Előadást tartottam az MMA MMKI szervezésében megtartott Néptáncnyelven című szimpóziumon

2019. 12. 04.
népművészet
Makovecz Központ és Archívum
Az MMA MMKI szimpóziumot szervezett Timár Sándor közelgő 90. születésnapja alkalmából. Timár Böske a mester pedagógiai módszeréről, Varga Zoltán a koreográfiai munkásságáról beszélt, Fehér Anikó a Timár Sándorról készített filmjeiből mutatott be részleteket, jómagam pedig gyűjtéseiről beszéltem.

Timár Sándor életművében elválaszthatatlanul fonódik egybe a táncművész-koreográfus, a folkloista gyűjtő és a táncpedagógus egyénisége. A három szál egymást feltételezi és támogatja. Előadásomban mégis megkíséreltem elkülöníteni, és röviden felvázolni a gyűjtő Timár Sándor pályaképét, méltatni kutató munkájának eredményeit és bemutatni, hogyan hatott egymásra a művészi, a pedagógiai és a tudományos munka.

A fiatal Timár Sándor gyűjtő tevékenysége tudományos jellegű. Ebben döntő hatása volt barátja és munkatársa, Martin György személyiségének, aki a magyar és az egyetemes néptánc kutatás egyik legnagyobb alakja. Pályájuk közösen indult a SZOT Művészegyüttes táncosaként Molnár István keze alatt. Később Martin György a tudományos kutatás, Timár Sándor pedig a művészi, pedagógiai munka felé fordult, munkakapcsolatuk és barátságuk azonban egészen Martin György 1983-ban bekövetkezett haláláig megmaradt.

Ezzel a munkamegosztással Timár Sándor gyűjtői motivációja is változott: a tudományos kutatás helyett a művészi-pedagógiai inspiráció keresése került a középpontba. Gyűjtéseit továbbra is megosztotta Martin Györggyel és munkatársaival, színpadi és pedagógiai tevékenységéhez pedig rendszeresen kérte tudós kollégái segítségét.

A táncház mozgalom elindulása és Timár Sándor színpadi művészetének újfolklorista fordulata után újabb szempont került a gyűjtő terepmunka homlokterébe: a fiatal táncosok számára közvetlenül tapasztalhatóvá tenni a néptáncot és a népzenét eredeti közegében és funkciójában. Ebben a korszakban tanítványok kisebb-nagyobb csoportjának kíséretében indult útnak, számos fiatal tanítványa kapcsolódott be a gyűjtő munkába.

Timár Sándor a magyar nyelvterület szinte minden tájegységén megfordult gyűjteni. Hang- és filmfelvételeit, fényképeit és lejegyzéseit az MTA BTK Zenetudományi Intézete illetve a Hagyományok Háza őrzi, az anyag egy része digitális formában az érdeklődők számára az interneten keresztül hozzáférhető.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus