Előadóművészeti kurzusok: alapvető színészi eszközök a M. Csehov technikából

2023. 01. 14., 10:00:00 — 2023. 01. 22., 18:00:00
színházművészet
Jurányi Produkciós Inkubátorház, Budapest
Kétnapos, intenzív előadóművészeti kurzusok professzionális és amatőr színészeknek, előadóművészeknek, színházi szakembereknek.

A kétnapos kurzusok során Mihail Csehov különböző színészi eszközeinek használatát sajátíthatják el a résztvevők és útmutatást kapnak, hogyan lehet a módszert felhasználni színészi képességeink fejlesztésére, illetve színházi vagy filmes munkafolyamatokban.

Amatőr vagy kevés tapasztalattal rendelkező, a színészi munka iránt érdeklődők konkrét módszert kapnak, mellyel könnyen és játékosan tapasztalhatják meg az előadói kifejezés, illetve a karakterformálás ajánlott eszközeit.

Professzionális színészek, előadóművészek, és színházi emberek megismerkedhetnek egy Európa szerte széles körben oktatott színészi technikával és színházi látásmóddal, mely egyszerűen és praktikusan használható bármilyen előadóművészeti munkafolyamat során.

Általános információk

Időpont: Szombat-vasárnap 10.00-18.00 (ebédszünettel)

 • Január 14-15.: A színészi kifejezés alapvető csehovi eszközei – Mozgásminőségek és Objektív atmoszférák. (Részletes leírás lentebb.)
 • Január 21-22.: A karakterépítés alapvető csehovi eszközei - képzeletbeli testek, képzeletbeli központok, és szubjektív atmoszférák. (Részletes leírás lentebb.)

Helyszín: Műhely Alapítvány, 1027 Budapest, Jurányi utca 1-3. B lépcsőház 4. Emelet, 80-as terem

Kurzustartó:     Marofka Mátyás (szakmai leírás lentebb).

Részvételi díj:  32.000.-Ft. egy kurzus vagy 58.000. Ft a két kurzus.

Jelentkezés és információk:

Ezen a linken található google form kitöltésével lehet jelentkezni:

https://forms.gle/i9RmJotQyGjiTDJi6

A kurzusokra lehet külön-külön is jelentkezni, mindegyik önmagában értelmezhető és hasznosítható, tehát egyik workshop sem előfeltétele a másiknak. Ugyanakkor a módszer különböző elemei jelentősen segítik egymást, így nagyobb hatékonysággal használható egy-egy eszköz a többi ismeretében.

A workshopok létszáma limitált. A részvételi hely a kurzusdíj befizetésével válik biztosítottá. A workshopok kezdési időpontja előtt 14 nappal korábban emailben (cím: ladderartcompany.workshops@gmail.com) lehet lemondani a jelentkezést. Ez után lemondott jelentkezés kurzusdíja nem visszatérítendő. A jelentkezéssel elfogadja a résztvevő a kurzusokon dokumentációs céllal és további kurzusok hirdetéséhez használt fényképek készítését.

További információ: www.ladderartcompany.com/workshopok

Facebook esemény: https://fb.me/e/2ARa1SLqX

Email: ladderartcompany.workshops@gmail.com

A kurzusok leírása

Január 14-15.: A színészi kifejezés alapvető eszközei – Mozgásminőségek és Objektív atmoszférák.

Egy egyszerű fizikai cselekvés (pl. leülni egy székre, megfogni egy tárgyat) hogyan tud kifejezni egy szándékot, érzetet, érzelmet? Hogyan tudom megválasztani egy mozdulat, egy monológ, vagy koreográfia jellegét, ezáltal a közölt és átélt tartalmat? Hogy tudom különböző tereket, helyszíneket, érzeteket megteremteni a színpadon? Milyen hatással van a cselekvés jellege az előadóra, és milyen jelentéssel bír a néző számára?

Egyszerű gyakorlatokon keresztül keressük, hogyan tudunk hatni saját kifejezőerőnkre a képzeletünk segítségével. Szituációk, jelenetek, cselekvések „érzetét”, „jellegét” teremtjük meg a munka során. Új színpadi valóságokat építve, a hangulatok és érzelmek felfedezésén és megjelenítésén is dolgozunk – mindezt könnyedén, játékosan, praktikus gyakorlatok mentén. Az eszközök a színpadi kifejezés tudatos használata mellett kiemelten nagy segítséget jelentenek az érzékeny, kreatív színészi állapot elérésében is, ami minden jellegű színházi munkában alapvető fontosságú.

Minden résztvevő hozzon magával egy maximum 2 perces előadóművészeti anyagot (pl.: monológ, jelenet, koreográfia), amin szeretne dolgozni a workshop alatt.

Január 21-22.: A karakterépítés alapvető csehovi eszközei - képzeletbeli testek, képzeletbeli központok, és szubjektív atmoszférák

Hogyan építek fel és formálhatok meg egy színpadi karaktert? Milyen állandó és változó jellegek segíthetik a karakterrel való munkát? Hogyan találhatom meg különböző karakterek kifejeződését mozgáson és képzeleten keresztül?

A karakterépítésben Csehov szemlélete alapvetően különbözik más metodikáktól (pl. Sztanyiszlavszkij, vagy Grotowski), hiszen ő nem a hasonlóságot keresi a színész és karakter között, hanem a különbséget. A kurzuson egyszerű és játékos gyakorlatokat végzünk, melyeknek alapja a képzelet és a fizikalitás összekapcsolása. Így, egyrészt megvizsgáljuk, hogy meghatározott képzeletbeli jellegzetességek hogyan segíthetnek minket a karakterformálásban, másrészt választott karakterek tulajdonságainak keressük képzeletbeli és fizikális megjelenéseit. Mihail Csehov Képzeletbeli Testek, Központok és Szubjektív Atmoszféra gyakorlatai praktikus és hatékony eszközök karakterek létrehozására és megtestesítésére. Az „átalakulás”, karakterformálás pedig minden színházi és filmes előadóművészeti munka alapja.

Minden résztvevő hozzon magával egy színpadi (vagy filmes) karakter-hez kapcsolódó előadóművészeti anyagot (monológot, jelenetet, koreográfiát), amin keresztül szeretne dolgozni az adott karakteren.

 

A Mihail Csehov technikáról

Mihail Csehov – a drámaíró, A. P. Csehov unokaöccse – a 20. század egyik legkiemelkedőbb színésztanára és színésze volt. A modern színjátszás atyjának, Konsztanyin Sztanyiszlavszkijnak, saját bevallása szerint Csehov volt a legtehetségesebb tanítványa, aki mestere módszerének vívmányait és hiányosságait vette alapul, hogy létrehozza univerzális színésztechnikáját. Oroszországban, Angliában, Franciaországban, majd élete végén Hollywoodban tanította módszerét, amely a kreativitás felszabadításával és konkrét gyakorlati eszközökkel segíti az előadóművészeket a képzés, a tréningek, a próbák, és az előadások alatt.

Csehov gyakorlatai meglepően egyszerűek, élvezetesek, felszabadítóak, és praktikusak. Talán ezért is lehet, hogy a módszert világszerte tanítják és használják az akadémiai képzésekben, egyetemi oktatásban, professzionális munkában egyaránt. Az átfogó elméleti megközelítésen túl, a technika egy különösen hatékony pszicho-fizikai eszköztárat tartalmaz, mely praktikus módszer a színész számára a különböző színházi műfajok, filmes, televíziós munkák során.

A képzelet és fizikalitás használatára építve, a Csehov Technika messze túlmutat a szűken értelmezett színészeten, így nagyon hatékony módszer más előadóművészeti munkákban is – mint pl. ének, hangszeres zene, tánc, vagy cirkusz.

A kurzusvezetőről

Marofka Mátyás a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott zenés színművész szakon, majd elvégezte a londoni The Royal Central School of Speech and Drama egyetem színésztanár-színésztréner mesterszakát, és a berlini Michael Chekhov International Academy hallgatója volt. A Létra Kulturális Egyesület művészeti vezetője, az MMA 3 éves művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa, Leandre Ribera világhírű katalán bohóc munkatársa. Színészként és rendezőként a nonverbális színházi műfajok, trénerként a pszicho-fizikai színésztréning módszerek felhasználási lehetőségeit kutatja, különös figyelmet fordítva Jerzy Grotowski és Mihail Csehov munkásságára.

További info:

 www.matyasmarofka.com

www.ladderartcompany.com

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus