Elkészült a Tiles szék prototípusa

2021. 04. 20.
iparművészet és tervezőművészet
Veszprém
Többszörösen görbült felület létrehozása faanyagból mindig kihívás. A hagyományos, idompréselt rétegelt lemez mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszi lehetővé - vagyis henger, kúp vagy konoid palást hozható létre. Ez komoly megkötéseket jelent az ergonomikus felületek tervezésénél.

TILES szék

Többszörösen görbült felület létrehozása faanyagból mindig kihívás. A hagyományos, idompréselt rétegelt lemez mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszi lehetővé - vagyis henger, kúp vagy konoid palást hozható létre. Ez komoly megkötéseket jelent az igazán ergonomikus felületek tervezésénél, hiszen az emberi test komplex formáinak megtámasztása úgyszintén összetett formákat igényel.
Az utóbbi évtizedben nyert teret a 3D furnér alkalmazása, amely alkalmazásával megoldható a komplexebb formák idompréselése is. Ugyanakkor az alapanyag magas ára mellett visszatetsző lehet a faanyagtól idegen, túlzó alkalmazása. Amikor gömbhéjakat (többbszörösen görbült felületet) hoznak létre fából, az akkor is fautánzatú műanyagnak hat, ha egyébként a felhasznált anyag valóban fa.
Ugyan ezen a téren konzervatívan gondolkodom, a határok feszegetése és az ergonómiai tökély kérdése számomra is izgalmas feladat. Erre a problematikára nyújt alternatívát a Tiles szék. Elvetem az ergonómikus kialakítás érdekében íves formára préselt rétegelt lemezt - ehelyett a térbeli forma redukciójára, síkokkal való közelítésére vállalkozom.
Mind a támla, mind az ülés ergonomiailag szükséges térbeli formálását sík, de egymással szöget bezáró rétegelt lemez fragmentumok biztosítják. A téglány körvonalú lemezek egymással élben csatlakoznak, lapos csapokkal. A filigrán hatást tovább fokoztam a prizma keresztmetszetű lábak alkalmazásával.

A könnyű szék praktikumának a rakásolhatóság is része.
Elölről és hátulról csak a prizmák vékony éle látható, oldalról viszont vékony, lapszerű hatást keltenek a lábak. A látvánnyal szemben ugyanakkor a keresztmetszet felülete nem csekély, 2,5x4cm-nek felel meg. A csupa szögletes, éles elemből felépített bútor mégis kényelmes látványt nyújt. 


A bútor egyszerű lécekből, könnyen hozzáférhető, sík rétegelt lemez lapokból áll. A gyártás azonban mégis igényli a Balaton bútorgyár műszaki felkészültségét, komoly szakértelemmel rendelkező technológusait. A szék gyártása precíz CNC technológia nélkül megvalósíthatatlan. Ez azért előnyös, mert a másolása sem könnyű feladat. 

A szék fejlesztése a Divat és Design Ügynökség LAB programjának segítségével készült.

Fotók: Rác-Molnár Milán / HFDA

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus