Előadóművészeti online tréning

2020. 11. 21., 10:00:00 — 2020. 12. 19., 12:00:00
színházművészet
Internet (Zoom)
A program egy 5 alkalomból álló, heti rendszerességű gyakorlási lehetőség előadóművészek számára. Olyan egyénileg használható, alapvető színészi gyakorlatokkal foglalkozunk, melyekkel karbantarthatóak és fejleszthetőek az előadóművészi képességek.

Rövid leírás:

A program: egyénileg használható színészi gyakorlatok elsajátítása és kipróbálása. Olyan alapvető színészi eszközökkel foglalkozunk, melyek rendszeres gyakorlásával karbantarthatóak és fejleszthetőek az előadóművészi képességek. A foglalkozások tematikája hétről hétre változik, az alkalmakon egymástól függetlenül is részt lehet venni.

Ki tartja: Marofka Mátyás

Kinek: bárkinek

Mikor: minden szombaton, 10.00-12.00 (magyar idő szerint), 2020.11.21.-12.19 között

Hol: online, Zoom-on keresztül

Pénz: adomány alapú program

Jelentkezés, info: ladderartcompany.workshops@gmail.com

Részletes leírás:

Mi ez?

Ez egy rendszeres online tanulási lehetőség, ahol egyénileg alkalmazható színészi eszközöket lehet elsajátítani és kipróbálni. A gyakorlatok segítséget nyújtanak a pandémiás időszak alatt az előadóművészeti képességek karbantartására, és lehetőséget biztosítanak egy egyénileg alkalmazható színésztréning kialakítására, mely a továbbfejlődés alapjául szolgálhat. Minden héten egy adott témával, eszközzel foglalkozunk. Az egyes foglalkozások összefüggnek egymással, de az alkalmak úgy épülnek fel, hogy az anyagok külön-külön is értelmet nyernek és használhatóak önmagukban is.

Mit csinálunk?

Olyan színészi eszközökkel foglalkozunk, melyek beépíthetőek a színész mindennapi tréning-rutinjába (tehát otthon, egyedül gyakorolhatóak), valamint hasznos módszertani fogások lehetnek a színpadi és filmes munkák során is. Nem egy konkrét módszer szisztematikus elsajátítása történik, hanem különböző színészpedagógiai módszerekből vett színészi eszközök tanulása és gyakorlása. A tréning elsődleges forrása K. Sztanyiszlavszkij és Mihail Csehov módszere, de kölcsönzünk különböző gyakorlatokat J. Grotowski, R. Laban, J. Lecoq és a Viewpoints szemléletekből is.

Fő témák:

 • Figyelem, koncentráció;
 • Relaxáció, izoláció, testérzetek;
 • Alapvető kifejezőeszközök– gesztusok, mozgásjellegek, improvizáció;
 • A képzelet használata: képzelőerő fejlesztése; a képzelet hatása a mozgásra, érzetekre, érzelmekre;
 • Karakterépítés alapvető eszközei.

Kinek való?

Bár alapvetően előadóművészeti tréning történik a kurzusok során, ami bármilyen performatív munkában hasznos lehet (tehát nem csak színészet, de tánc, cirkusz, zene is), a foglalkozások nyitottak bárki számára, aki szeretné játékos formában felfedezni a képzeletének és mozgásának lehetőségeit.

Mi kell hozzá?

Zoom használatára alkalmas eszköz, min. 2x2 méteres tér, kényelmes ruházat, nyitottság és kíváncsiság.

Hol?

Zoom-on keresztül. A jelentkezők emailen kapnak Zoom-linket a kurzusokhoz.

Mikor?

Szombatonként 10.00.-12.00. között (GMT+2). A foglalkozásokon külön-külön is részt lehet venni, akár csak egyen, akár mindegyiken.

Ki tartja?

Marofka Mátyás – és ő meg ki?

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott zenés színművész szakon,

majd elvégezte a londoni The Royal Central School of Speech and Drama egyetem

színésztanár-színésztréner mesterszakát. A Létra Kulturális Egyesület művészeti vezetője, a

berlini Michael Chekhov International Academy hallgatója, az MMA 3 éves művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa, Leandre Ribera világhírű katalán bohóc munkatársa. Színészként a nonverbális színházi műfajok, trénerként a pszicho-fizikai színésztréning módszerek felhasználási lehetőségeit kutatja, különös figyelmet fordítva Jerzy Grotowski és Mihail Csehov munkásságára.

Mennyibe kerül?

A program adomány alapú. Nem kívánunk pénzt kérni senkitől, hiszen a jelen helyzetben az előadóművészek jelentős részének nincs anyagi bevétele. Akinek viszont van rá lehetősége és szeretné támogatni a programot, az bármilyen összeggel megteheti.

Jelentkezés:

 A ladderartcompany.workshops@gmail.com címre küldött emaillel lehet jelentkezni. Aki nem járt még a Létra Kulturális Egyesület által szervezett kurzuson, az pár mondatban írja meg, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik az előadóművészet terén, illetve mi motiválja a jelentkezésben. A csatlakozáshoz való Zoom-linket és a későbbi programok tematikáját emailen kapják meg a jelentkezők.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus