Előadóművészeti Kurzusok: Alapvető színészi eszközök a Mihail Csehov Technikából

2022. 01. 08., 09:30:00 — 2022. 03. 13., 17:00:00
színházművészet
Műhely Alapítvány, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Kétnapos, intenzív, színészmetodikai workshopok: a Mihail Csehov Technika alapvető eszközei - 2022. Január 8-9, február 12-13, március 12-13.

A három, egyenként kétnapos kurzus során Mihail Csehov különböző színészi eszközeinek használatát sajátíthatják el a résztvevők és útmutatást kapnak, hogyan lehet a módszert felhasználni színészi képességeink fejlesztésére, illetve színházi vagy filmes munkafolyamatokban.

Amatőr vagy kevés tapasztalattal rendelkező, a színészi munka iránt érdeklődők konkrét módszert kapnak, mellyel könnyen és játékosan közelíthetik meg a karakterformálás, szerep- illetve szituációépítés folyamatait.

Professzionális színészek, előadóművészek, és színházi emberek megismerkedhetnek egy Európa szerte széles körben oktatott színészi technikával és színházi látásmóddal, mely egyszerűen és praktikusan használható bármilyen előadóművészeti munkafolyamat során.

Általános információ

Időpont: Szombat-vasárnap 9.30-12.30 és 14.00-17.00.

 • Január 8-9: Képzeletbeli testek, központok és minőségek a karakterépítés során - mint a színészi karakterformálás alapvető csehovi eszközei.
 • Február 12-13: Objektív és Szubjektív Atmoszférák a szituációk és szerepek építésében –  mint inspirációs forrás, érzetekkel és érzelmekkel való munka, azaz egy “előadás szíve”.
 • Március 12-13: A pszichológiai gesztus a szerepépítés szolgálatában – mint a szándékkal és kifejezési formával való munka, azaz egy “szerep lényege”.

Helyszín: Műhely Alapítvány, 1027 Budapest, Jurányi utca 1-3. B lépcsőház 4. Emelet

Részvételi díj: 18.000.Ft.- kurzusonként (1500Ft/óra).

Jelentkezés és információk:

A ladderartcompany.workshops@gmail.com címre küldött emaillel lehet jelentkezni. Aki még nem vett részt a Létra Kulturális Egyesület által szervezett kurzuson, kérjük, pár mondatban írja le, milyen tapasztalattal rendelkezik az előadóművészet terén.

A kurzusokra lehet külön-külön is jelentkezni, mindegyik önmagában értelmezhető és hasznosítható, tehát egyik workshop sem előfeltétele a másiknak. Ugyanakkor a módszer különböző elemei jelentősen segítik egymást, így nagyobb hatékonysággal használható egy-egy eszköz a többi ismeretében. A kurzusokon csak Covid-19 oltási igazolvánnyal lehet részt venni.

Kurzustartó: Marofka Mátyás (szakmai leírás lentebb).

A Mihail Csehov technikáról

Mihail Csehov – a drámaíró, A. P. Csehov unokaöccse – a 20. század egyik legkiemelkedőbb színésztanára és színésze volt. A modern színjátszás atyjának, Konsztanyin Sztanyiszlavszkijnak, saját bevallása szerint Csehov volt a legtehetségesebb tanítványa, aki mestere módszerének vívmányait és hiányosságait vette alapul, hogy létrehozza univerzális színésztechnikáját. Oroszországban, Angliában, Franciaországban, majd élete végén Hollywoodban tanította módszerét, amely a kreativitás feszabadításával és konkrét gyakorlati eszközökkel segíti az előadóművészeket a képzés, a tréningek, a próbák, és az előadások alatt.

Csehov gyakorlatai meglepően egyszerűek, élvezetesek, felszabadítóak, és praktikusak. Talán ezért is lehet, hogy a módszert világszerte tanítják és használják az akadémiai képzésekben, egyetemi oktatásban, professzionális munkában egyaránt. Az átfogó elméleti megközelítésen túl, a technika egy különösen hatékony, pszicho-fizikai eszköztárat tartalmaz, mely praktikus módszer a színész számára a különböző színházi műfajok, filmes, televíziós munkák során.

A képzelet és fizikalitás használatára építve, a Csehov Technika messze túlmutat a szűken értelmezett színészeten, így nagyon hatékony módszer más előadóművészeti munkákban is – mint pl. ének, hangszeres zene, tánc, vagy cirkusz.

A kurzusok leírása

Képzeletbeli testek, központok és minőségek – Január 8-9.

A karakterépítésben Csehov szemlélete alapvetően különbözik más metodikáktól (pl. Sztanyiszlavszkij, vagy Grotowski), hiszen ő nem a hasonlóságot keresi a színész és karakter között, hanem a különbséget.

A kurzuson egyszerű és játékos gyakorlatokat végzünk, melyeknek alapja a képzelet és a fizikalitás összekapcsolása. Így, egyrészt megvizsgáljuk, hogy meghatározott képzeletbeli jellegzetességek hogyan segíthetnek minket a karakterformálásban, másrészt választott karakterek tulajdonságainak keressük képzeletbeli és fizikális megjelenéseit.

Mihail Csehov Képzeletbeli Testek, Központok és Minőségek gyakorlatai praktikus és hatékony eszközök karakterek létrehozására és megtestesítésére. Az „átalakulás”, karakterformálás pedig minden színházi és filmes előadóművészeti munka alapja.

Objektív és Szubjektív Atmoszférák – Február 12-13.

Ezen a kurzuson Csehov által Atmoszféráknak nevezett pszichofizikai eszközöket sajátítják el a résztvevők. Egyszerű gyakorlatokon keresztül megtanuljuk, hogyan tudunk hatni saját kifejezőerőnkre a képzeletünk segítségével.

Szituációk, jelenetek, különböző karakterek „érzetét”, „jellegét” teremtjük meg a munka során. Új színpadi valóságokat építve, a hangulatok és érzelmek felfedezésén és megjelenítésén dolgozunk – mindezt könnyedén, játékosan, praktikus gyakorlatok mentén.

Egy előadás Atmoszféráját Csehov a produkció „szívverésének” nevezett. Egy karakter, jelenet, pillanat, vagy egy egész színdarab atmoszférájának megteremtésén túl, ez az eszköz kiemelten nagy segítség az érzékeny, kreatív színészi állapot elérésében is, ami minden jellegű színházi munkában alapvető fontosságú.

 

A Pszichológiai Gesztus – Március 12-13.

A Pszichológiai Gesztus Csehov leghíresebb, legösszetettebb, és leginkább félreértett színészi eszköze, mely a módszer több elemét is tartalmazza, és a technika referenciapontjává vált.

A Pszichológiai Gesztus segít megközelíteni egy szerepet az intellektuson túl. Összekapcsolva a fizikalitást és a képzeletet, a színész képes kreatívan, érzékenyen és egyszerűen felépíteni egy szerepet, akár egy adott pillanatra, akár egy egész előadásra vonatkoztatva.

A karakter pszichológiájára építve, a gyakorlatok segítségével fizikalizáljuk a szereplő vágyait, céljait, taktikáit. Ezt a fizikalitást felhasználva hozzuk létre a figura lényegét, a Pszichológiai Gesztust, mely egyszerre tartalmaz mozdulatot, érzést, és szándékot.

A kurzusvezetőről

Marofka Mátyás a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott zenés színművész szakon, majd elvégezte a londoni The Royal Central School of Speech and Drama egyetem színésztanár-színésztréner mesterszakát, és a berlini Michael Chekhov International Academy hallgatója volt. A Létra Kulturális Egyesület művészeti vezetője, az MMA 3 éves művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa, Leandre Ribera világhírű katalán bohóc munkatársa. Színészként és rendezőként a nonverbális színházi műfajok, trénerként a pszicho-fizikai színésztréning módszerek felhasználási lehetőségeit kutatja, különös figyelmet fordítva Jerzy Grotowski és Mihail Csehov munkásságára.

További info:  www.matyasmarofka.com

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus