Ergonómiai kutatás és az első anyagkísérletek

2021. 04. 22.
iparművészet és tervezőművészet
Budapest
2021. első négyhavi időszakában az állítható magasságú íróasztal és a szinkronmechanikás irodaszék ergonómiai követelményspecifikációjának összeállítása volt a feladatom. Emellett megkezdtem egy kisszériás plywood gyártási technológia kidolgozását, az ülőlap és háttámla mintadarabok elkészítéséhez.

Az ergonómiai követelményspecifikáció összeállításához a kiindulási alapot Becker György – Kaucsek György: Termékergonómia és termékpszichológia c. könyve jelentette, ezt vetettem össze a szabadon felhasználható nemzetközi antropometriai táblázatok adataival. Meghatároztam a szükséges méreteket és beállítási tartományokat, amelyeket a bútoroknak teljesíteniük kell, annak érdekében, hogy a legtöbb női és férfi felhasználó kényelmesen használni tudja őket.

 A munkaasztal esetében:
-    Magasságállítási tartomány
-    Dönthetőségi tartomány
-    Munkafelület mérete

Az irodaszék esetében:
-    Ülőlap és háttámla mérete
-    Ülőlap és háttámla dőlésszög tartománya, ezek egymáshoz viszonyított mozgása
-    Ülőlap magasságállítási tartománya
-    Deréktámasz magassága
-    Karfák magasságállítási tartománya

Az ergonómiai kutatást követően kirajzolódott, hogy a legnagyobb kihívást az irodaszék ülőlapjának és háttámlájának megformálása, és azok megfelelően összehangolt mozgatása fogja jelenteni. Tekintettel arra, hogy ezeket az alkatrészeket csak kísérleti úton lehet megfelelően kipróbálni és elemezni, megkezdtem az alkatrészek háromdimenziós modellező programban történő tervezését. A számítógépes modellezés az ergonómiai és gyártástechnológiai szempontok maximális figyelembevételével zajlott. A gyártás során plywood technológiát szeretnék alkalmazni, ennek megfelelően az ülőlap és a háttámla formálása során az egyik irányban erőteljesebb, a másik irányban egészen enyhe íveket alakítottam ki.

Az első fényképen látható makett egy hungarocell habból 3D marással kialakított forma. A hab modell kipróbálása során az ülőlap és a háttámla kialakítása kényelmi szempontból megfelelő volt, de a formálás nem volt elég erőteljes. Mindkét alkatrész plasztikai mélysége túl kicsinek bizonyult, ezáltal nem voltak elég karakteresek. 

A plasztika erőteljesebbé tétele után következett a vékony furnérlapok megformálására alkalmas présszerszám készítése. A plywood présszerszám egy kis szériás, próbadarabok gyártására alkalmas szerszám, amelyet rétegelt lemezből összeragasztott tömbökből alakítottam ki CNC marással. A pozitív és negatív szerszám közé helyezett, ragasztóval ellátott bükk furnérlapokat kézi szorítókkal préselem össze, ezáltal a száradást követően egy merev, jól terhelhető térbeli formát adnak ki. 

A szerszámok méretezése mind hosszúság, mind szélesség tekintetében jóval meghaladják a szükséges méretet annak érdekében, hogy a későbbiekben lehetőség legyen változatos körvonalú ülőlapok és háttámlák kipróbálására, amely során a végleges design karakter kialakításra kerül.
 

 • Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2023–2026

  2026. 01. 01.
  művészetelmélet
  Idén már hatodik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia.
 • Piros Orr szakmai nap

  2023. 10. 14.
  zeneművészet
  A Piros Orr Bohócdoktorok első szakmai konferenciája
 • V. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Akadémia

  2023. 08. 31., 00:00:00 — 2023. 09. 05., 23:59:00
  zeneművészet
  Ötödik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Akadémiát Budapesten 2023. augusztus 31-e és szeptember 5-e között.
 • Fast Forward Program alkotótábor fiatal filmeseknek

  2023. 08. 07., 15:40:00 — 2023. 08. 16., 15:40:00
  film- és fotóművészet
  FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Terényben szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát. A dokumentumfilmes csoport mentora Zurbó Dorottya filmrendező.
 • "Cantare, suonare" Régi Zene Akadémia

  2023. 07. 10., 17:00:00 — 2023. 07. 16., 22:00:00
  zeneművészet
  Barokk fuvola kurzus