Elkészült a Tiles szék prototípusa

2021. 04. 20.
iparművészet és tervezőművészet
Veszprém
Többszörösen görbült felület létrehozása faanyagból mindig kihívás. A hagyományos, idompréselt rétegelt lemez mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszi lehetővé - vagyis henger, kúp vagy konoid palást hozható létre. Ez komoly megkötéseket jelent az ergonomikus felületek tervezésénél.

TILES szék

Többszörösen görbült felület létrehozása faanyagból mindig kihívás. A hagyományos, idompréselt rétegelt lemez mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszi lehetővé - vagyis henger, kúp vagy konoid palást hozható létre. Ez komoly megkötéseket jelent az igazán ergonomikus felületek tervezésénél, hiszen az emberi test komplex formáinak megtámasztása úgyszintén összetett formákat igényel.
Az utóbbi évtizedben nyert teret a 3D furnér alkalmazása, amely alkalmazásával megoldható a komplexebb formák idompréselése is. Ugyanakkor az alapanyag magas ára mellett visszatetsző lehet a faanyagtól idegen, túlzó alkalmazása. Amikor gömbhéjakat (többbszörösen görbült felületet) hoznak létre fából, az akkor is fautánzatú műanyagnak hat, ha egyébként a felhasznált anyag valóban fa.
Ugyan ezen a téren konzervatívan gondolkodom, a határok feszegetése és az ergonómiai tökély kérdése számomra is izgalmas feladat. Erre a problematikára nyújt alternatívát a Tiles szék. Elvetem az ergonómikus kialakítás érdekében íves formára préselt rétegelt lemezt - ehelyett a térbeli forma redukciójára, síkokkal való közelítésére vállalkozom.
Mind a támla, mind az ülés ergonomiailag szükséges térbeli formálását sík, de egymással szöget bezáró rétegelt lemez fragmentumok biztosítják. A téglány körvonalú lemezek egymással élben csatlakoznak, lapos csapokkal. A filigrán hatást tovább fokoztam a prizma keresztmetszetű lábak alkalmazásával.

A könnyű szék praktikumának a rakásolhatóság is része.
Elölről és hátulról csak a prizmák vékony éle látható, oldalról viszont vékony, lapszerű hatást keltenek a lábak. A látvánnyal szemben ugyanakkor a keresztmetszet felülete nem csekély, 2,5x4cm-nek felel meg. A csupa szögletes, éles elemből felépített bútor mégis kényelmes látványt nyújt. 


A bútor egyszerű lécekből, könnyen hozzáférhető, sík rétegelt lemez lapokból áll. A gyártás azonban mégis igényli a Balaton bútorgyár műszaki felkészültségét, komoly szakértelemmel rendelkező technológusait. A szék gyártása precíz CNC technológia nélkül megvalósíthatatlan. Ez azért előnyös, mert a másolása sem könnyű feladat. 

A szék fejlesztése a Divat és Design Ügynökség LAB programjának segítségével készült.

Fotók: Rác-Molnár Milán / HFDA

 • Kihirdetésre került a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseinek névsora

  2024. 08. 31.
  Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg.
 • Virágzó Hagyomány szakmai versenyei

  2021. 11. 27., 13:12:00 — 2021. 06. 08., 13:12:00
  népművészet
  A Bartók Táncegyüttes szakmai versenyei novemberben kerülnek megrendezésre
 • The Ceramics Bible, magyar vonatkozással

  2021. 09. 21.
  iparművészet és tervezőművészet
  A The Ceramics Bible Következő kiadása magyar keramikussal (is) az oldalain.
 • TALÁLKOZÁS

  2021. 09. 01., 10:00:00 — 2021. 10. 10., 19:00:00
  iparművészet és tervezőművészet
  TALÁLKOZÁS címmel nyílik kiállítás az 52. Eukarisztikus kongresszus tiszteletére.
 • Az Ébredés című zenés némajáték a Művészetek Völgye műsorán

  2021. 07. 24.
  színházművészet
  Marofka Mátyás első rendezése, az Ébredés című újcirkuszi-vizuális színházi produkció, a Művészetek Völgyében lesz látható.