Emma csöndje bemutató a Kolibri Színházban - kritika

2021. 02. 11.
színházművészet
Kolibri Színház
Elképzelhető, hogy a közönség gyerekei közül nem egynek lesz fontos élménye ez az előadás. Egyik esetleg delfint akar gyógyítani, a másik elkezd jelnyelvet tanulni, a harmadik meg biológus lesz, mert az, hogy a polipoknak három „szíve” van, mégis csak fantasztikus. Hát nem?

Gimesi Dóra: Emma csöndje

2021. január 16-án élő stream bemutatót tartott a Kolibri Színház, az felvétel alapján Gabnai Katalin írt kritikát.
"A bontakozó történet alapja tehát az, hogy van egy Asperger szindrómás kislány, akinek gondjai vannak az iskolában. Ez egy. Erre épül a második problémaréteg, hogy ez a jelentős mássággal élő kislány a környezetszennyezés miatt megnyomorodott élőlények társaságába kerül. Ez kettő. Mindez megfejelődik még a hátrányos helyzet, jelen esetben az átmeneti beszédképtelenség egyik változatával. Ez három, s már szinte ráadás. Aztán, ahogy az egy valamire való meséhez illik, a betegek meggyógyulnak, a félősök fölbátorodnak, s Emma rövidke monológgal visszatér az iskolába. (...)

Tagadhatatlanul szép viszont a főhős öngyógyító megvilágosodása, miszerint: Én értem egyedül, mi van, nekem kell tehát elmondanom, hogy mi történik éppen, akkor is, ha zsivajfóbiám van, akkor is, ha utálok beszélni. Szólnom kell. „Egyedül Emma képes megérteni a delfint, de ahhoz, hogy segíthessen, muszáj másokkal is megértetnie, mi a baj. Ehhez pedig le kell győznie önmagát…” – mondja az előadás szórólapja.  

Be kell valljam, elég későn jöttem rá, hogy ez a báb, ez a kemény arcú, copfos kislány meg a mondandója honnét is olyan ismerős, s ezt az előadás javára kell írjam. Jó, hogy Greta Thunberg sokak által vitatott, erős drámaisággal bíró élete nincs erősebben kibontva a játékban. Tájékozottabb felnőttek hamarabb felszisszennek majd, hogy ó, hát ez az a kislány, akit a híradókban emlegetnek, s meg tudják nevezni az itt fülvédővel jelzett, hiperakuzis nevű, auditív túlérzékenységet is. Sokan emlékeznek arra is, hogy Greta nyilvánosságot kedvelő, opera-énekesnő édesanyja és producer édesapja miként vezették kislányukat a nagyvilág elé, lényegében beáldozva őt az életünk, az emberiség nagyfontosságú ügyének érdekében. 

Viszont nem elképzelhetetlen, hogy a közönség gyerekei közül nem egynek lesz fontos élménye ez az előadás. Egyik esetleg delfint akar gyógyítani, a másik elkezd jelnyelvet tanulni, hogy barátkozni tudjon a házbeli néma fiúval, a harmadik meg biológus lesz, mert az, hogy a polipoknak három „szíve” van, mégis csak fantasztikus. Hát nem?"

Gabnai Katalin Revizor Online-on megjelent kritikája itt olvaható.

Szereplők: Alexics Rita, Megyes Melinda, Bodnár Zoltán, Tisza Bea, Mult István, Rácz Kriszta, Bósz Tamás s.h., Szívós Károly, Rácz Kármen, Nizsai Dániel, Erdei Juli
Dömötör Anna s.h., Fehér Dániel, Kecskeméti Gábor, Bornai Szilveszter
                     
Tervező: Michac Gábor
Zeneszerző: Sáry Bánk
Koreográfus: Nemes Zsófia

Rendező: Kuthy Ágnes

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus