagy egészén belül.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus