Emmy-díj - Akkor és most

2019. 11. 29.
film- és fotóművészet
Budapest
Huszonnyolc éve kapott Emmy-díjat Romvári József

Néhány napja fantasztikus magyar filmsikernek lehettünk szemtanúi, hiszen Gera Marina nyerte el a Nemzetközi Emmy-díj kategóriában a legjobb színésznőnek járó fődíjat. Az elismerést számára a tavaly Legjobb európai tévéfilm díját elnyerő Örök Tél című alkotás hozta el. Köbli Norbert szerzői művét Szász Attila rendezte. A produceri tevékenységért Lajos Tamás volt a felelős. A drámai történetben a 40-es évek Málenkij robotja elevenedik meg kegyetlen valóságban. Az orosz kényszermunka táborokban eltöltött időszak a 20. század egyik legvéresebb traumája volt az elhurcolt magyarságnak. A film bővelkedik drámai képsorokban, amit most a nagyvilág, azon belül pedig a nemzetközi filmszakma is komolyan értékelt a New York-i gálán.

A siker korszakosnak mondható, ám ezzel együtt érdemes kicsit számot vetni azzal, hogy az utóbbi években megújuló magyar filmszakma már korábban is büszkélkedhetett magyar díjazottal, elég ha csak Ragályi Elemérre, vagy éppen a néhány éve elhunyt Zsigmond Vilmosra gondolunk.

Ugyanakkor feltétlenül ki kell emelni Romvári József nevét is, ha a magyar Emmy-díjasok táborát kutatjuk. Romvári 1991-ben kapta meg a Josephine Baker Story című életrajzi filmért a díjat, méghozzá a mindent elsöprő látványtervezésért. Brian Gibson rendezésében, és Ragályi Elemér fényképezésében grandiózus alkotás köszön vissza, ahol a történetben a világ számos városát és arculatát igazából Budapest egy-egy rejtett utcasarka, vagy tere tárja a szemünk elé.

Idézzünk fel néhány pillanatot a film látványvilágából

https://www.youtube.com/watch?v=3hj0r6-xov8

Romvári József Emmy díja azért is különleges mondható, mert az HBO produkcióban készült amerikai filmalkotást, az eredeti Primetime Emmy kategóriába került besorolásra. Az Emmy-díjátadó – Primetime Emmy - gálát ugyanis eredetileg csak az amerikai televíziós produkciók számára találták ki, és csak később döntöttek úgy, hogy terület specifikussá teszik. Innentől kezdve létezik, többek közt a Nemzetközi Emmy-díj is, amely Amerikán kívül vetített televíziós produkciókat versenyeztet.

Manapság persze már nem igazán lehet különbséget tenni az elnyert Emmy-díjak között, hiszen az elismerésnek mindenhol komoly szakmai rangja és presztízse van, a világon mindenhol egyaránt tisztelettel kezelik.

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus